Om prosjektet

Høsten 2002 gjennomførte Statistisk sentralbyrå en undersøkelse om vedfyring og fyringsvaner i Oslo på oppdrag fra Statens forurensningstilsyn og Enøkbedriften Oslo kommune ("Osloundersøkelsen"). Formålet med spørreundersøkelsen var å skaffe kunnskapsgrunnlag for å redusere usikkerhetene i utslippsberegningene. Resultatene fra spørreundersøkelsen ble satt i sammenheng med SSBs Levekårsundersøkelse 2002 og Folke- og boligtellingen 2001. Prosjektet har bidratt til å forbedre utslippsfaktorene, få et bedre estimat på vedforbruket i fylkene, samt lokalt innen Oslo. Prosjektet har også gitt ny kunnskap om hvordan forbruket i Oslo fordeler seg over uker i året, ukedager og over timer i døgnet. Samtidig har det blitt skissert alternative løsninger for hvordan temperaturens påvirkning skal tas hensyn til i luftkvalitetsberegninger.

Vedfyring og da særlig i vedovner fra før 1998, er en av de største bidragsyterne til lokal luftforurensning (svevestøv). Vedfyring sto alene for 64 prosent av de norske utslippene av svevestøv i 2000 ifølge tall fra utslippsmodellen til Statistisk sentralbyrå (SSB) og Statens forurensningstilsyn (SFT). I storbyene er imidlertid andelen noe mindre, rundt 50 prosent (Bergen, Oslo og Trondheim). I tillegg til svevestøv bidrar vedfyring til utslipp av mange andre helseskadelige forbindelser som PAH, dioksiner og CO. Våre beregninger viser at 32 prosent av utslippene til kreftfremkallende PAH-forbindelser og 20 prosent av dioksinutslippene kom fra vedfyring i 2001.

Beregningene av utslipp av svevestøv (PM10) fra vedfyring er svært usikre. Dette skyldes blant annet at det er mer enn vedforbruket som avgjør størrelsen på utslippene. Teknologiforskjeller, fyringsvaner, trekkforhold og temperatur har en stor innvirkning. I tillegg er det store forskjeller fra by til land og fra småby til storby. Alt dette gjør beregningene usikre. For å redusere noe av denne usikkerheten og øke kunnskapsnivået, er det blitt gjennomført utviklingsprosjekter innen dette feltet i perioden 2000-2003. Som nevnt i teksten er det mye som tyder på at vedfyringsbidraget fortsatt kan være noe overestimert, men det er usikkert hvor stor denne feilen er.