FNs konferanse for europeiske statistikere feirer 50-årsjubileum

Statistikkens globale dimensjon

Publisert:

For femtiende år på rad møttes verdens toppstatistikere i sommer til FNs konferanse for europeiske statistikere. - Det globale samfunnets økende behov for kvalitetsikret og uavhengig statistikk gjør arbeidet vårt mer aktuelt enn noensinne, sier administrerende direktør i Statistisk sentralbyrå (SSB) Svein Longva, som har ledet konferansen siden 1999.

- Det globale samfunnets økende behov for kvalitetsikret og uavhengig statistikk gjør arbeidet vårt mer aktuelt enn noensinne, sier SSB-direktør Svein Longva om internasjonalt statistikksamarbeid.

Da statistikkverden møttes til jubileumskonferanse, sto både historisk tilbakeblikk og fremtidens utfordringer på sakslista. FNs konferanse for europeiske statistikere (CES) har spilt en vital rolle i arbeidet for å utvikle internasjonal sammenlignbar statistikk. Slik type statistikk blir stadig viktigere, og er med på å utgjøre grunnlaget for forskning og analyser over utviklingen i Europa på områder som handel, økonomi, befolkningsutvikling og miljø.

Longva fremhever at CES er en pådriver i samordningen av sammenlignbar relevant statistikk på tvers av landegrensene.
- Dette er viktig både for å kunne utvikle kvantifiserbare målsettinger for nasjonal og internasjonal politikk i forhold til for eksempel fattigdomsbekjempelse og miljøutfordringer, og for å overvåke og evaluere utviklingen og resultatene, sier han.

Statistikerorganet, som er underlagt FNs økonomiske kommisjon (ECE), består av lederne av statistiske sentralbyråer i Europa, samt USA og Canada. Konferansen er likevel et "overnasjonalt statistisk knutepunkt" for langt flere enn de 55 medlemslandene som utgjør ECE-regionen. I tillegg til representanter fra EUROSTAT, OECD, Det internasjonale valutafondet og en rekke organisasjoner i FN-systemet, deltar også flere andre land ofte som observatører, blant annet Australia og Japan. - Vår rolle som møtested for beslutningstakerne innenfor det statistiske samfunnet står fremdeles særdeles sentralt, og vil bli like viktig i årene fremover, sier SSB-direktøren.

Globalisering, demokrati og statistikk

ECE-statistikerne vektlegger at organet skal jobbe i nær kontakt med resten av FN-systemet for å løse fremtidens oppgaver i forhold til regionale og globale spørsmål. - Globaliseringen påvirker statistikksystemet. Fremveksten av multinasjonale selskaper, bortfall av valutakontroll, tollunioner etc. krever nye måter å samle inn og presentere statistikk på.

Statistikkdirektøren understreker at det må lages statistikk som kan beskrive og analysere globaliseringen som grunnlag både for utformingen av politikk, for næringslivet og ikke minst for demokratiet. - Skal folk flest kunne danne seg en oppfatning om hva som foregår, må informasjonsgrunnlaget være på plass, sier han.

- Uten en felles plattform er det vanskelig å se at det demokratiske systemet kan involvere de aller fleste og fungere etter hensikten. Den statistiske beskrivelsen av samfunnet og analyser av virkemåten er viktige deler av et slikt felles ståsted. Dette gjelder både lokalt, nasjonalt og internasjonalt.

ECEs statistikkdivisjon har sete i Palais des Nations i Genève, FNs hovedkvarter i Europa.

Samarbeid og samordning er en av hovedfunksjonene til konferansen, og særlig for styringsgruppa som bærer navnet "the Bureau". Styringsgruppa samler de fleste av statistikersamfunnets mest innflyteslesrike menn og kvinner, og består av seks faste medlemmer, samt statistikkdirektørene i EU, IMF, OECD og lederne av FNs statistiske kommisjon og Statistikkinstituttet for uavhengige stater (CIS).

- Det er et faktum at det meste av utviklingsressursene finnes innenfor ECE-området, noe som betyr at hovedmotoren i utviklingen offisiell statistikk fortsatt vil være her, sier Longva. - Men vi er nå inne i en fase hvor vi ser på hvilken rolle konferansen skal spille i forhold til statistikkutviklingen ellers i verden. Forutsetningen er at statistikerorganet utvikler seg videre som et godt felles møtested og en katalysator for fremtidens utfordringer.

Historisk tilbakeblikk: Fra kald krig til universelle statistikkprinsipper

Statistikkonferansen kom til i kjølvannet av opprettelsen av FN og andre internasjonale organer etter andre verdenskrig. I tiårene som fulgte var det fagstatistiske spørsmål rundt blant annet utarbeidelsen av nasjonalregnskap og økonomisk statistikk som utgjorde hovedvekten av oppgavene til konferansen.

- CES ble opprettet som følge av behovet for et forum hvor ledende statistikere kunne prøve ut og diskutere nye ideer og prosjekter. Selv om nasjonalregnskapene og økonomisk statistikk sto i fokus de første årene, kom den demografiske statistikken tidlig med og etter hvert også sosialstatistikk, sier SSB-direktøren.

Konferansen utviklet seg raskt til en unik møteplass for statistikere fra Europa og Nord-Amerika. CES fylte også en viktig "statistisk brobyggerrolle" mellom markedsstyrte og ikke-markedsstyrte økonomier gjennom de fire tiårene med kald krig. Sovjetunionens kollaps, utvidelsen av EU og sterkere internasjonalisering og globalisering har dreid arbeidet i retning av mer overordnede spørsmål det siste tiåret.

- Da østblokklandene startet å bygge nye statistikkbyråer etter murens fall, hadde de behov for klare retningslinjer for hvordan de kunne sikre en uavhengig statistikkproduksjon i forhold til de nye makthaverne. Gjennom dette ble det synliggjort og aktualisert at slike type overordnede politiske og prinsipielle retningslinjer heller ikke var gode nok eller tilstedeværende hos vestlige statistikkprodusenter, forteller Longva.

Som følge av den nye situasjonen avfødte CES på 1990-tallet en internasjonal statistisk nyskaping som har fått stor betydning for statistikersamfunnet og statistikkbyråenes tanker og handlingsmønster: FNs statistikkprinsipper . Dette er ti prinsipper som knesetter den offisielle statistikkens og de statistiske byråenes rolle og oppgaver i samfunnet.

- Sammen med felles standarder og metoder, skal FN-prinsippene bidra til å sikre statistikkens uavhengighet og fremme arbeidet med å forbedre internasjonal sammenlignbar statistikk. SSBs statistikkalender hvor vi varsler offentligheten om frigivningen av ulike nye statistikker er et eksempel på hvordan overordnede fellesstandarder fungerer i praksis. Det har blitt et viktig statistikkprinsipp at offentligheten, alle i samfunnet, skal ha tilgang til ny statistikk samtidig og på like premisser, påpeker Longva.

Slik har det ikke alltid vært. Så sent som i 1997 fikk for eksempel Finansdepartementet tilgang til konsumprisindeksen en time før alle andre. Helt frem til 1982 var det vanlig at både Finansdepartementet og Norges Bank leste manusutkastet til økonomisk utsyn før det ble trykt.

- Noe slikt vil være helt utenkelig i dag. Det er nå et innarbeidet og ufravikelig prinsipp i Norge at ingen, heller ikke myndigheter eller andre makthavere, får tilgang til slik type statistisk informasjon i forkant av det offisielle frigivningstidspunktet, sier statistikkdirektøren.

Norge med aktiv rolle

SSB rapporterer, i likhet med andre land, jevnlig statistikk til flere internasjonale organisasjoner slik som EU, OECD, FN, IMF, ILO og UNESCO. På grunnlag av denne rapporteringen utarbeider og publiserer organisasjonene sammenlignbar statistikk og analyse fordelt på de ulike landene. En rekke norske statistikere er engasjert i det internasjonale samarbeidet, også ved deltakelse i ulike arbeidsgrupper i EU som utvikler og koordinerer arbeidet i de nasjonale statistikkbyråene.

ECE publiserer blant annet Trends in Europe and North America , som er en sosio- økonomisk statistikkårbok for de 55 medlemslandene.

Longva peker på at Norge har kommet langt i å etablere lover og regler og ikke minst en sikker praksis for å sikre statistikkens uavhengighet. - Selv om vi har FN-prinsippene er det fortsatt et stykke å gå for en tilsvarende uavhengighet for statistikkvirksomheten til internasjonale og overnasjonale organer, sier han. - å jobbe for uavhengighet må heller ikke forveksles med at vi ikke skal være sterkt brukerorientert eller ikke samarbeide tett med myndighetene, dette går på hvordan vi er brukerorientert. Statistisk fakta skal være lett tilgjengelig og tilrettelagt både for våre brukere innenfor utøvende politiske myndigheter og næringsliv og for allmennheten generelt.

I tillegg til FNs statistikkprinsipper har CES bidratt til at det er mulig for det enkelte medlemsland og for de internasjonale organisasjonene å skaffe seg en oversikt over hva som foregår når det gjelder metodeutvikling, utvikling av statistiske standarder og regnskapssystemer, møtevirksomhet etc. Dette er formalisert i Integrated Presentation of Statistical Work Programmes . - Dette er også et særdeles viktig dokument i arbeidet med å koordinere aktiviteten i de enkelte internasjonale organisasjonene på statistikksiden og i arbeidet med å samordne og effektivisere statistikkinnhentingen fra de enkelte nasjonale byråer til OECD, EUROSTAT, IMF etc. internasjonalt, avslutter Longva.

FNs konferanse for europeiske statistikere jobber med å utvikle internasjonalt sammenlignbar statistikk. Dette innebærer å komme fram til internasjonale statistiske prinsipper, begreper og standarder som gjør det mulig å lage relevant og kvalitetssikret statistikk og analyser over utviklingen på et internasjonalt nivå. SSB var en av initiativtakerne til opprettelsen av FN-organet, med daværende direktør Petter Jakob Bjerve som en av "the founding fathers". Han var også leder for styringsgruppa (the Bureau) i en periode på 1970-tallet, samme rolle som Norge innehar i dag ved administrerende direktør Svein Longva.

Lenker

Du finner flere artikler om SSBs internasjonale virksomhet og bistand i SSBmagasinet på http://www.ssb.no/magasinet/internasjonalt/ .

Kontakt