Bruttoinntekt per innbygger, 2000

Dobbelt så høye inntekter i Bærum som i Beiarn

Publisert:

Bruttoinntekt per innbygger varierer kraftig fra kommune til kommune. Mens innbyggerne over 16 år i Bærum i gjennomsnitt hadde over 350 000 kroner i inntekt i 2000, hadde Beiarn-innbyggerne bare 156 000 kroner. I snitt hadde norske kvinner 41 prosent lavere inntekt enn menn.

av Marianne TønnessenBruttoinntekt per innbygger varierer kraftig fra kommune til kommune. Mens innbyggerne over 16 år i Bærum i gjennomsnitt hadde over 350 000 kroner i inntekt i 2000, hadde Beiarn-innbyggerne bare 156 000 kroner. I snitt hadde norske kvinner 41 prosent lavere inntekt enn menn.

Det viser tall fra selvangivelsesstatistikken for 2000. Tallene er lagt inn i SSBs statistikkbank , der man kan finne tall for fylkene og den enkelte kommune.

Gjennomsnittlig bruttoinntekt for bosatte over 16 år var 237 300 kroner i 2000. Bruttoinntekt er summen av lønn, pensjoner, næringsinntekter og kapitalinntekter. Se for øvrig flere tabeller fra selvangivelsesstatistikken og beskrivelse av statistikkmaterialet på SSBs hjemmesider under emnet 05/01 .

Høyest i Bærum, lavest i Beiarn

Gjennomsnittsinntektene per innbygger over 16 år var høyest i Bærum med 352 800 kroner per innbygger i 2000. Blant de 12 kommunene med høyest gjennomsnittsinntekter i 2000 er det bare Sola som ikke ligger på Østlandet.

Beiarn kommune i Nordland har den laveste gjennomsnittsinntekten, fulgt av Guovdageaidnu (Kautokeino) og Hattfjelldal. Av de 12 kommunene med lavest gjennomsnittsinntekter er det bare Engerdal som ikke ligger i en av de fire nordligste fylkene.

Gjennomsnittstall forteller imidlertid ikke noe om hvordan inntektene er fordelt mellom innbyggerne i kommunen. I små kommuner vil enkeltpersoner med svært høye inntekter gi store utslag på gjennomsnittet.

Oslo på topp blant fylkene

Nord-Trøndelag er det fylket som har de laveste gjennomsnittsinntektene. I snitt hadde nordtrønderne 196 600 kroner i inntekt i 2000. I andre enden finner vi Oslo, der innbyggerne hadde en gjennomsnittsinntekt på 297 400 kroner - altså vel 100 000 kroner mer.

Kvinnenes inntekt 41 prosent lavere enn mennenes

Kvinner hadde i gjennomsnitt 176 300 kroner i inntekt i 2000, mens menn hadde 300 700 kroner, eller 124 400 kroner mer. Inntekten til en norsk gjennomsnittskvinne var dermed 41 prosent lavere enn gjennomsnittmannens inntekt.

Forskjellen mellom kvinner og menn er størst i Akershus, der mennenes inntekt i snitt er 169 000 kroner høyere enn kvinnenes. Minst forskjeller er det i Finnmark. Der har mennene 57 800 kroner mer i inntekt enn kvinnene.

Den prosentvise forskjellen mellom kvinner og menn er størst i Rogaland. Der har mennene i gjennomsnitt nærmere dobbelt så høy inntekt som kvinnene.

Det er imidlertid verdt å påpeke at selvangivelsesstatistikken ikke viser hvor mye den enkelte jobber. Vi kan derfor ikke si noe om hvorvidt lønnsinntekten som inngår i bruttoinntekten stammer fra heltids- eller deltidsarbeid. De store inntektsforskjellene mellom kvinner og menn har dessuten også sammenheng med at ektefellers kapitalinntekter ofte blir registrert på mannens selvangivelse.

Mer i statistikkbanken

I statistikkbanken kan du finne flere tall om bruttoinntekt blant kvinner og menn i Norges kommuner. Klikk på Statistikkbanken (lenke øverst på alle SSBs sider) og velg emneområde 05 Personlig økonomi og boforhold, underemne Inntekt, formue og skatt og så hovedtabell og deltabell. Trykk Neste og velg deretter variabler, det vil si hvilke kommuner, kjønn, årstall du er interessert i - og trykk til slutt Vis tabell . Du kan lagre tabellen i forskjellige formater, som Excel og PC-Axis.

Mer om bruk av statistikkbanken

Kontakt