Publikasjon

Discussion Papers no. 721

Political motives in climate and energy policy

Standard økonomisk teori gir klare retningslinjer for hvordan kostnadseffektive virkemidler skal utformes ved ufullkomne markeder og eksternaliteter. Observert virkemiddelbruk viser imidlertid store uoverensstemmelser fra prinsippene for en kostnadseffektiv virkemiddelbruk. Basert på intervjuer med sentrale politikere fra Stortingets Energi- og miljøkomité undersøker vi årsaker til manglende kostnadseffektiviteten i norsk klima- og energipolitikk.

Vi finner at politikerne hovedsakelig ønsker en kostnadseffektiv virkemiddelbruk i prinsippet, men at de fremfor å innføre effektive virkemidler rettet direkte mot det enkelte klima- eller energipolitiske målet, inkluderer mål som industri- og regionalutvikling, inntektsfordeling og sysselsetting i utformingen av klima- og energipolitiske virkemidler.

Manglende innsikt i de komplekse effektene av økonomiske instrumenter og en forståelse av en ikke-bindende budsjettbetingelse kan også føre til manglende kostnadseffektivitet i virkemiddelutformingen.

Les mer om publikasjonen