[Forrige artikkel] [Innholdsfortegnelse] [Neste artikkel]
Ukens statistikk nr. 9, 1996

Nedgang i priser på elektrisitet til industrien


Prisene på kontraktskraft til industri var 1. januar i år om lag 0,5 øre/kWh lavere enn 1. juli i fjor og over 2 øre/kWh lavere enn 1. januar 1995. Både kraftprisen og overføringsprisen er redusert. Det knyttes stor usikkerhet til kontraktsprisene videre utover i 1996.

Nedgangen i kraftprisen skyldes at prisene i spotmarkedet de siste månedene i fjor var relativt lave, og dette skapte forventninger om vedvarende lave spotpriser denne vinteren. Prisreduksjonen gjelder for industri med maksimalt effektbehov på inntil 10 MW (megawatt).

Spotprisene lå i fjor høst og vinter på et forholdsvis lavt nivå som følge av at fyllingsgraden i vannmagasinene var klart over det normale siste halvår i fjor. Dette ser ut til å ha medført en reduksjon i kontraktsprisene på elektrisk kraft. I 1996 har imidlertid spotprisen økt en god del pga. lave temperaturer og fordi fyllingsgraden i magasinene etter hvert har blitt lavere enn normalt for årstiden. Nedgangen i fyllingsgraden skyldes høy produksjon og lite tilsig i år. I tillegg er snømengdene i fjellet foreløpig beskjedne, noe som skaper forventninger om lite vann fra snøsmelting til magasinene i sommer. Sammen med lave temperaturer ser dette ut til å presse prisene oppover. Det knytter seg derfor stor usikkerhet til kontraktsprisene videre utover i 1996. Prisen på elektrisitet avhenger av kundens effektbehov, årlige strømforbruk og brukstid. Det har også betydning for prisene hvilket nettnivå kunden tar ut energi fra. I statistikken er det beregnet priser for ni ulike kategorier av næringskunder med varierende forbruk og effektuttak. Generelt er det slik at kraftprisen og overføringsprisen målt i øre/kWh er lavere desto større årsforbruket og brukstiden er.

Lavere overføringspriser
I statistikken skilles det mellom bedrifter med maksimal etterspørsel på inntil 10 MW effekt, og virksomhet med etterspørsel over 10 MW. For industri med maksimal etterspørsel under 10 MW har det for alle spesifiserte typer av næringskunder vært en viss nedgang i kraftprisen på ca. 0,2 øre/kWh. Overføringsprisen har også gått ned for disse typer næringskunder, med omkring 0,3-0,4 øre/kWh. En av årsakene til nedgangen i overføringsprisene er at en rekke energiverk fikk betydelig større inntekter fra elektrisk kraft i 1993-1994 enn det myndighetene og NVE tillater. Mange energiverk er pålagt å tilbakeføre denne meravkastningen over en periode på tre år i form av lavere pris på overføring til sine abonnenter. Reduksjonen i kraftprisene kan også ha sammenheng med at det nå er billigere å skifte energiverk enn før. Dette skaper større konkurranse i kraftmarkedet.

Maksi- og minimumspriser for industri med etterspørsel over 10 MW effekt har steget siden juli i fjor. Dette kommer av at kraftprisene til enkelte av disse næringskundene bestemmes helt eller delvis av den løpende spotprisen. Spotprisen var 1. januar i år på 19,1 øre/kWh, mens den var på 5 øre/kWh 1. juli i fjor.

Om statistikken
Fra og med 1. januar i fjor ble det gitt halvårlige opplysninger om blant annet priser på elektrisk kraft til sluttbrukere i industrien etter spesifiserte inndelinger mht. årsforbruk, maksimal effekt og brukstid. Forbrukerne er delt i to grupper; forbrukere med maksimal etterspørsel på inntil 10 MW effekt og forbrukere med etterspørsel over 10 MW.

Statistisk sentralbyrå beregner selv totalpriser for industri med etterspørsel på inntil 10 MW. Dette gjøres ved å ta utgangspunkt i tilgjengelig informasjon om tariffer og overføringspriser for de 22 største distributørene av elektrisitet til industrien. I tillegg blir disse energi-verkene spurt om hvilken kraftpris en typisk industribedrift, med de kjennetegnene som er angitt for hver av referanseforbrukerne, må betale for en ettårskontrakt avtalt pr. 1. januar eller 1. juli. Utvalget er trukket på bakgrunn av elektrisitetsstatistikken 1992.

Informasjonen om priser til industri med effektbehov over 10 MW blir innhentet fra energiverk som forsyner kraftintensiv industri og treforedling. Energiverkene blir bedt om å oppgi pris på fastkraft og spotkraft (inkl. overføring) og andel spotkraft i tre definerte effektgrupper.

[Figur 9]

Figur 9: Priser på elektrisk kraft til typiske referanseforbrukere i industrien, ekskl. overføring. 1. januar 1995, 1. juli 1995 og 1. januar 1996. Øre/kWh


Ny statistikk

Priser på elektrisk kraft til industrien, 1. januar 1996.
Statistikken utgis hvert halvår i Ukens statistikk. Mer informasjon: Ann Christin Bøeng,tlf. 21 09 47 43.

Tabeller

Ukens statistikk nr. 9, 1996