[Forrige artikkel] [Innholdsfortegnelse] [Neste artikkel]
Ukens statistikk nr. 14-15, 1996

Barn og unge i Norge


Statistisk sentralbyrå arbeider for å kunne gi et mer helhetlig bilde av barns og unges livsvilkår i Norge. Det vil skje gjennom et bredere og bedre statistikkgrunnlag.

Vi vil kunne gi et bedre datagrunnlag når det gjelder å lage statistikk over barn med samboende foreldre, eller der mor eller far er samboende med en annen enn barnets andre biologiske forelder. Det vil skje ved en eventuell etablering av et boligregister i forbindelse med Folke- og boligtellingen 2000 (FoB 2000).

Men allerede i dag kan vi si noe om barn med samboende foreldre der begge er barnets biologiske. Et boligregister vil derimot gi muligheter for løpende statistikk om samlivsbrudd mellom samboende foreldre.

Hvem mottar hjelp
Statistisk sentralbyrå har i dag en barnevernstatistikk som etter omleggingen i 1992, gir en god oversikt over hvem som mottar hjelp og hvilke som er iverksatt av barnevernet. Gjennom et analyseprosjekt «innvandrerbarn i barnevernstatistikken», som avsluttes ved årsskiftet, vil Statistisk sentralbyrå gi bedre informasjon om gruppen innvandrerbarn i barnevernet både med hensyn til omfang og hvilken hjelp de mottar.

Gjennom Helseundersøkelsen 1995 har Statistisk sentralbyrå nye data som belyser barns og unges helseforhold. I tillegg er det nylig gjennomført en utvalgsundersøkelse som belyser helseproblemer hos et utvalg familier med små barn.

Unge kriminelle
Kriminalstatistikken har opplysninger om barn og unge som er siktet og straffet for ulike lovbrudd. Statistikk over siktede omfatter personer helt ned til fem år.

I tillegg til den løpende statistikken gjennomfører Statistisk sentralbyrå fra tid til annen utvalgsundersøkelser. I første halvår i år går en undersøkelse om barns samværsrett og barns velferd. For tiden arbeides det med et forprosjekt for Barne- og familiedepartementet som går ut på å fremskaffe en oversikt over hva som finnes av data i Statistisk sentralbyrå om barn og unge.

Ukens statistikk nr. 14-15, 1996