[Forrige artikkel] [Innholdsfortegnelse] [Neste artikkel]
Ukens statistikk nr.38. 1996

Statistikklovens taushetspliktbestemmelse:

SSB er sterkt uenig i forslag om endring

I forbindelse med opprettelse av et oppgavepliktregister foreslår Nærings- og energidepartementet omfattende endringer i taushetspliktlovgivningen. Målsettingen med oppgavepliktregisteret er å redusere den totale belastningen som ulike rapporteringsskjemaer innebærer for næringslivet. Statistisk sentralbyrå støtter aktivt opp om målsettingen, men har meget sterke innvendinger mot deler av det framlagte forslaget. Innvendingene går spesielt på forslaget om å endre taushetspliktbestemmelsene i statistikkloven. Det går fram av SSBs svar på høringsuttalelsen om lovendringer som følge av opprettelse av et oppgavepliktregister. Statistisk sentralbyrå har innvendinger mot forslaget fordi den samordning som er foreslått, innebærer at SSB vil kunne måtte utlevere opplysninger som er innhentet med hjemmel i statistikkloven til andre offentlige etater. Selv om statistikklovens taushetspliktbestemmelse endres slik at taushetsplikt ikke vil være til hinder for slik utlevering, vil utlevering være i strid med andre bestemmelser i statistikkloven, og med internasjonale anbefalinger. Dette vil svekke den tillit SSB er avhengig av hos oppgavegiverne, en tillit som er helt avgjørende for at SSB skal kunne utføre sin oppgave som uavhengig statistikkprodusent.

Statistisk sentralbyrå mener det er all grunn til at SSB blir unntatt fra slik samordningsplikt. SSB har allerede hjemmel i statistikkloven til å utnytte administrative data, og det er per i dag inngått en rekke avtaler med offentlige etater om samordning av innhenting av oppgaver der dette er hensiktsmessig. Denne samordningen er ikke i strid med regelverket, og er dessuten i tråd med prinsippene om personvern og utarbeiding av offisiell statistikk.

Det foreslås derfor at statistikkloven ikke endres og at det tas inn i enhetsregisterloven en bestemmelse hvor det henvises til statistikklovens paragraf 3-2. Dette innebærer at Statistisk sentralbyrå, som nå, kun vil få tilført opplysninger og at det ikke vil være behov for endringer i annet lov- og regelverk.

Kilde

Høringsuttalelse om oppgavepliktregister.
Mer informasjon: Mette Bredengen , tlf.21 09 45 64, e-post: mbr@ssb.no.

Ukens statistikk nr.38. 1996