18,9 milliarder er blitt innbetalt i oljeskatter. Det er en kronevekst på 8,9 milliarder fra samme periode i fjor. Økningen i oljeskattene står dermed for 41 prosent av den totale skatteveksten hittil i år. Årsaken til veksten i oljeskattene er økt olje- og gassproduksjon og høyere oljepris målt i norske kroner. Vi må helt tilbake til januar-juli 1986 for å finne like store skatteinntekter fra oljevirksomheten.
I perioden januar-juli i år har skatteinngangen vært på 167milliarder kroner for landet som helhet. Det er en økning på nærmere 15 prosent eller 22 milliarder kroner i forhold til samme periode i fjor. Oljeskattene er den største bidragsyteren til skatte-
veksten med nær 9 milliarder kroner.
Kommuneforvaltningen har hittil i år hatt skatteinntekter på nærmere 49 milliarder kroner, en vekst på 2,9 milliarder kroner i forhold til samme periode i fjor. Det tilsvarer en økning på 6,4 prosent.
Skatteinngangen totalt, eksklusiv Kontinentalsokkelen, har fordelt på fylker hatt en vekst på nesten 8,3 milliarder kroner i forhold til samme periode i fjor. Veksten tilsvarer 6,1 prosent. Økningen har vært gjennomgående høy i hele landet. Oslo og Vest-Agder har hatt den største veksten med henholdsvis 14,8 og 11,2 prosent økning. Tre fylker har hatt en lavere vekst enn 6 prosent: Finnmark med 5,2 prosent og Sogn og Fjordane og Telemark med 4,8 prosent.
Forskudds- og etterskuddsskatteordningene
Inntektene fra forskuddsskatteordningen har økt med 11,9 milliarder kroner
sammenlignet med samme periode i 1996. Det er en vekst på 9,6 prosent.
Forskuddsskatteordningen utgjør 81,8 prosent av de totale skatteinntektene og
beløper seg til nærmere 137 milliarder kroner.
Etterskuddsskatteordningen eksklusiv oljeskattene står for 6,9 prosent av de totale skatteinntektene. Denne ordningen har økt med 7,3 prosent i forhold til samme periode i fjor, eller nærmere 800 millioner kroner. Nå utgjør den 11,6 milliarder kroner.
Om statistikken
Innbetalt skatt blir, etter fradrag for en marginavsetning, fordelt på ulike
skattekreditorer ved bruk av beregnede fordelingstall. Trygde- og
pensjonspremier til folketrygden er også en del av fellesinnkrevingen, unntatt
såkalt sentralt beregnet arbeidsgiveravgift for statsansatte. Det er særskilte
ordninger for innkreving av oljeskatter. Statistikken omfatter ikke
merverdiavgift og særskatter og -avgifter.
Korreksjoner som følge av endrede nøkler for fordeling mellom skattekreditorene, er bare delvis innarbeidet i den løpende månedsstatistikken, særlig gjelder dette korreksjoner som foretas på skattefogdnivå.
Figur 1: Skatteinngang januar-juli 1996 og 1997, etter skatteordning