De to forskerne som har utarbeidet rapporten, Tor Jakob Klette og Torbjørn Hægeland, har sammenlignet produktiviteten i forskjellige industribedrifter som i ulik grad sysselsetter de ulike typene arbeidskraft. Analysen omfatter et meget stort utvalg på 7122 bedrifter i alle norske industrinæringer i perioden fra 1986 til 1993.
Ifølge en rapport som Statistisk sentralbyrå nylig har publisert, blir det konkludert med at kvinner i industrien i gjennomsnitt er mindre produktive enn menn. Kritikken utenfra kom umiddelbart.
Produktivitet i en bedrift er definert som verdien av produksjonen i forhold til antall utførte timeverk, og tallene er derved ikke påvirket av sykefravær, permisjoner og lignende. Sammenligningene kontrollerer for næringsvise og regionale produktivitetsforskjeller samt flere andre forhold.
Resultatene viser at lønnsforskjellene mellom de ulike arbeidstakergruppene langt på vei avspeiler forskjeller i produktivitet. Lønnsforskjeller mellom arbeidstakere med ulik utdanningslengde svarer ganske godt til forskjeller i produktivitet, unntatt for arbeidstakere med utdanning to-tre år utover obligatorisk skole hvor lønnsforskjellene synes å overstige produktivitetsforskjellene. Kvinner i industrien har lavere lønninger enn menn, og dette motsvares av at kvinner har en tilsvarende lavere produktivitet.
Det mest kontroversielle ved resultatene er knyttet til forskjellene mellom mannlige og kvinnelige arbeidstakere. Det er viktig å presisere at grunnlaget for analysen er en sammenligning av ulike bedrifter, som i ulik grad sysselsetter menn og kvinner. Ved å sammenligne verdiskaping per timeverk i de ulike bedrifter, gir dette grunnlag for å si noe om hvordan produktivitetsforskjellene samsvarer med andelene kvinner og menn.
Rapporten sier derimot ikke noe om den lavere produktiviteten i bedrifter med høyere kvinneandel skyldes den høye kvinneandelen, eller om kvinner i større grad enn menn har endt opp i bedrifter som har lav produktivitet av andre grunner.
En forklaring på produktivitetsforskjellene mellom menn og kvinner kan være at kvinner har mindre tilgang til kursing og etterutdanning. En annen forklaring kan være at kvinner i større grad vektlegger andre ting enn lønn, for eksempel arbeidstid eller kort arbeidsvei.
Ukens statistikk nr. 1-2, 1998