[Forrige artikkel] [Innholdsfortegnelse] [Neste artikkel]

Ukens statistikk nr. 8, 1998

Kvartalsvis statsregnskap og årlig statsbudsjett:

Statsregnskap på Internett


I den nye Internett-utgaven av Statistisk månedshefte vil det bli publisert kvartalsvise tall for statsregnskapet medregnet folketrygden samt årstall for statsbudsjettet. Kvartalstallene for statsregnskapet vil bli publisert kort tid etter hver regnskapsavslutning.
For 2. og 3. kvartal vil frigivingen skje om lag to måneder etter kvartalets utløp, mens det vil bli noe senere for 1. og 4. kvartal. Videre vil det bli pub-lisert tre ulike budsjettversjoner i løpet av året: Regjeringens budsjettforslag for kommende år i oktober, Stortingets vedtatte budsjett rundt januar i budsjettåret og endelig budsjett med tilleggsbevilgninger rundt desember i budsjettåret.

Tabellene vil ikke være basert på finansstatistikkens ordinære klassifikasjon (som igjen er basert på nasjonalregnskapets definisjoner), men på statsbudsjettets/-regnskapets egne klassifikasjoner. En tabell viser inntekter og utgifter etter hovedposter. Det gis også tall for nettoutlån med videre, avdrag på statsgjelden og finansieringsbehov. En annen tabell gir utgifter etter programområde.

Stor variasjon av inntekter og utgifter
Både utgiftene og inntektene vil kunne variere relativt mye fra kvartal til kvartal. Dette er fordi statsregnskapet føres etter kontantprinsippet, det vil si at alle inntekter og utgifter re-
gistreres når innbetalinger og utbetalinger finner sted. Dette gjelder spesielt overføringer i form av skatter og avgifter, medlemspremier og arbeidsgiveravgift til folketrygden og overføringer til og fra kommuner, fylkeskommuner og andre statlige regnskaper. For å sammenligne tallene fra kvartalsregnskapene er det derfor hensiktsmessig å sammenligne med tilsvarende perioder i andre år fremfor å se på endringer fra det ene kvartalet til det neste.

Resultater fra 1997
For de tre første kvartalene i 1996 var det et underskudd før nettoavsetning til Statens petroleumsfond på 17,3 milliarder kroner. I samme periode i 1997 var det et overskudd på 21,7 milliarder kroner. Dette skyldes hovedsakelig at Skattefordelingsfondet ble avviklet 1. januar 1997 og inkludert i statsregnskapet, slik at fellesskatten nå innbetales direkte til statskassen gjennom hele året. I 1996 ble størstedelen av fellesskatten overført fra Skattefordelingsfondet til statskassen i 4. kvartal. Det er derfor grunn til å vente at statsregnskapet for 4. kvartal 1997 vil gi et betydelig lavere overskudd før nettoavsetninger enn samme kvartal 1996, slik at bedringen av budsjettbalansen fra 1996 til 1997 ikke vil bli så betydelig som regnskapstallene for de tre første kvartalene tyder på.

De største utgiftene for et enkelt programområde gjelder alderspensjoner, folketrygden. I vedtatt budsjett for 1998 er utgifter til alderspensjoner budsjettert med 54,8 milliarder kroner. Utgifter til dette programområdet har holdt seg jevnt på om lag 13 prosent av de totale utgiftene de siste årene. Et programområde som har økt betydelig er helsevern unntatt folketrygden som har økt fra vel 10 milliarder i 1996 til 18,9 milliarder i 1998-budsjettet.

Om statistikken
Statistikken bygger på det sentrale statsregnskapet medregnet folketrygden og statsbudsjettet medregnet folketrygden, som Statistisk sentralbyrå innhenter fra Finansdepartementet.

Tabeller

* Tabell 01: Overskudd før nettoavsetning til Statens petroleumsfornd. Milliarder kroner

Ny statistikk

Kvartalsvis statsregnskap og årlig statsbudsjett.
Statistikken publiseres i Statistisk månedshefte på Internett henholdsvis fire ganger i året (kvartalsregnskap) og tre ganger i året (budsjett). Mer informasjon: Bjørn Næss, tlf. 21 09 45 10, e-post: bns@ssb.no, Wenche Flathaug, tlf. 21 09 44 18, e-post: wef@ssb.no, eller Jon Petter Nossen, tlf. 21 09 45 01, e-post: jon@ssb.no.

Tabellregister

Ukens statistikk nr. 8, 1998