Kraftprisen til industri med effektbehov under 10 MW har steget fra 17,3 til 17,9 øre/kWh fra 1. juli i fjor til 1. januar i år. Spredning i disse prisene er nå mindre enn for et halvt år siden. Energiverkene tilbyr dermed i større grad lik kraftpris, uavhengig av kundens årsforbruk og effektuttak, i nye ettårskontrakter.
Kraftprisen i nye ettårskontrakter til industri med effektbehov under 10 MW har steget med om lag 4 prosent det siste halvåret, mens overføringstariffene har steget med 5 prosent.
Økningen i overføringstariffene kan skyldes flere årsaker. En kombinasjon av økt normalavkastning og nye inntektsrammer for 1998 for de virksomhetene som overfører kraft, og oppskrivning av nettanlegg de siste fire årene, har gjort det mulig for energiverkene å øke tariffene. For 1998 har Norges vassdrags- og energiverk (NVE) økt den tillatte normalavkastningen fra 7,5 til 8,3 prosent. Overføringstariffene var dessuten noe lave i 1997 fordi kraftoverføringsvirksomhetene i energiverkene måtte tilbakebetale meravkastning fra inntektsårene 1995 og 1996.
23 prosent nedgang siste året
Prisen i nye kontrakter til industrien med effektbehov under 10 MW har
imidlertid falt mye i løpet av det siste året. For ett år siden var
gjennomsnittsprisen 23,3 øre/kWh, og på et år har prisene dermed falt med om
lag 23 prosent. Gjennomsnittlig månedspris på elspot i januar var 16,3
øre/kWh. Samme måned året før var denne prisen 21,6 øre/kWh, eller 5,3
øre/kWh høyere. Reduksjonene i prisene det siste året skyldes til dels høyere
vannstand i energiverkenes vannmagasiner.
Fyllingsgraden i vannmagasinene var i uke 1 i år 70,4 prosent, mens den var 53,5 prosent ett år tidligere. Gjennomsnittlig fyllingsgrad for uke 1 i perioden 1982 til 1991 var 76,1 prosent. Fyllingsgraden i uke 1 i år ligger dermed 5,7 prosentpoeng under normalen for denne perioden, men 16,9 prosentpoeng høyere enn på samme tid i fjor.
Gjennomsnittlig kraftpris til industri med effektbehov over 10 MW har sunket med 3 prosent det siste halvåret. Det er spesielt foretak med effektbehov over 37,5 MW som har hatt den største prisreduksjonen. For industri med effektbehov over 10 MW har ikke kontraktsprisene vært så lave siden januar 1995. Det er hovedsakelig kraftintensive bedrifter og treforedlingsbedrifter som har effektbehov i denne størrelsesorden.
Om statistikken
Statistikken over priser på elektrisk kraft til industrien startet i 1995 og
inngår i et fellesopplegg for EØS-området. Formålet med statistikken er å
kartlegge prisvariasjoner for sluttbrukere i industrien. Opplegget for
statistikken innebærer at det fra og med 1. januar 1995 gis halvårlige
opplysninger om blant annet priser på elektrisk kraft til sluttbrukere i
industrien etter spesifiserte inndelinger med hensyn til årsforbruk, maksimal
effekt og brukstid. Utvalget av energiverk i denne tellingen er trukket på
bakgrunn av elektrisitetsstatistikken 1996. Næringskundene er delt i to
grupper: Forbrukere med maksimal etterspørsel på inntil 10 MW og forbrukere
med et effektbehov på over 10 MW.
Prisene for den førstnevnte gruppen med et effektbehov inntil 10 MW gjelder nye ettårskontrakter avtalt per 1. januar eller per 1. juli. Dette betyr at prisene ikke er gjennomsnittspriser for det industrien i Norge virkelig betaler, men de prisene som industrien må betale om de inngår nye kontrakter. Kraftpriser og tariffer er hentet inn fra de 27 største distributørene av elektrisitet til industrien. Prisene som oppgis bygger i mange tilfeller på en skjønnsmessig vurdering. Prisene for den andre gruppen med et effektbehov på over 10 MW skal være gjennomsnittspriser for kraftkrevende industri per 1. januar eller per 1. juli. Informasjon innhentes fra alle energiverk og industriforetak med egen kraftproduksjon som forsyner tungindustri og treforedling.
* Tabell 12-3: Priser på elektrisk kraft til industrien med effektuttak over 10 MW. Øre/kWh
* Tabell 12-4: Priser på elektrisk kraft til industrien med effektuttak over 10 MW. 1995-1997. Øre/kWh