[Forrige artikkel] [Innholdsfortegnelse] [Neste artikkel]

Ukens statistikk nr. 13, 1998

Skattestatistikk for rederier, 1996:

213 skipsaksjeselskaper betalte 41,9 millioner i skatt



Til sammen 213 skipsaksjeselskaper oppfylte kriteriene for å komme inn under de nye skattereglene for skipsfartsnæringen det første året. Av disse var 158 selskaper i skatteposisjon og fikk utlignet i alt 41,9 millioner kroner i skatt. Tonnasjeskatt utgjorde 16,7 millioner kroner. Tonnasjeskatt er en ny skatteart, og den beregnes ut fra opplysninger om skipenes størrelse (nettotonnasje) og antall dager de har vært i drift i inntektsåret.
Selskapene er fritatt for skatteplikt på alminnelig inntekt. Selskapene skal likevel skattlegges for nettofinansinntekter, skattepliktig utbytteinntekt og annen skattepliktig inntekt, som til sammen utgjorde 113,8 millioner kroner i 1996. Herav utgjorde annen skattepliktig inntekt 29,8 millioner kroner, en inntekt som kan oppstå ved bruk av overgangsreglene i skattelovens [[section]] 51A. Av den samlede skattepliktige inntekten ble det utlignet 8,2 millioner kroner i skatt til kommune og fylke samt 23,6 millioner kroner i fellesskatt. Selskapene hadde et godtgjørelsesfradrag på 6,6 millioner kroner som til sammen gav 41,9 millioner kroner i utlignet inntektsskatt i 1996.

Andeler i andre selskap
Rederier som kommer inn under de nye bestemmelsene kan enten eie skip direkte, eller ha andeler i deltakerlignede selskaper, NOKUS-selskaper eller andre aksjeselskaper. I 1996 var det 103 skipsaksjeselskaper som til sammen eide 253 skip eller flyttbare innretninger direkte.

Det er 118 skipsaksjeselskaper som har andeler i deltakerlignet selskap, NOKUS-selskap eller annet aksjeselskap innenfor ordningen. Til sammen omfattes 111 deltakerlignede selskaper av de nye reglene, og disse eier 148 skip. Åtte skipsaksjeselskaper eier skip direkte og har samtidig andeler i andre selskaper.

Overgangsregler
Ved innføringen av ordningen ble det utarbeidet en rekke overgangsregler som skulle gjøre det mulig for rederiene å tilpasse seg vilkårene for å bli lignet etter de nye reglene. Det er i alt 48 selskaper som har benyttet seg av muligheten til fusjon eller fisjon for å tilpasse seg det nye regelverket. I 31 tilfeller er reglene for omdannelse fra personlig drevet virksomhet til aksjeselskap benyttet, mens 16 personlige andeler er gjort om til aksjeselskap.

Overføring av eiendeler mellom aksjeselskaper og mellom deltakerlignede selskaper med hovedsakelig samme eierinteresser kalles vertikalfisjon. I alt 82 selskaper har benyttet overgangsregelen knyttet til vertikalfisjon. En av overgangsreglene innebærer unntak fra regelen om at vilkårene må ha vært oppfylt gjennom hele året for å komme inn under ordningen. For inntektsårene 1996 og 1997 er det tilstrekkelig at vilkårene er oppfylt innen den ordinære fristen for innlevering av selvangivelse 2 (28.februar året etter inntektsåret). Dette har hatt betydning for i alt 44 selskaper.

Selskaper utenfor ordningen
Til sammenligning hadde skipsaksjeselskaper som ikke kom inn under den nye ordningen en samlet skattbar inntekt på vel 2 milliarder kroner i 1996 (alminnelig inntekt og korreksjons-inntekt). Ut fra dette ble det utlignet 411,9 millioner kroner i samlet skatt etter godtgjørelsesfradrag.

Sammenlignet med samlet utlignet skatt i inntektsåret 1995 for alle skipsaksjeselskaper, er dette en reduksjon på 221,5 millioner kroner, eller en nedgang på nesten 35 prosent. Tar vi med utlignet skatt på selskaper som kommer inn under ordningen i 1996, blir reduksjonen i utlignet skatt på 179,7 millioner kroner, eller om lag 28prosent.

Tabeller

  • Tabell 01. Antall skipsaksjeselskaper og deltakerlignede selskaper som er skattlagt etter skattelovens § 51A
  • Tabell 1. Skattepliktige inntekter og utlignede skatter, etter skattelovens §51A for skipsaksjeselskaper. 1996. 1 000 kroner
  • Tabell 2. Alle skipsaksjeselskper 1995 og skipsselskaper som ikke lignes etter skattelovens § 51A i 1996. Skattepliktig inntekt og utlignede skatter. 1 000 kroner
  • Tabell 3. Antall kvalifiserende eiendeler tilhørende skipsaksjeselskaper og deltakerlignede selskaper skattlagt etter skattelovens §51A. 1996
  • Tabell 4. Antall skipsaksjeselskaper og deltakerlignede selskaper, etter benyttet overgangsregel i skattelovens §51A. 1996

    Om statistikken
    Skattestatistikken for rederier bygger på resultater fra den ordinære skatteligningen for inntektsåret 1996. Opplysningene er innhentet fra sentralskattekontoret for storbedrifter, som ligner selskapene innen ordningen. Statistikken omfatter alle aksjeselskaper som for inntektsåret 1996 ble skattlagt etter det nye regelverket. Alminnelig inntekt og utlignede skatter bygger på Skattedirektoratets ligningsregister for etterskuddspliktige skattytere (etterskuddsregisteret).

    Ny statistikk

    Skattestatistikk for rederier, 1996.
    Statistikken utgis årlig i Ukens statistikk. Mer informasjon: Per Morten Holt, tlf. 62 88 53 21, e-post:per.morten.holt@ssb.no, eller Lena Haugen, tlf. 62 88 54 03, e-post: lena.haugen@ssb.no.

    Tabellregister

    Ukens statistikk nr. 13, 1998