[Forrige artikkel] [Innholdsfortegnelse] [Neste artikkel]

Ukens statistikk nr. 13, 1998

Omsetningsstatistikk. Restaurantvirksomhet, 5. termin 1997:

Økt omsetning for restaurantene


Norske restauranter hadde en omsetning på nesten 3,3 milliarder kroner i 5. termin (september-oktober) 1997. Dette er en økning på over 12 prosent sammenlignet med 5. termin 1996.
De befolkningsmessig store fylkene er naturlig nok de største restaurantfylkene. Oslo hadde 25 prosent av omsetningen på landsbasis, mens Hordaland og Sør-Trøndelag hadde henholdsvis 9 og 7 prosent av totalomsetningen i 5. termin i fjor. Alle de nevnte fylker hadde omsetningsøkning over gjennomsnittet sammenlignet med tilsvarende termin i 1996.

Økning så langt i 1997
Etter fem terminer i 1997 har restaurantene totalt omsatt for 16,03 milliarder kroner. Dette er en økning på over 10 prosent sammenlignet med tilsvarende periode i 1996.

Sesongmessige svingninger i serveringsomsetningen
5. termin er en typisk gjennomsnittstermin hva serveringsomsetning angår. I 1996 hadde 5. termin 16 prosent av totalomsetningen for hele året 1996. Høyest andel av årsomsetningen hadde 6. termin (november-desember) i 1996 med 18,7 prosent tett fulgt av 4. termin (juli-august) med 18,6 prosent av årsomsetningen. Spesielt 1. termin (januar-februar) er lavsesong for restaurantene, med kun 13,3 prosent av årsomsetningen.

Ny statistikk
Statistisk sentralbyrå (SSB) publiserer terminvis omsetningsstatistikk for restauranter for første gang. Statistikken er basert på oppgaver fra Skatte-direktoratets merverdiavgiftsmanntall, og avløser den tidligere kvartalsvise omsetningsindeksen for restauranter.

Statistikken omfatter næringsgruppen Drift av hoteller, pensjonater og moteller med restaurant samt næringsundergruppen Drift av restauranter og kafeer. Næringsgruppen Hoteller med restaurant driver både med utleie av rom (losji) og med servering. Inntektene av servering er avgiftspliktig etter merverdiavgiftsloven, mens utleie av rom for overnatting faller utenfor lovens virkeområde. Det er bare den avgiftspliktige serveringsomsetningen som dekkes i terminstatistikken.

På grunn av etterslep i rapporteringen til Skattedirektoratet vil de to siste terminene som publiseres bli beregnet på nytt. Tallene for disse terminene er dermed å betrakte som foreløpige. I tillegg kan kvalitetskontrollen av statistikken medføre enkelte korrigeringer i grunnlagsmaterialet, også for tidligere terminer. Først etter publisering av 6. termin 1997, vil termintallene for 1996 kunne betraktes som endelige.

Tabeller

  • Tabell 1. Terminvis restaurantstatistikk. Omsetning, etter terminer. 1996 og 1997
  • Tabell 2. Terminvis restaurantstatistikk. Omsetning, etter fylke. 5. termin og 1. - 5. termin 1996 og 1997

    Ny statistikk

    Omsetningsstatistikk . Restaurantvirksomhet, 5. termin 1997.
    Statistikken utgis annenhver måned i Ukens statistikk. Mer informasjon: Jorunn Hansen, tlf. 62 88 54 68, e-post: jorunn.hansen@ssb.no eller Tom Granseth, tlf. 62 88 54 06, e-post: tom.granseth@ssbno om reiseliv generelt.

    Tabellregister

    Ukens statistikk nr. 13, 1998