[an error occurred while processing this directive]
Bakgrunnen for et samarbeid var departementets behov for å føre tilsyn med kommunenes innsats på helse- og sosialsektoren samt å gi kommunene anledning til å sammenligne sin situasjon med andre kommuner. Formålet var også å fremskynde publisering av statistikken ved å tilby kommunene snarstatistikk så fort foreløpige tall er klare. SSB ble tilført ett årsverk for å lage de ønskede publikasjonene, som ble gitt fellesbetegnelsen "Hjulet" (Styrings- og informasjonssystemet for helse- og sosialtjenesten i kommunene).
I 1992 inngikk Sosial- og helsedepartementet en avtale med Statistisk sentralbyrå (SSB) om å utvikle publikasjoner med sammenligningstall for helse- og sosialsektoren i kommunene. I 1998 kommer sjuende utgave av "Hjulet", og ved siden av å tjene departementets formål er "Hjulet" blitt en viktig kanal for spredning av SSBs data. I tillegg forventes at den aktive publiseringen over tid skal bidra til å øke kvaliteten på de data kommunene sender inn.
En ny årgang av "Hjulet" innledes ved at departementet på vinteren sender ut et rundskriv med nasjonale mål og hovedprioriteringer for kommunenes helse- og sosialsektor. Rundskrivet danner utgangspunkt for å velge ut data til hefter med sammenligningstall som tilrettelegges av SSB og sendes kommunene i juni/juli. Heftene inneholder et bredt utvalg foreløpige og endelige tall om sosiale forhold i kommunene. SSB legger så datamaterialet ut på Internett og tilbyr dessuten kommunene en diskett med det samme materialet. Når endelige tall foreligger, tilrettelegger SSB disse på "kommuneark". Kommunearkene blir vanligvis sendt kommunene i november. Samtlige produkter i "Hjulet" dekkes av departementets bevilgning og tilbys kommunene gratis.
En stor del av "Hjulet" består av ordinær SSB-statistikk om kommunehelsetjenesten, pleie og omsorg, sosial- og barnevernstjeneste, befolkning, arbeidsmarked og kommuneregnskaper. "Hjulet" inneholder imidlertid også spesiallagede data. Dette omfatter blant annet kommunetall for levekår, forventet levealder, dødelighet, kriminalstatistikk og pasientstatistikk. En tredje gruppe data er basert på andre statistikkilder enn SSB, blant annet Statens helsetilsyn, Rikstrygdeverket, Kreftregisteret samt fra departementets egne spesialundersøkelser. Av dataene i "Hjulet" utgjør SSBs data om lag 80 prosent. I tillegg til kommunetallene tilbys bydels- og distriktstall for de største kommunene. 1997-utgaven gav bydelstall for 23 kommuner.
Det økende fokus på kommunale tjenester og på sosiale forhold i kommunene har også skapt økt oppmerksomhet om "Hjulet". Samtidig viser prosjektet hvordan SSBs data kan tilrettelegges for å tjene de spesielle tilsynsformål et fagdepartement har og for å nå aktuelle brukergrupper i kommunene.
Se "Hjulet" - statistikk for helse og sosialsektoren i kommunene
Mer informasjon og e-post: harald.tonseth@ssb.no, tlf. 21 09 46
36.
Ukens statistikk nr. 18, 1998 [an error occurred while processing this directive]