[an error occurred while processing this directive]
Norske restauranter hadde en omsetning på 3,48 milliarder kroner i november-desember (6. termin) 1997. Dette er en økning på 4 prosent sammenlignet med tilsvarende termin 1996.
Alle fylker bortsett fra Hordaland og Troms, hadde økning i omsetningen sammenlignet med tilsvarende termin i 1996. Størst økning hadde Sør-Trøndelag med 13,2 prosent.
10 prosent økning i 1997
I 1997 omsatte restaurantene totalt for 19,6 milliarder kroner. Dette er en
økning på nesten 10 prosent sammenlignet med 1996. Med unntak av Finnmark hadde
alle fylkene økning i omsetningen, med Sør-Trøndelag på topp med en økning på
over 18 prosent fra 1996.
Sesongmessige svingninger
6. termin er nest etter sommerterminene, høysesong med julebordarrangement som
viktig inntektskilde. I 1997 hadde 6. termin 18 prosent av årsomsetningen for
1997. Høyest andel av årsomsetningen hadde 4. termin (juli-august) i 1997 med
19 prosent. 1. termin (januar-februar) er lavsesong for restaurantene, med kun
13,1 prosent av årsomsetningen i 1997.
Om statistikken
Statistisk sentralbyrås terminvise omsetningsstatistikk for restauranter er
basert på oppgaver fra Skattedirektoratets merverdiavgiftsmanntall.
Statistikken omfatter næringsgruppen Drift av hoteller, pensjonater og moteller med restaurant samt næringsundergruppe Drift av restauranter og kafeer. Næringsgruppen Hoteller med restaurant driver både med utleie av rom (losji) og med servering. Inntektene av servering er avgiftspliktig etter merverdiavgiftsloven, mens utleie av rom for overnatting faller utenfor lovens virkeområde. Det er bare den avgiftspliktige serveringsomsetningen som dekkes i terminstatistikken.
Figur 2: Terminvis restaurantstatistikk. Omsetning, etter terminer. Millioner kroner
Ukens statistikk nr. 21, 1998 [an error occurred while processing this directive]