[an error occurred while processing this directive]
[Forrige artikkel] [Innholdsfortegnelse] [Neste artikkel]

Ukens statistikk nr. 47, 1998

Levekår og forbruk blant studenter, 1998. Hovedresultater og dokumentasjon:

Studenthusholdningene har 43 500 kroner i gjennomsnittlige boutgifter


En gjennomsnittlig studenthusholdning har 37 000 kroner i boligutgifter per år, i tillegg til lys- og brenselutgifter på 6 500 kroner. Samtidig har de dårligere bostandard enn befolkningen for øvrig.
I boligutgiftene inngår boliglån, fellesutgifter og husleie.

Hele 37 prosent av studentene bor trangt, mens det tilsvarende tallet for befolkningen for øvrig, målt i Levekårsundersøkelsen 1995, er 8prosent.

Studenthusholdningene har de siste 12 måneder brukt i gjennomsnitt 6330 kroner på utgifter i forbindelse med studiene. Utgifter i forbindelse med studiene omfatter semesteravgift og andre avgifter, studielitteratur og studiemateriell.

Uten dusj og wc
Selv om nesten alle studentene har kokemuligheter, og et klart flertall har wc og badekar eller dusj i boligen, tyder likevel resultatene på at studentene har dårligere bostandard enn befolkningen for øvrig også på dette området. I befolkningen som helhet var det i 1995 bare 1 prosent som bodde i bolig uten bad eller wc. Blant studenter bor 16 prosent i bolig uten wc og 17 prosent i bolig uten bad. Noe av forklaringen på den store forskjellen ligger imidlertid i at felles bad og wc i studentbygg ikke regnes som eget.

Fukt og råte
12 prosent bor i bolig med fukt og råte, mens 16 prosent bor i bolig med ett eller flere kalde rom. Hvis vi igjen sammenligner med befolkningen for øvrig, er de tilsvarende tallene 4 prosent når det gjelder fukt og råte. I hele befolkningen er det 2prosent som bor i bolig med kalde rom, men i Levekårsundersøkelsen 1995 er definisjonen på kald bolig at alle rommene er kalde eller vanskelige å varme opp. Ved å bruke samme definisjon blant studentene, blir det tilsvarende tallet 6 prosent.

Trives med studiene
Hele 92 prosent av studentene svarer at de alt i alt trives med studiene sine dette semesteret, 39 prosent trives svært bra og 53 prosent trives ganske bra. Det er vanskelig å si nøyaktig hva studentene har lagt til grunn når de har svart på dette spørsmålet, men det er grunn til å tro at det omfatter både faglig innhold og studiehverdagen på studiestedet sett under ett.

Nesten 80 prosent av studentene sier de har blitt godt kjent med sine medstudenter, og hele 96 prosent av studentene har gode venner på stedet utenom familien.

Delte meninger om luftkvaliteten
De aller fleste studenter er fornøyde med støyforholdene innendørs på studiestedet, men det er 11 prosent som er misfornøyde. Når det gjelder luftkvaliteten er andelen som er fornøyde og misfornøyde om lag den samme; 38 prosent er fornøyde og 37 prosent er misfornøyde. Selv om et lite flertall av studentene er fornøyde med plassforholdene på studiestedet sitt, er det hele 27 prosent som er misfornøyde.

En av fire plaget av nedstemthet
Hele 27 prosent av studentene hevder å ha vært svært, ganske eller litt plaget av slike sinnstilstander, noe som må kunne betgnes som en bemerkelsesverdig stor andel. Dersom vi bare ser på dem som har følt seg svært eller ganske plaget, er tallet 6 prosent. Det er vanskelig å sammenligne disse tallene med andre befolkningsgrupper, blant annet på grunn av spørsmålsformuleringen og tidspunktet for intervjuing, men det sier uansett noe om at en stor andel av studentene til tider sliter med tungsinn. Levekårsundersøkelsen blant studentene ble gjennomført våren 1998.

[Figur 2]

Figur 2: Hovedinntektskilde for studenter. Prosent. 1998


[Figur 3]

Figur 3: Utgifter til diverse forbruksvarer for studenthusholdninger1. Gjennomsnitt i kroner per måned. 1998


[Figur 4]

Figur 4: Utgifter for studenthusholdninger i forbindelse med studiene. Gjennomsnitt i kroner per år. 1998


[Figur 5]

Figur 5: Boutgifter for studenthusholdninger, etter boform. Gjennomsnitt i kroner per år. 1998


Ny statistikk
Levekår og forbruk blant studenter, 1998. Hovedresultater og dokumentasjon.
Undersøkelsen er gjennomført på oppdrag for Nasjonalt kontaktforum for læringsmiljø. Statistikken utgis i Ukens statistikk samt i Notater 79/98. Mer informasjon: Elisabeth.Gulloy@ssb.no, tlf. 21 09 46 73, Irene.Oyangen@ssb.no, tlf. 21 09 45 45, eller Stein.Opdahl@ssb.no, tlf. 21 09 46 92.

Ukens statistikk nr. 47, 1998 [an error occurred while processing this directive]