[an error occurred while processing this directive]
[Forrige artikkel] [Innholdsfortegnelse] [Neste artikkel]

Ukens statistikk nr. 7, 1999

Produsentprisindeksen, per 15. januar 1999:

Råoljeprisen trakk indeksen opp


Produsentprisindeksen totalt økte med 0,3 prosent fra desember 1998 til januar 1999, og som vanlig ved årsskiftet var det mange prisendringer. Igjen var det råoljeprisen som hadde det viktigste bidraget til utviklingen, men også industriens produsentpriser trakk opp. Fra januar 1998 til januar 1999 (12-månedersendringen) økte totalindeksen med 0,6 prosent, etter en vekst på 0,2 prosent forrige måned.
I 1998 hadde råoljeprisen en positiv utvikling fra foregående måned kun tre ganger. I ni av fjorårets måneder var prisen fallende, og i desember 1998 var prisen mer enn 40 prosent lavere enn desember 1997. Årsgjennomsnittet for Brent Blend i 1998 var 13,37 dollar per fat mot 19,3 året før. Dette er det laveste gjennomsnittet siden 1976. Bak dette ligger flere ekstraordinære hendelser i internasjonal økonomi som inntraff samtidig eller i rekkefølge (blant annet Asia-krisen og krisen i Russland).

Som et resultat av dette ble lagrene av råolje bygd opp til et nivå man ikke har sett på mange år. Interna-tional Energy Agency (IEA) skriver i sin Monthly Oil Market Report i desember 1998 at de uvanlig høye oljelagrene sannsynligvis vil legge beslag på mye av oppmerksomheten i oljemarkedet. Dette, sammen med svak forventet etterspørsel, bidrar til at analytikere spår lave priser gjennom hele 1999.

Råoljeprisutviklingen i januar
Råoljeprisen, representert ved referanseoljen Brent Blend, økte med nær 9 prosent fra desember til januar, og ligger nå om lag 28 prosent under prisen på tilsvarende tid i fjor. På kort sikt er det i hovedsak tre ting som påvirker prisen per i dag: Bevegelser i oljelagrene, utviklingen i Gulf-området og været. Det amerikanske petroleumsinstitutt (API) publiserer ukentlige tall over utviklingen av oljelagrene i USA. Siden USA er verdens største oljemarked, følges disse publiseringene svært nøye av analytikere og tradere.

Et eksempel er prisoppgangen den 6. januar der årsaken var nyheter om et kraftig fall i oljelagrene i USA. Uroen i Gulf-området blir fulgt blant annet fordi et frafall av tilbudet av olje antakelig vil føre til en tapping av oljelagrene, som igjen fører til prisoppgang (et negativt skift i tilbudet vil også i seg selv legge et press på prisene). Blir været kaldere vil etterspørselen etter olje stige, noe som slår ut i økte priser. Eksempel på de to siste faktorene kan man se den 11. januar. Da steg prisen som følge av tiltagende spenning i Gulfen og kaldere vær i USA (antakelser om videre fall i oljelagrene i USA ga også et bidrag).

Alt i alt hadde gruppen oljeutvinning og bergverksdrift en oppgang på 2,5 prosent fra desember 1998 til januar i år. Gruppen ligger 0,7 prosent lavere i forhold til samme tid i fjor. Dette er en kraftig forbedring sett i forhold til forrige måned da 12-månedersendringen viste en nedgang på 5,8 prosent.

Raffinerte oljeprodukter styrket industriprisene
Industrien sine produsentpriser steg med 0,2 prosent fra desember til januar. 12-månedersveksten var 0,8 prosent, noe svakere enn forrige måned da den var 0,9 prosent. Det viktigste bidraget kommer fra raffinerte oljeprodukter, som for eksempel tung fyringsolje og gassoljer. På råvarebørsen i London steg prisen på tung fyringsolje med drøyt 10 prosent fra desember til januar. Her hjemme er det imidlertid noen produkter som går ned i pris. For gruppen totalt er det alt i alt en prisoppgang, som i all hovedsak kan tilskrives eksportmarkedet.

Metallene trekker i motsatt retning. Det er spesielt produksjon av jern, stål og ferrolegeringer som bidrar negativt, men også ikke-jernholdige metaller som for eksempel alumi-nium og bly, har falt i pris. For disse produktene er det prisutviklingen på eksportmarkedet som er styrende, selv om man ser fall i prisene også på hjemmemarkedet.

Produksjon av verkstedprodukter har ofte et prisløft i starten av et nytt år, og 1999 var intet unntak. Det er spesielt prisene på ulike maskiner og elektriske apparater og materiell som fikk et løft denne måneden. Innenfor denne gruppen er det prisimpulsene fra hjemmemarkedet som dominerer.

Næringsmidler, drikkevarer og tobakk
Det har også vært til dels stor bevegelse i prisene til næringsmidler som er representert i indeksen. I hovedgruppen produksjon av næringsmidler, drikkevarer og tobakksvarer er det ingen endring siden desember i fjor. Innad i gruppen var det imidlertid større bevegelser. Både tobakksvarer og drikkevarer har årlige prisjusteringer (eksklusive effekter av avgiftsendringer, som per definisjon er holdt utenfor i beregningene av produsentprisindeksen) som kommer i januar. Det er først og fremst i hjemmemarkedet det var en økning denne måneden.

Blant næringsmidlene var det i første rekke ferskt svinekjøtt som falt i pris. Tidlig i januar var tilbudet av ferskt svinekjøtt så stort at markedet ikke greide å omsette det. Dette tilbudsoverskuddet har holdt seg i hele januar. Det at prisen ikke har falt mer enn det den har gjort, skyldes at det meste av overskuddet fryses inn på lager. Det har også vært fall i prisene på enkelte andre kjøttvarer.

Om statistikken
Produsentprisindeksen måler prisutviklingen for produksjonen i oljeutvinning, bergverksdrift, industri og kraftforsyning. Det innhentes priser ved salg til norsk marked og/eller eksport.

Alle prisene skal være uten vareavgifter og merverdiavgift, og de skal oppgis per 15. i hver måned. Vektgrunnlaget er nasjonalregnskapstall for 1979. Undersøkelsen omfatter om lag 1 300 representantvarer fordelt på om lag 500 bedrifter og beregningene bygger på om lag 2 000 prisobservasjoner. Svarprosenten er normalt vel 90 hver måned. Statistikken er under omlegging.

Ny statistikk
Produsentprisindeksen, per 15. januar 1999.
Statistikken utgis månedlig i Ukens statistikk. Mer informasjon: Katharina.Henriksen@ssb.no, tlf. 21 09 47 42, eller Erik.Skauen@ssb.no, tlf. 21 09 48 91.

Tabeller

Flere tabeller finner du på statistikkens faste side.

Ukens statistikk nr. 7, 1999 [an error occurred while processing this directive]