StatNord, statistikk om grenseområdene

Fortsatt økt pendling fra Sverige

Publisert:

Det var 28 000 personer som pendlet fra Sverige til Norge i 2009. Dette er en økning på knapt 2 000 fra året før. Halvparten av de svenske pendlerne er under 30 år, og de fleste jobber innenfor tjenesteyting.

Pendlingen fra Norge til Sverige er mer begrenset, og gikk ned fra 1 000 i 2008 til drøyt 800 personer i 2009. Dette viser nye tall fra den fellesskandinaviske databasen StatNord.

De siste årenes kraftige økning i antall pendlere fra Sverige til Norge har avtatt noe. I 2007 og 2008 økte pendlingen med til sammen 10 300 personer, mens økningen i 2009, på 2 000 pendlere, var den laveste siden 2005. Kjønnsfordelingen blant grensependlerne var ujevn, med 32 prosent kvinner og 68 prosent menn. For personer i alderen 16-24 år var fordelingen jevnere, med henholdsvis 48 prosent kvinner og 52 prosent menn.

Antall svenske grensependlere til Norge, etter alder og kjønn. 2009

Flyttinger mellom Sverige og Norge. 2002-2010

Flest innpendlere til Osloregionen

I Norge er pendling i liten grad et grensefenomen. Mer enn 10 000 personer bosatt i Sverige pendler til Oslo, som sammen med Akershus stod for halvparten av innpendlingen til Norge. Nesten alle kommunene i Norge har minst én innpendler fra Sverige.

Pendlerne kommer fra hele Sverige

Av Sveriges 290 kommuner hadde 289 kommuner én eller flere innbyggere som pendlet til Norge i 2009. Over 70 kommuner hadde 100 eller flere innbyggere som pendlet over grensen. Pendlingen foregikk oftest fra de mest folketette områdene i Västra Götaland, Värmland og Dalarne, men mange pendlet også helt fra Stockholm og andre større kommuner som ligger lenger fra den norsk-svenske grensen. I de sistnevnte tilfellene dreier det seg riktignok ikke om dagpendling, men heller om ukependling og pendling i forbindelse med lengre opphold grunnet arbeid i Norge.

Få drar motsatt vei

Pendlingen fra Norge til Sverige er mer beskjeden. I 2009 pendlet drøyt 800 personer denne veien, en nedgang på 200 fra året før. Siden 2005 har antall pendlere fra Norge til Sverige blitt mer enn halvert. Halden og Oslo står for halvparten av pendlerne fra Norge, og det er nokså jevnt fordelt mellom de to kommunene. Pendlerne fra Halden til Sverige er jevnt over yngre enn pendlerne som er bosatt i Oslo, nesten alle fra Halden pendler til Strømstad. Halvparten av pendlerne fra Oslo dro til Stockholm og Göteborg, mens resten fordelte seg på flere svenske kommuner.

Unge pendlere er ansatt i vikarbyrå

Andelen unge pendlere fra Sverige er som tidligere nevnt stor. Disse var bosatt i de større byene i Sverige, og tilhørte ikke gruppen som daglig reiser til Norge for å jobbe. De hadde utdanning på videregående nivå og var ofte tilknyttet et vikarbyrå. Mange var også direkte ansatt av arbeidsgivere innenfor varehandel, hotell- og restaurantvirksomhet.

Til tross for at antall svenske pendlere som er tilknyttet vikarbyråer i Norge, minket med 10 prosent i 2009, har antallet mer enn fordoblet seg siden 2005.

Den svenske utvandringen til Norge øker

Utvandringen fra Sverige til Norge har stort sett fordoblet seg i løpet av 2000-tallet. I 2005 ble den større enn den norske utvandringen til Sverige, og fra 2007 til 2010 økte den med 47 prosent.

 

Utvandringen til Oslo har vært mye større enn til andre kommuner i Norge, og økte med 96 prosent i løpet av samme periode. Den store økningen kan kanskje delvis forklares av at Arbetsförmedlingen i Sverige siden 2008 har hatt rett til å henvise arbeidssøkere til arbeid i Norge. Foreløpige beregninger viser videre at én av seks grensependlere etter en tid flytter til Norge. Fra Norge utvandret omlag 5 000-6 000 personer til Sverige. De fleste som utvandret til Sverige i 2010, bosatte seg i Västra Götaland, Stockholms län og Värmlands län.

Grensependler

En person som et gitt inntekstsår har sin hovedlønnsinntekt fra et annet land.

 

Om tallgrunnlaget

StatNord-statistikkbasen er under utvikling, og foreløpig er informasjon om flytting og pendling begrenset til mellom Sverige og Norge, samt mellom Sverige og Danmark. Informasjon om flytting og pendling mellom Norge og Danmark håper man å få med i databasen senere. I basen finner man imidlertid all nasjonal statistikk, og det er opprettet en direkte tilgang fra StatNord-basen til de tre statistikkbyråenes egne statistikkbaser.

Skandinavisk samarbeid

StatNord er utviklet som et samarbeidsprosjekt mellom Statistiska centralbyrån i Sverige, Danmarks Statistik og Statistisk sentralbyrå. Den inneholder statistikk for samtlige 822 kommuner i samarbeidslandene. Statistikken er til for alle, men den retter seg spesielt mot grensekommunene der innbyggerne i sitt dagligliv påvirkes av nærheten til nabolandet. I tillegg til statistikk om grensependling og flyttinger inneholder databasen statistikk om befolkningsstruktur, sysselsetting og lønnssummer. Gjennom StatNord får grenseregionene bedre tilgang til samlet statistikk fra begge sider av grensen, noe som bedrer forutsetningene for samarbeid og utvikling. Statistiska centralbyrån i Sverige har hovedansvaret for utviklingsprosjektet, som fortsetter i 2012.

 

Her finner du databasen StatNord .

Kontakt