Deltidsarbeid

Norske menn arbeider mest deltid

Publisert:

Dobbelt så mange norske menn jobber deltid sammenlignet med gjennomsnittet for mennene i EU og EFTA-landene. I disse landene jobber nesten 7 prosent deltid. Norske kvinner ligger også godt over gjennomsnittet når det gjelder deltidsarbeid, og totalt er det bare i Nederland at flere jobber deltid enn i Norge.


Drøyt 13 prosent av norske menn jobbet deltid, det samme gjaldt nesten 44 prosent av de norske kvinnene, viser tall fra Eurostat for 3. kvartal 2004. Samlet sett var andelen deltidssysselsatte av sysselsatte totalt i EU og EFTA-landene 17,6 prosent, sammenlignet med 27,9 prosent i Norge. Det var kun Nederland som hadde høyere andel deltidssysselsatte enn Norge. For øvrig var det stor variasjon mellom landene når det gjelder deltidssysselsetting, fra 2,7 prosent i Slovakia til 45,2 i Nederland.

Andel sysselsatte i EU og EFTA-land. 3. kvartal 2004. Prosent

Flere deltidsjobber

Tallene fra Eurostat er kun beregnet ut fra hovedarbeidsforholdet, dermed blir andelen som arbeider deltid noe høyere enn om flere arbeidsforhold regnes med. I den norske Arbeidskraftundersøkelsen (AKU) defineres deltid vanligvis med utgangspunkt i en person. Personer med inntil to deltidsjobber som samlet gir heltid vil i AKU bli definert som en heltidsarbeidende. Andelen som arbeider deltid blir dermed noe lavere ifølge AKU. Forskjellen utgjør om lag 2 prosentpoeng for både menn og kvinner. Andelen som arbeidet deltid var 11,6 prosent for menn, og 41,3 prosent for kvinner, ifølge AKU 3. kvartal 2004. Det er en større andel menn enn kvinner som har flere jobber samtidig, derfor gir denne beregningsmåten relativt sett, noe større utslag for menn, (Lohne og Næsheim: Økonomiske analyser 6/2003 , SSB).

Et inkluderende arbeidsliv gir mye deltid

Norge ligger også på topp når det gjelder sysselsettingsandel, noe som gjenspeiles i den høye andelen som arbeider deltid. Andelen sysselsatte i Norge var 75,3 prosent 3. kvartal 2004, sammenlignet med gjennomsnittlig sysselsetting for EU og EFTA landene som var på 63,8 prosent. Det er dermed mulig for flere å delta i arbeidslivet, også for arbeidstakere som ikke har mulighet til å jobbe fullt. Dette vil typisk gjelde skoleungdom og eldre. Andelen sysselsatte i alderen 55-64 år var 66,9 prosent i Norge i 2003, kun slått av Sverige med om lag 2 prosentpoeng. Tilsvarende var gjennomsnittet for EU og EFTA landene når det gjaldt sysselsettingsandel for eldre, 40,2 prosent.

Kvinner arbeider flere deltidstimer

Den gjennomsnittlige avtalte arbeidstiden for deltidssysselsatte i Norge var drøyt 20 timer i 3. kvartal 2004. Dette var noe lengre enn gjennomsnittet for EU og EFTA-landene som var 19 timer. Denne tendensen gjelder imidlertid bare for kvinnene. Norske deltidssysselsatte menn har noe kortere arbeidstid enn gjennomsnittet for de øvrige landene. I Norge var den gjennomsnittelige arbeidstiden 39,3 timer pr. uke for heltidsjobber, mot 41,9 timer i EU og EFTA, 3.kvartal 2004. Det vil si at de som arbeider deltid i Norge har en arbeidstid som ligger tettere opp til heltid enn de fleste andre europeiske land. Denne tendensen gjelder særlig for kvinner, men også for menn. Arbeidstiden for kvinner i deltidsarbeid er i gjennomsnitt lengre enn for menn, både i Norge og EU og EFTA samlet sett. Motsatt var arbeidstiden for kvinner som arbeider heltid, kortere enn for menn.

Tallene i denne artikkelen baserer seg på data fra Arbeidskraftundersøkelsen i de forskjellige landene, som er levert videre til Eurostat. Definisjonen av heltid/deltid er basert på intervjuobjektenes egen oppfatning om hvorvidt de arbeider heltid eller deltid. Når man sammenligner deltid mellom land på denne måten, tar man utgangspunkt i hva som er vanlig heltid i de ulike landene. Ukentlig arbeidstid som er heltid i ett land kan være deltid i annet land.

Se også: Temaside om arbeid

Tabeller:

Kontakt