StatNord, statistikk om grenseområdene

Stadig flere unge svensker pendler til Norge

Publisert:

Blant svenske arbeidssøkere er det langt flere som skaffer seg jobb i Norge enn i Danmark. Økningen har vært kraftigst for de yngste. Det er særlig norske vikarbyråer som nyter godt av svenske ungdommers utferdstrang. Dette viser nye tall fra den fellesskandinaviske databasen StatNord.

Fra 2007 til 2008 økte antall pendlere fra Sverige til Norge med 30 prosent. Av disse førstegangspendlerne var over halvparten i aldersgruppen 16-25 år. 60 prosent av disse yngste pendlerne ble rekruttert gjennom bemanningsselskaper. En forklaring på den høye ungdomsandelen kan være at en pendlerlivsstil i praksis blir vanskeligere å gjennomføre etter hvert som lønnstakerne stifter familie.

Grensependling fra Sverige til Danmark og Norge. 2001-2008

Alla har en gränspendlare i Oslo ...

For Norges del er pendlingen i liten grad et grensefenomen. Det er bare 4 prosent av innpendlerne som arbeider i norske kommuner langs svenskegrensen. Hele 10 000 svensker pendler derimot til den norske hovedstaden. Oslo er stadig landets klart største avtaker av svensk pendlerarbeidskraft etter at innpendlingen fra Sverige økte med 45 prosent fra 2007 til 2008. Det er kun fire svenske kommuner som ikke har registrert utpendling til Oslo.

Grensependler:

En person sysselsatt i november som et gitt inntekstsår har sin hovedinntekt fra et annet land.

Få drar motsatt vei

I 2008 ble det kun registrert 1 063 pendlere fra Norge til Sverige, som er en nedgang på 310 personer, eller 23 prosent, fra året før. Oslo og Halden er de desidert største utpendlingskommunene med henholdsvis 259 og 248 utpendlere til Sverige i 2008.

Pendlingen fra Sverige til Danmark er geografisk mer avgrenset enn pendlingen til Norge

De som velger å pendle fra Sverige til Danmark, bor i all hovedsak i de tilgrensende områdene av Sør-Sverige, mens det til Norge altså går en strøm fra praktisk talt alle svenske kommuner. Norge trekker også til seg en større andel menn enn det danskenes arbeidsmarked gjør. Mannsandelen blant grensependlerne er 70 og 60 prosent for respektive Norge og Danmark. Den skjevere kjønnsfordelingen blant pendlere til Norge kan sees i sammenheng med at den mannsdominerte byggebransjen er vår nest største grensependlerbransje.

 

Om tallgrunnlaget

StatNord-statistikkbasen er under utvikling og foreløpig er informasjon om flytting og pendling begrenset til mellom Sverige og Norge samt mellom Sverige og Danmark. Informasjon om flytting og pendling mellom Norge og Danmark håper man å få med i databasen senere. I basen finner man imidlertid all nasjonal statistikk, og det er opprettet en direkte tilgang fra StatNord-basen til de tre statistikkbyråenes egne statistikkbaser.

 

 

Skandinavisk samarbeid

StatNord er utviklet som et samarbeidsprosjekt mellom Statistiska centralbyrån i Sverige, Danmarks Statistik og Statistisk sentralbyrå. Den inneholder statistikk for samtlige 822 kommuner i samarbeidslandene. Statistikken er til for alle, men den retter seg spesielt mot grensekommunene der innbyggerne i sitt dagligliv påvirkes av nærheten til nabolandet. I tillegg til statistikk om grensependling og flyttinger inneholder databasen også statistikk om befolkningsstruktur, sysselsetting og lønnssummer. Gjennom StatNord får grenseregionene bedre tilgang til samlet statistikk fra begge sider av grensen, noe som bedrer forutsetningene for samarbeid og utvikling. Statistiska centralbyrån i Sverige har hovedansvaret for utviklingsprosjektet som fortsetter i 2011.

 

Her finner du lenke videre til databasen StatNord .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kontakt