Sysselsatte på korttidsopphold
Svensker og polakker lettet presset på arbeidsmarkedet
Publisert:
Fra 4. kvartal 2004 til 4. kvartal 2007, var veksten i antall sysselsatte mye sterkere for personer på korttidsopphold i Norge enn for personer bosatt i Norge.
Det viser rapporten ” Sysselsatte på korttidsopphold i Norge ”, skrevet av Christoffer Berge i Statistisk sentralbyrå.
I 4. kvartal 2007 var det 64 297 lønnstakere på korttidsopphold i Norge. Det tilsvarer 2,6 prosent av det samlede antall sysselsatte bosatt i Norge. Endringstallene viser imidlertid at veksten i antall sysselsatte fra 4. kvartal 2004 til 4. kvartal 2007 var mye sterkere for ikke-registrert bosatte (145 prosent) enn for sysselsatte som var registrert bosatt (9 prosent). Veksten kom særlig blant personer fra EU-landene i Øst-Europa. Økningen bidro til å lette presset som var på det norske arbeidsmarkedet i denne perioden.
Brorparten jobbet i bygg- og anlegg
De to største gruppene korttidsinnvandrere i 4. kvartal 2007 kom fra Norden (38 prosent) og EU-land i Øst-Europa (36 prosent). Sverige og Polen var de største enkeltlandene med henholdsvis 20 000 og 15 000 personer. Flest lønnstakere på korttidsopphold arbeidet i bygg og anlegg (24 prosent), fulgt av utleie og formidling av arbeidskraft (19 prosent) og industri (14 prosent).
Ønsker man et totalbilde av innvandringen fra EU-land i Øst-Europa, må man også ta hensyn til at en del bosetter seg i Norge. Fra 4. kvartal 2006 til 4. kvartal 2007 var det en samlet vekst i sysselsettingen (bosatte og ikke-bosatte) fra utlandet på 33 462 personer.
Personer på korttidsoppholdPersoner på korttidsopphold i Norge vil si personer som arbeider i Norge uten å være registrert bosatt ifølge Det sentrale folkeregisteret (kriteriet er at en forventes å oppholde seg mindre enn seks måneder i landet). Dette vil for eksempel gjelde polakker som arbeider i Norge på korttidsoppdrag. Andre større grupper som er registrert "ikke bosatt", men som arbeider i Norge, er personer bosatt i våre naboland og som pendler daglig eller ukentlig over grensen, og utenlandske bosatte med arbeid på kontinentalsokkelen eller på norske skip i utenriksfart. En annen gruppe er asylsøkere i arbeid som ikke har fått oppholdstillatelse. |
Mange svensker også ikke-bosatt året etter
Rundt halvparten av de korttidssysselsatte i 4. kvartal 2006 var også i arbeid i Norge i 4. kvartal 2007, enten som ikke-bosatt (86 prosent) eller som registrert bosatt (14 prosent). Andelen som var ikke-bosatt begge år var spesielt høy blant personer fra Sverige (59 prosent). Samtidig hadde personer fra Sverige en svært lav andel som gikk fra statusen ikke-bosatt til bosatt (2 prosent). Personer fra Tyskland og Polen hadde en betydelig høyere bosettingsandel med henholdsvis 17 og 11 prosent. Videre var det større mobilitet mellom næringer blant personer som bosatte seg enn blant personer som var ikke-bosatt også året etter.
Foretak med utenlandske ledere ansetter utlendinger
De fleste lønnstakere på korttidsopphold i aksjeselskap og ansvarlig selskap arbeidet i foretak med norske eiere/ledere. For lønnstakere i foretak organisert som norsk avdeling av utenlandsk foretak (NUF), var det derimot en klar sammenheng mellom landbakgrunnen til lønnstakerne og eier/leder av foretaket. Foretak med eiere fra EU-landene i Øst-Europa hadde i hovedsak ansatte fra disse landene. Kortidsinnvandrere fra EU-land i Øst-Europa skilte seg noe ut ved at de i større grad enn andre arbeidet i foretak av typen NUF.
Det er ingen tegn til at bedriftene fra EU-landene i Øst-Europa har begynt å ansette arbeidstakere fra andre land.
Kontakt
-
SSBs informasjonstjeneste