Innhold
Om statistikken
Definisjoner
-
Navn og emne
-
Navn: Arbeidskraftundersøkelsen
Emne: Arbeid og lønn
-
Neste publisering
-
-
Ansvarlig seksjon
-
Seksjon for arbeidsmarkeds- og lønnsstatistikk
-
Definisjoner av viktige begrep og variabler
-
Norge følger de relevante EU-forordningene for AKU (2019/1700 , 2019/2240, og 2019/2241). Det betyr at definisjonene i norsk AKU tilsvarer definisjonene i andre land.
Populasjonen som dekkes av AKU er personer 15-89 år som bor i Norge. I tillegg har undersøkelsen noen registerbaserte grunnvariabler om personer 0-14 og om personer som er 90 år og eldre.
Sysselsatte er personer som utførte inntektsgivende arbeid av minst én times varighet i referanseuka, og personer som har et slikt arbeid men som var midlertidig fraværende pga. sykdom, ferie, lønnet permisjon e.l. Personer på sysselsettingstiltak med lønn fra arbeidsgiver klassifiseres også som sysselsatte, til forskjell fra personer på andre typer tiltak (kvalifiseringstiltak), hvor det bare utbetales en kursstønad e.l. Personer som har vært permittert fra jobben sammenhengende i inntil 3 måneder blir også regnet som sysselsatte.
Yrkesstatus grupperer de sysselsatte etter om de er ansatte/lønnstakere, selvstendig næringsdrivende eller familiearbeidere uten fast avtalt lønn.
Arbeidsledige er personer uten inntektsgivende arbeid som aktivt forsøkte å skaffe seg arbeid i løpet av de siste fire ukene, og som kunne ha påtatt seg arbeid i løpet av referanseuka eller de to påfølgende ukene.
Arbeidsledigheten regnes i prosent av arbeidsstyrken.
Arbeidsstyrken er summen av de sysselsatte og de arbeidsledige, dvs. personer med tilknytning til arbeidsmarkedet (omtales ofte som de yrkesaktive). Arbeidsstyrkeprosenten beregnes i forhold til totalbefolkningen i den aktuelle aldersgruppa.
Personer utenfor arbeidsstyrken er personer som verken var sysselsatte eller arbeidsledige i referanseuka. Disse personene har med andre ord ikke noen jobb, og ser heller ikke etter en jobb. Mange av disse er derfor pensjonister eller skoleelever. Gruppa inkluderer også personer som har vært permittert i mer enn 3 sammenhengende måneder fra jobben sin.
I tillegg til å klassifisere personer som sysselsatte eller arbeidsledige ut i fra reglene i EU-forordningen så spør vi dem også direkte om hva de anser for å være sin hovedsakelige virksomhet.
Utførte timeverk/faktisk arbeidstid omfatter alt inntektsgivende arbeid, inklusive overtid eller ekstraarbeid og eksklusive fravær pga. ferie, sykdom, permisjon, arbeidskonflikt mv i referanseuka.
Avtalt arbeidstid er tiden som den ansatte ifølge arbeidskontrakten skal være på arbeid. Eventuelt fravær fra arbeidet pga. sykdom, ferie e.l. skal ikke trekkes fra i avtalt arbeidstid, og overtid skal ikke medregnes hvis denne ikke er fast avtalt. For ansatte med avtale om arbeidstid hvor det avtalte timetallet varierer fra uke til uke, f.eks. som en følge av skift- eller turnusordning, bruker vi gjennomsnittet for de tre siste månedene. Det samme gjelder for ansatte som ikke har noen arbeidstidsavtale, samt for selvstendig næringsdrivende og familiearbeidere. Avtalt arbeidstid regnes per uke.
Heltid/deltid regnes ut fra avtalt arbeidstid. Arbeidstid på 37,5 timer og over er heltid, samt arbeidstid på 32-37 timer hvor respondenten bekrefter at dette utgjør heltid i vedkommendes yrke. Deltid er avtalt arbeidstid under 32 timer, samt arbeidstid på 32-37 timer hvor dette ikke er heltid. For sysselsatte med flere jobber summeres arbeidstida for hoved- og biarbeidsforhold.
Overtid er arbeidstid utover avtalt arbeidstid i referanseuka. Både betalt og ubetalt overtid regnes med.
Undersysselsatte er deltidssysselsatte personer som ønsker å jobbe mer, som har forsøkt å få lengre arbeidstid og som kan starte med økt arbeidstid innen en måned.
Ansettelsesform betyr om man er fast eller midlertidig ansatt. Fast eller midlertidig kommer an på om ansettelsesforholdet er tidsbegrenset, f.eks. ved et vikariat med fastsatt sluttdato, ved et engasjement som opphører når arbeidet eller prosjektet er utført, eller ved klart sesongbetont arbeid.
Arbeidstidsordninger
Det er to typer arbeidstidsordninger utenom ordinær dagtid, mandag-fredag kl. 06-18.
-
Skift- eller turnusarbeid. Det er når arbeidstiden legges til ulike tider av døgnet i nærmere angitte perioder.
-
Arbeid utenom ordinær dagtid, som ikke er skift- eller turnus. Dette gjelder arbeid på kveld, natt, lørdag og/eller søndag uten at dette inngår i en skift- eller turnusordning. Kveldsarbeid er definert som arbeid mellom kl 18.00 og 22.00. Nattarbeid gjelder tidsrommet 22.00-06.00. De som oppgir at de arbeider utenom ordinær dagtid på ett eller flere tidspunkter, spørres også om hvor ofte de har slikt arbeid i løpet av en fireukersperiode, på hvert av de aktuelle tidsintervallene. På bakgrunn av dette blir arbeidet utenom ordinær dagtid klassifisert som "regelmessig" eller "av og til". For natt- og kveldsarbeid blir de som har slikt arbeid på halvparten eller flere av arbeidsdagene definert som henholdsvis å ha regelmessig nattarbeid og/eller regelmessig kveldsarbeid. Når det gjelder helgearbeid blir de som oppgir å ha jobbet 2-4 lørdager og/eller 2-4 søndager i løpet av en fireukersperiode definert som henholdsvis å ha regelmessig lørdagsarbeid og/eller regelmessig søndagsarbeid. De som jobber på de forskjellige tidspunktene sjeldnere enn angitt ovenfor blir definert til å ha slikt arbeid av og til.
Alder regnes ut i fra referanseuka.
Innvandrere er av SSB definert som personer født i utlandet av to utenlandsfødte foreldre, og som har innvandret til Norge. Informasjon i AKU om hvem som er innvandrer og deres landbakgrunn hentes fra registre i SSB.
-
-
Standard klassifikasjoner
-
Næring er kodet etter Standard for næringsgruppering (NOS D 383), som bygger på EUs tilsvarende standard (NACE Rev. 2).
Yrke er fra 2011 kodet etter Standard for yrkesklassifisering (Notater 17/2011), som bygger på den internasjonale standarden som ILO vedtok i 2008 (International Standard Classification of Occupations, ISCO-08). Den norske standarden er gitt kortnavnet STYRK-08 og erstatter STYRK, som var basert på den tidligere utgaven av den internasjonale standarden fra 1988.
Utdanning er kodet etter Standard for utdanningsgruppering (NOS C 617).
De fleste 15-åringer og en del 16-åringer har ennå ikke fullført grunnskolen, men i AKU kodes disse likevel som å ha fullført grunnskole. Dette gjøres for at tabellene over utdanningsnivå bedre skal vise hovedtrekkene for arbeidsmarkedstilknytning og utdanningsnivå. De som står med uoppgitt utdanning, er personer som det mangler slike data for i AKU-intervjuet.