354_not-searchable
/arbeid-og-lonn/statistikker/lonnbygganl/aar
354
Lønna opp 5,9 prosent i byggebransjen
statistikk
2009-01-22T10:00:00.000Z
Arbeid og lønn
no
lonnbygganl, Lønn for ansatte i bygge- og anleggsvirksomhet, håndverkere (for eksempel rørleggere, elektrikere, snekkere)Lønn og arbeidskraftkostnader, Arbeid og lønn
false

Lønn for ansatte i bygge- og anleggsvirksomhet1. oktober 2008

Lønnsstatistikk 2015 for alle næringshovedområder og ulike områder i offentlig sektor, vil bli publisert samlet 3. mars 2016 i statistikken Lønn, alle ansatte.

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Lønna opp 5,9 prosent i byggebransjen

Heltidsansatte i bygge- og anleggsvirksomhet hadde en gjennomsnittlig månedslønn eksklusive overtidsbetaling på 32 800 kroner per 1. oktober 2008. Dette var en økning på 5,9 prosent eller 1 800 kroner mer enn på samme tidspunkt året før.

Avtalt månedslønn utgjorde i gjennomsnitt 31 300 kroner, en vekst på 1 700 kroner eller 5,8 prosent.

Håndverkere

Håndverkere er den største yrkesgruppen i bygge- og anleggsvirksomhet. Blant håndverkerne utgjør elektrikere en stor gruppe. Disse hadde en månedslønn på 30 500 kroner, dette er en økning på 6 prosent fra året før. En annen gruppe med mange ansatte er tømrere og snekkere som hadde en månedslønn på 29 000 kroner, tilsvarende en lønnsvekst på 5,6 prosent. Vei- og anleggsarbeidere, som også er en yrkesgruppe med mange ansatte, hadde en lønnsvekst på 3,7 prosent.

Ingeniører og ledere

Høgskoleyrkene, der vi blant annet finner ingeniører og teknikere, hadde en månedslønn på 40 600 kroner, noe som utgjør en lønnsøkning på 7,8 prosent sammenlignet med året før. Lønnsveksten for administrative ledere var på 8,9 prosent, dette gav en gjennomsnittlig månedslønn på 49 800 kroner.

Underliggende lønnsvekst

Strukturelle endringer i næringen, i tillegg til resultater av lønnsforhandlinger, vil kunne påvirke lønnsendringen som måles. Dette kan være forhold som for eksempel sysselsettingsmønsteret, eller at personer bytter jobb mellom ulike næringer og yrker med forskjellig lønnsnivå. I tillegg påvirkes tallene av forskjeller mellom de som kommer inn i arbeidsmarkedet sett i forhold til de som går ut. Den underliggende lønnsveksten, eller lønnsveksten for personer som er ansatt i samme yrke og jobber i den samme bedriften i en heltidsstilling, viser seg å være på 9,4 prosent, altså noe høyere enn for den samlede lønnsveksten når alle strukturelle faktorer er iberegnet.

Beregnet årslønn

Heltidsansatte i bygge- og anleggsvirksomheten har en beregnet gjennomsnittlig årslønn i 2008 på 385 300 kroner. Dette er en økning på 21 100 kroner eller 5,8 prosent i forhold til 2007. Beregnet årslønn tar utgangspunkt i at det utbetales lønn for tolv måneder i året, noe som betyr at feriepenger ikke er inkludert. Den omfatter avtalt lønn, uregelmessige tillegg og bonus, men ikke overtidsbetaling. Årslønna beregnes ved hjelp av informasjon fra to årganger av lønnsstatistikken, bruk av kvartalsvise lønnsindekser, samt informasjon fra lønnsoppgjørene. Tall for 2008 er foreløpige frem til lønnsstatistikken for 2009 blir frigitt.

Om statistikkgrunnlaget

Statistikken bygger på et utvalg av virksomheter med til sammen 56 665 heltidsansatte og 2 414 deltidsansatte. Ifølge tall fra nasjonalregnskapet for 3. kvartal 2008 omfatter næringen 170 200 sysselsatte lønnstakere.

Gjennomsnittlig månedslønn er hovedbegrepet i lønnsstatistikken og omfatter avtalt lønn, uregelmessige tillegg og bonus. Overtidsgodtgjørelse er ikke medregnet i månedslønna.

Årslønn beregnes ved hjelp av informasjon fra minst to årganger av lønnsstatistikken og bruk av kvartalsvise lønnsindekser, samt informasjon fra lønnsoppgjørene. De kvartalsvise lønnsindeksene benyttes til å fordele lønnsveksten igjennom året. Beregnet årslønn måler gjennomsnittlig nivå på lønna for et helt kalenderår. Lønna omfatter månedslønn hvor overtidsgodtgjørelse ikke er inkludert. Tallene over årslønn for 2008 er foreløpige og vil først være endelig ved frigiving av lønnsstatistikken 2009. Veksten i månedslønna avviker noe fra veksten i årslønn. Månedslønna sammenlignes på et valgt tidspunkt, 1. oktober hvert år, mens sammenligningen av årslønn måler endring mellom kalenderår.

Tabeller: