Innhold
Publisert:
Du er inne i en arkivert publisering.
Månedslønna i hotell og restaurant opp 900 kroner
Heltidsansatte i hotell- og restaurantvirksomhet hadde en gjennomsnittlig månedslønn på 21 700 kroner per 1. oktober 2003. Dette utgjorde en økning på 900 kroner eller 4,1 prosent fra samme tidspunkt året før.
Halvparten av alle heltidsansatte i næringshovedområdet arbeider i hotellvirksomhet og annen overnatting. Månedslønna for denne gruppen utgjorde 21 700 kroner, en vekst på 700 kroner eller 3,5 prosent fra 1. oktober 2002. Til sammenlikning hadde ansatte i restaurantvirksomhet og drift av barer en månedslønn på 21 500 kroner, en økning på 1 000 kroner eller 5,1 prosent i samme periode. Ansatte i kantine- og cateringvirksomhet hadde en månedslønn på 23 100 kroner, en vekst på 800 kroner eller 3,4 prosent.
Heltidsansatte i hotell- og restaurantvirksomhet1.
Gjennomsnittlig månedsfortjeneste, etter nærings- hovedgruppe per 1. oktober 2002 og 2003. Kroner og endring i prosent |
Månedsfortjeneste i alt | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
2002 | 2003 |
Endring
i prosent |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Hotell- og restaurantvirksomhet i alt | 20 900 | 21 700 | 4,1 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Hotellvirksomhet og annen overnatting | 20 900 | 21 700 | 3,5 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Restaurantvirksomhet og drift av barer | 20 400 | 21 500 | 5,1 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Kantine- og cateringvirksomhet | 22 300 | 23 100 | 3,4 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||
1 | NOS Standard for næringsgruppering. |
Hotellvirksomhet og annen overnatting
Salgs- og serviceyrker er den største yrkesgruppen blant ansatte i hotellvirksomhet og annen overnatting. Denne yrkesgruppen hadde en månedslønn på 20 400 kroner, en økning på 500 kroner eller 2,6 prosent fra 1. oktober 2002. Blant salgs- og serviceyrker hadde kokker en månedslønn på 21 000 kroner, mens hovmestere, servitører og barkeepere hadde en månedslønn på 19 900 kroner. Dette tilsvarte en økning på henholdsvis 400 kroner eller 2,0 prosent og 900 kroner eller 4,7 prosent fra samme tidspunkt året før. I kontoryrker utgjør resepsjonister den største yrkesgruppen med en månedslønn på 20 500 kroner, en vekst på 300 kroner eller 1,7 prosent fra året før. Til sammenlikning hadde ansatte i lederyrker en månedslønn på 32 100 kroner, en økning på 1 000 kroner eller 3,1 prosent.
Restaurantvirksomhet og drift av barer
Salgs- og serviceyrker utgjør i overkant av halvparten av alle heltidsansatte i restaurantvirksomhet og drift av barer. Denne yrkesgruppen hadde en månedslønn på 20 000 kroner, en økning på 900 kroner eller 4,5 prosent fra året før. Blant salgs- og serviceyrker hadde hovmestere, servitører og barkeepere en månedslønn på 19 500 kroner, en økning på 900 kroner eller 4,8 prosent. Til sammenlikning hadde kokker en månedslønn på 20 600 kroner, en økning på 400 kroner eller 2,0 prosent fra samme tidspunkt året før. Renholdere hadde en månedslønn på 18 300 kroner, en økning på 300 kroner eller 1,7 prosent.
Kantine- og cateringvirksomhet
I kantine- og cateringvirksomhet hadde ansatte i salgs- og serviceyrker en månedslønn på 23 100 kroner, en vekst på 1 200 kroner eller 5,6 prosent fra samme tidspunkt året før. Til sammenlikning hadde renholdere en månedslønn på 20 500 kroner, en vekst på 800 kroner eller 3,9 prosent.
Utdanning
Over 60 prosent av alle heltidsansatte i hotell- og restaurantvirksomhet har utdanning på videregående-skole-nivå. Månedslønn for denne gruppen var 21 800 kroner, en økning på 900 kroner eller 4,2 prosent fra 2002. Til sammenlikning hadde ansatte med utdanning på grunnskolenivå en månedslønn på 20 700 kroner, en økning på 1 000 kroner eller 4,9 prosent fra samme tidspunkt i fjor. Ansatte med fire års høgskole- eller universitetsutdanning hadde en månedslønn på 25 000 kroner, en vekst på 600 kroner eller 2,4 prosent fra året før.
Om statistikkgrunnlaget
Statistikken bygger på opplysninger fra et utvalg av virksomheter med til sammen 13 794 heltidsansatte. Ifølge tall fra nasjonalregnskapet for 3. kvartal 2003 dekker statistikken om lag 65 500 sysselsatte.
Tabeller:
- Tabell 1 Heltidsansatte i hotell- og restaurantvirksomhet . Gjennomsnittlig månedsfortjeneste per 1. oktober 2003, etter næringshovedgruppe. Kroner
- Tabell 2 Heltidsansatte i hotell- og restaurantvirksomhet. Gjennomsnittlig månedsfortjeneste, etter kjønn og yrkesgruppe. 1. oktober 2003. Kroner
- Tabell 3 Heltidsansatte i hotellvirksomhet og annen overnatting. Gjennomsnittlig månedsfortjeneste, etter yrkesgruppe. 1. oktober 2003. Kroner
- Tabell 4 Heltidsansatte i restaurantvirksomhet og drift av barer. Gjennomsnittlig månedsfortjeneste, etter yrkesgruppe. 1. oktober 2003. Kroner
- Tabell 5 Heltidsansatte i kantine- og cateringvirksomhet. Gjennomsnittlig månedsfortjeneste, etter yrkesgruppe. 1. oktober 2003. Kroner
- Tabell 6 Heltidsansatte i hotell- og restaurantvirksomhet. Gjennomsnittlig månedsfortjeneste, etter kjønn og alder per 1. oktober 2003. Kroner
- Tabell 7 Heltidsansatte i hotell- og restaurantvirksomhet . Gjennomsnittlig månedsfortjeneste etter utdanningsnivå og kjønn per 1. oktober 2003. Kroner
Statistikken publiseres nå sammen med Lønn.
Tilleggsinformasjon
Lønnsstatistikken har tellingspunkt 1. oktober hvert år uavhengig av tidspunkt for når resultater fra lønnsoppgjørene gjelder. Dette kan påvirke lønnsendringene i statistikken.
Strukturelle endringer i næringshovedområdet vil også kunne påvirke endringene som måles. Dette kan være forhold som for eksempel endringer i sysselsettingsmønsteret, eller at personer bytter jobb mellom ulike næringer og yrker med forskjellig lønnsnivå. I tillegg påvirkes tallene av forskjeller mellom de som kommer inn i og de som går ut av arbeidsmarkedet.
Kontakt
-
SSBs informasjonstjeneste
E-post: informasjon@ssb.no
tlf.: 21 09 46 42