Innhold
Publisert:
Du er inne i en arkivert publisering.
Hotellansatte økte lønna med 2,7 prosent
Heltidsansatte i hotell- og restaurantvirksomhet hadde en gjennomsnittlig månedslønn på 23 000 kroner per 1. oktober 2005. Dette var i gjennomsnitt 600 kroner eller 2,7 prosent mer enn på samme tidspunkt i 2004.
Heltidsansatte i overnattingsvirksomhet hadde en månedslønn på 23 000 kroner, en økning på 2,6 prosent. Til sammenligning hadde ansatte i restaurantvirksomhet en månedslønn på 22 500 kroner og i kantine- og cateringvirksomhet 24 700 kroner.
Kokker og servitører
Yrker som kokker, hovmestere, servitører og barkeepere er dominerende i overnattingsvirksomhetene. Kokkene hadde en månedslønn på 22 200 kroner, en økning på i overkant av 600 kroner eller 3 prosent. Til sammenligning hadde hovmestere, servitører og barkeepere en gjennomsnittlig månedslønn på 21 800 kroner. Dette var 1 000 kroner eller 4,8 prosent mer enn på samme tidspunkt året før. I restaurantbransjen hadde hovmestere, servitører og barkeepere til sammenligning en månedslønn på 20 800 kroner, mens kokkene hadde en månedslønn 21 500 kroner.
Kjøkkenassistenter og rengjøringspersonale
I hele hotell- og restaurantbransjen finner vi flere yrker uten krav til utdanning. Gjennomsnittlig månedslønn i bransjen for denne yrkesgruppen utgjorde 20 400 kroner, en økning på nærmere 700 kroner fra 2004. I overnattingsvirksomheter finner vi flest kjøkkenassistenter og værelsesbetjenter i gruppen med en månedslønn på i gjennomsnitt 19 700 kroner, opp 450 kroner fra samme tidspunkt året før. I restaurantbransjen har vi særlig kjøkkenassistenter og rengjøringspersonell i yrkesgruppen, med en månedslønn på 19 600 kroner. Kantine- og cateringvirksomhet har mange ansatte i yrker uten krav til utdanning med en månedslønn på 22 500 kroner, en økning på 600 kroner fra året før. Blant ansatte i denne gruppen finner vi yrker som kantinemedarbeidere, anretningsassistenter og cateringmedarbeidere.
Årslønna økte med 2,8 prosent
Beregnet gjennomsnittlig årslønn for alle heltidsansatte i hotell- og restaurantvirksomhet utgjorde 275 000 kroner i 2005. Dette tilsvarte en vekst på 2,8 prosent i forhold til året før.
Årslønna beregnes ved hjelp av informasjon fra minst to årganger av lønnsstatistikken, bruk av kvartalsvise lønnsindekser samt informasjon fra lønnsoppgjørene. Årslønna måler gjennomsnittlig nivå på lønn for et helt kalenderår og omfatter utbetalt avtalt lønn, uregelmessige tillegg, bonuser og provisjoner og lignende, men ikke overtidsgodtgjørelse. Tall for 2004 er endelige, mens tall for 2005 er foreløpige til lønnsstatistikken for 2006 blir frigitt. Veksten i årslønn avviker noe fra veksten i månedslønn da årslønna måler endringen mellom kalenderår mens månedslønna sammenlignes på et valgt tidspunkt hvert år.
Om statistikkgrunnlaget
Statistikken bygger på opplysninger fra et utvalg av virksomheter med til sammen 15 687 heltidsansatte. Ifølge tall fra nasjonalregnskapet for 3. kvartal 2005 dekker statistikken om lag 62 300 sysselsatte.
Tabeller:
Statistikken publiseres nå sammen med Lønn.
Tilleggsinformasjon
Lønnsstatistikken har tellingspunkt 1. oktober hvert år uavhengig av tidspunkt for når resultater fra lønnsoppgjørene gjelder. Dette kan påvirke lønnsendringene i statistikken.
Strukturelle endringer i næringshovedområdet vil også kunne påvirke endringene som måles. Dette kan være forhold som for eksempel endringer i sysselsettingsmønsteret, eller at personer bytter jobb mellom ulike næringer og yrker med forskjellig lønnsnivå. I tillegg påvirkes tallene av forskjeller mellom de som kommer inn i og de som går ut av arbeidsmarkedet.
Kontakt
-
SSBs informasjonstjeneste
E-post: informasjon@ssb.no
tlf.: 21 09 46 42