Innhold
Publisert:
Du er inne i en arkivert publisering.
Lønna økte med 900 kroner
Heltidsansatte i hotell- og restaurantvirksomhet hadde en gjennomsnittlig månedslønn eksklusive overtidsbetaling på 29 000 kroner per 1. oktober 2010. Dette var 900 kroner, eller 3,2 prosent, mer enn på samme tidspunkt året før.
I tillegg til virksomheter knyttet til overnatting og restaurantdrift omfatter næringshovedområdet kantine- og cateringdrift. Hotell- og restaurantnæringa domineres av ansatte i salgs- og serviceyrker, som kokker, servitører, hovmestere og barkeepere.
Ansatte innenfor overnatting opp 2,5 prosent
Heltidsansatte i hoteller og annen overnattingsvirksomhet hadde en gjennomsnittlig månedslønn eksklusive overtidsgodtgjørelse på 28 500 kroner. Dette ga en lønnsvekst på 2,5 prosent fra 2009.
Kokker i overnattingsbedriftene hadde en gjennomsnittlig månedslønn på 26 100 kroner, som tilsvarte en vekst på 2 prosent fra oktober 2009. Til sammenligning hadde yrkesgruppen hovmestere, servitører og barkeepere en månedslønn på 25 300 kroner, en vekst på 5,9 prosent. Yrker uten krav til utdanning hadde en gjennomsnittlig månedslønn på 24 200 kroner, eller 4,8 prosent, mer enn i oktober 2009.
Økning for restaurantkokker
Heltidsansatte i restauranter og barer hadde en gjennomsnittlig månedslønn på 27 300 kroner. Dette er 3 prosent, eller 800 kroner, mer enn på samme tidspunkt i 2009.
Kokker i restaurantbransjen hadde en gjennomsnittlig månedslønn på 25 600 kroner, en økning på 4,5 prosent fra oktober 2009. Til sammenligning hadde ansatte i yrkesgruppen hovedmestere, servitører og barkeepere en månedslønn på 24 300 kroner. Dette var en vekst på 1,3 prosent fra oktober 2009.
Kantine- og cateringansatte på 34 200 kroner
Ansatte i kantine- og cateringdrift hadde en gjennomsnittlig månedslønn på 34 200 kroner. Dette tilsvarer en lønnsvekst på 5,2 prosent i perioden.
Kokker i kantine- og cateringsvirksomhet hadde en gjennomsnittlig månedslønn på 36 000 kroner. Dette var 3,2 prosent, eller 1 100 kroner, mer enn på samme tidspunkt i 2009.
Om statistikkgrunnlagetLønnsstatistikken har tellingspunkt 1. oktober hvert år uavhengig av tidspunkt for når resultater fra lønnsoppgjørene gjelder. Dette kan påvirke de målte lønnsendringene i statistikken. Statistikken bygger på et utvalg av virksomheter i hotell- og restaurant med til sammen 14 832 heltidsansatte og 24 014 deltidsansatte. Ifølge Bedrifts- og foretaksregisteret hadde området til sammen 82 600 ansatte per oktober 2010. Månedslønn er hovedbegrepet i lønnsstatistikken og omfatter avtalt lønn, uregelmessige tillegg og bonus. Overtidsgodtgjørelser er ikke medregnet i månedslønna. |
Tabeller:
- Tabell 1 Ansatte i hotell- og restaurantvirksomhet. Gjennomsnittlig månedslønn per heltidsekvivalent per 1. oktober 2009 og 2010. Kroner og endring i prosent
- Tabell 2 Heltidsansatte i hotell- og restaurantvirksomhet. Gjennomsnittlig månedslønn, etter næring. 1. oktober 2009-2010. Kroner og endring i prosent
- Tabell 3 Heltidsansatte i hotell- og restaurantvirksomhet. Gjennomsnittlig månedslønn, etter yrke. 1. oktober 2009-2010. Kroner og endring i prosent
- Tabell 4 Heltidsansatte i hotellvirksomhet og annen overnatting. Gjennomsnittlig månedslønn, etter yrke. 1. oktober 2009-2010. Kroner og endring i prosent
- Tabell 5 Heltidsansatte i restaurantvirksomhet og drift av barer. Gjennomsnittlig månedslønn, etter yrke. 1. oktober 2009-2010. Kroner og endring i prosent
- Tabell 6 Heltidsansatte i kantine- og cateringvirksomhet. Gjennomsnittlig månedslønn, etter yrke. 1. oktober 2009-2010. Kroner og endring i prosent
Statistikken publiseres nå sammen med Lønn.
Tilleggsinformasjon
Lønnsstatistikken har tellingspunkt 1. oktober hvert år uavhengig av tidspunkt for når resultater fra lønnsoppgjørene gjelder. Dette kan påvirke lønnsendringene i statistikken.
Strukturelle endringer i næringshovedområdet vil også kunne påvirke endringene som måles. Dette kan være forhold som for eksempel endringer i sysselsettingsmønsteret, eller at personer bytter jobb mellom ulike næringer og yrker med forskjellig lønnsnivå. I tillegg påvirkes tallene av forskjeller mellom de som kommer inn i og de som går ut av arbeidsmarkedet.
Kontakt
-
SSBs informasjonstjeneste
E-post: informasjon@ssb.no
tlf.: 21 09 46 42