66036_not-searchable
/arbeid-og-lonn/statistikker/lonnhotell/aar
66036
700 kroner mer i hotell og restaurant
statistikk
2012-03-01T10:00:00.000Z
Arbeid og lønn
no
lonnhotell, Lønn for ansatte i hotell- og restaurantvirksomhet, kokker, servitører, renholdere, resepsjonister, næringsområder (for eksempel barer, kantiner, catering)Lønn og arbeidskraftkostnader, Arbeid og lønn
false

Lønn for ansatte i hotell- og restaurantvirksomhet1. oktober 2011

Lønnsstatistikk 2015 for alle næringshovedområder og ulike områder i offentlig sektor, vil bli publisert samlet 3. mars 2016 i statistikken Lønn, alle ansatte.

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

700 kroner mer i hotell og restaurant

Heltidsansatte i hotell- og restaurantvirksomhet hadde en gjennomsnittlig månedslønn eksklusive overtidsgodtgjørelse på 29 700 kroner per 1. oktober 2011. Dette var 700 kroner, eller 2,4 prosent, mer enn på samme tidspunkt året før.

I tillegg til virksomheter knyttet til overnatting og restaurantdrift omfatter næringshovedområdet kantine- og cateringdrift. Hotell- og restaurantnæringa domineres av ansatte i salgs- og serviceyrker som kokker, servitører, hovmestere og barkeepere.

Månedslønna i overnattingsvirksomheter økte med 800 kroner

Heltidsansatte i hoteller og annen overnattingsvirksomhet hadde i oktober 2011 en gjennomsnittlig månedslønn eksklusive overtidsgodtgjørelse på 29 300 kroner. Dette er 800 kroner mer enn på samme tidspunkt året før, og gir en lønnsvekst på 2,8 prosent.

Kokker i overnattingsbedriftene hadde en gjennomsnittlig månedslønn på 27 100 kroner, noe som er 1 000 kroner, eller 3,8 prosent, mer enn på samme tidspunkt året før. Til sammenligning hadde yrkesgruppen hovmestere, servitører og barkeepere i overnattingsbedriftene en månedslønn på 25 800 kroner, en vekst på 500 kroner eller 2,0 prosent. Yrker uten krav til utdanning hadde en gjennomsnittlig månedslønn på 24 500 kroner. Dette er 300 kroner eller 1,2 prosent mer enn i oktober 2010.

Lønna i restaurantvirksomhet opp 600 kroner

Heltidsansatte i restauranter og barer hadde en gjennomsnittlig månedslønn eksklusive overtidsgodtgjørelse på 27 900 kroner. Dette er 600 kroner, eller 2,2 prosent, mer enn på samme tidspunkt i 2010.

Kokker i restaurantbransjen hadde en gjennomsnittlig månedslønn på 26 300 kroner, en økning på 700 kroner, eller 2,7 prosent, fra oktober 2010. Ansatte i yrkesgruppen hovmestere, servitører og barkeepere i restaurantbransjen hadde en månedslønn på 25 300 kroner. Dette tilsvarer en vekst på 1 000 kroner, eller 4,1 prosent, fra oktober 2010.

Kantine- og cateringvirksomhet fikk 600 kroner mer

I kantine- og cateringdrift, som også omfatter bedrifter tilknyttet oljevirksomheten, hadde heltidsansatte en gjennomsnittlig månedslønn eksklusive overtidsgodtgjørelse på 34 800 kroner. Dette er 600 kroner mer enn på samme tidspunkt året før, og tilsvarer en lønnsvekst på 1,8 prosent i perioden.

Kokker i kantine- og cateringsvirksomhet hadde en gjennomsnittlig månedslønn på 36 900 kroner. Dette er 900 kroner eller 2,5 prosent mer enn på samme tidspunkt i 2010.

Om statistikkgrunnlaget

Statistikken bygger på et utvalg av virksomheter i hotell- og restaurantnæringen med til sammen

15 735 heltidsansatte og 24 534 deltidsansatte. Ifølge Bedrifts- og foretaksregisteret utgjorde vektegrunnlaget til lønnsstatistikken for hotell- og restaurantnæringen 82 100 ansatte per 1. oktober 2011.

Månedslønn er hovedbegrepet i lønnsstatistikken og omfatter avtalt lønn, uregelmessige tillegg og bonus. Overtidsgodtgjørelse er ikke medregnet i månedslønnen.

Strukturelle endringer i næringen i tillegg til lønnsforhandlinger vil kunne påvirke lønnsendringen som måles.

Tabeller: