Innhold
Publisert:
Du er inne i en arkivert publisering.
700 kroner mer i hotell og restaurant
Heltidsansatte i hotell- og restaurantvirksomhet hadde en gjennomsnittlig månedslønn eksklusive overtidsgodtgjørelse på 29 700 kroner per 1. oktober 2011. Dette var 700 kroner, eller 2,4 prosent, mer enn på samme tidspunkt året før.
I tillegg til virksomheter knyttet til overnatting og restaurantdrift omfatter næringshovedområdet kantine- og cateringdrift. Hotell- og restaurantnæringa domineres av ansatte i salgs- og serviceyrker som kokker, servitører, hovmestere og barkeepere.
Månedslønna i overnattingsvirksomheter økte med 800 kroner
Heltidsansatte i hoteller og annen overnattingsvirksomhet hadde i oktober 2011 en gjennomsnittlig månedslønn eksklusive overtidsgodtgjørelse på 29 300 kroner. Dette er 800 kroner mer enn på samme tidspunkt året før, og gir en lønnsvekst på 2,8 prosent.
Kokker i overnattingsbedriftene hadde en gjennomsnittlig månedslønn på 27 100 kroner, noe som er 1 000 kroner, eller 3,8 prosent, mer enn på samme tidspunkt året før. Til sammenligning hadde yrkesgruppen hovmestere, servitører og barkeepere i overnattingsbedriftene en månedslønn på 25 800 kroner, en vekst på 500 kroner eller 2,0 prosent. Yrker uten krav til utdanning hadde en gjennomsnittlig månedslønn på 24 500 kroner. Dette er 300 kroner eller 1,2 prosent mer enn i oktober 2010.
Lønna i restaurantvirksomhet opp 600 kroner
Heltidsansatte i restauranter og barer hadde en gjennomsnittlig månedslønn eksklusive overtidsgodtgjørelse på 27 900 kroner. Dette er 600 kroner, eller 2,2 prosent, mer enn på samme tidspunkt i 2010.
Kokker i restaurantbransjen hadde en gjennomsnittlig månedslønn på 26 300 kroner, en økning på 700 kroner, eller 2,7 prosent, fra oktober 2010. Ansatte i yrkesgruppen hovmestere, servitører og barkeepere i restaurantbransjen hadde en månedslønn på 25 300 kroner. Dette tilsvarer en vekst på 1 000 kroner, eller 4,1 prosent, fra oktober 2010.
Kantine- og cateringvirksomhet fikk 600 kroner mer
I kantine- og cateringdrift, som også omfatter bedrifter tilknyttet oljevirksomheten, hadde heltidsansatte en gjennomsnittlig månedslønn eksklusive overtidsgodtgjørelse på 34 800 kroner. Dette er 600 kroner mer enn på samme tidspunkt året før, og tilsvarer en lønnsvekst på 1,8 prosent i perioden.
Kokker i kantine- og cateringsvirksomhet hadde en gjennomsnittlig månedslønn på 36 900 kroner. Dette er 900 kroner eller 2,5 prosent mer enn på samme tidspunkt i 2010.
Om statistikkgrunnlagetStatistikken bygger på et utvalg av virksomheter i hotell- og restaurantnæringen med til sammen 15 735 heltidsansatte og 24 534 deltidsansatte. Ifølge Bedrifts- og foretaksregisteret utgjorde vektegrunnlaget til lønnsstatistikken for hotell- og restaurantnæringen 82 100 ansatte per 1. oktober 2011. Månedslønn er hovedbegrepet i lønnsstatistikken og omfatter avtalt lønn, uregelmessige tillegg og bonus. Overtidsgodtgjørelse er ikke medregnet i månedslønnen. Strukturelle endringer i næringen i tillegg til lønnsforhandlinger vil kunne påvirke lønnsendringen som måles. |
Tabeller:
- Tabell 1 Ansatte i hotell- og restaurantvirksomhet. Gjennomsnittlig månedslønn per heltidsekvivalent per 1. oktober 2010 og 2011. Kroner og endring i prosent.
- Tabell 2 Heltidsansatte i hotell- og restaurantvirksomhet. Gjennomsnittlig månedslønn, etter næring. 1. oktober 2010-2011. Kroner og endring i prosent
- Tabell 3 Heltidsansatte i hotell- og restaurantvirksomhet. Gjennomsnittlig månedslønn, etter yrke. 1. oktober 2010-2011. Kroner og endring i prosent
Statistikken publiseres nå sammen med Lønn.
Tilleggsinformasjon
Lønnsstatistikken har tellingspunkt 1. oktober hvert år uavhengig av tidspunkt for når resultater fra lønnsoppgjørene gjelder. Dette kan påvirke lønnsendringene i statistikken.
Strukturelle endringer i næringshovedområdet vil også kunne påvirke endringene som måles. Dette kan være forhold som for eksempel endringer i sysselsettingsmønsteret, eller at personer bytter jobb mellom ulike næringer og yrker med forskjellig lønnsnivå. I tillegg påvirkes tallene av forskjeller mellom de som kommer inn i og de som går ut av arbeidsmarkedet.
Kontakt
-
SSBs informasjonstjeneste
E-post: informasjon@ssb.no
tlf.: 21 09 46 42