Innhold
Publisert:
Du er inne i en arkivert publisering.
700 kroner mer i hotell og restaurant
Heltidsansatte i hotell- og restaurantvirksomhet hadde en gjennomsnittlig månedslønn eksklusive overtidsgodtgjørelse på 31 200 kroner per 1. oktober 2013. Dette var 700 kroner, eller 2,3 prosent, mer enn på samme tidspunkt året før.
Månedslønn | Avtalt månedslønn | |||
---|---|---|---|---|
2013 | 2012 - 2013 | 2013 | 2012 - 2013 | |
Hotell og restaurant, ialt | 28 400 | 2,5 | 27 500 | 2,2 |
Menn | 29 900 | 2,7 | 28 900 | 2,5 |
Kvinner | 27 200 | 2,6 | 26 400 | 2,3 |
Heltidsansatte | 31 200 | 2,3 | 30 300 | 2,4 |
Menn | 32 400 | 2,9 | 31 400 | 2,6 |
Kvinner | 30 000 | 2,4 | 29 200 | 2,1 |
Deltidsansatte | 23 900 | 1,7 | 23 000 | 1,3 |
Menn | 23 800 | 1,3 | 22 900 | 1,3 |
Kvinner | 23 900 | 2,1 | 23 100 | 1,3 |
I tillegg til virksomheter knyttet til overnatting og restaurantdrift omfatter næringshovedområdet
kantine- og cateringdrift. Hotell- og restaurantnæringa domineres av ansatte i salgs- og serviceyrker som kokker, servitører, hovmestere og barkeepere.
2,3 prosent mer i overnattingsvirksomheter
Heltidsansatte i hoteller og andre overnattingsvirksomheter hadde i oktober 2013 en gjennomsnittlig månedslønn eksklusive overtidsgodtgjørelse på 31 000 kroner. Dette var 700 kroner, eller 2,3 posent, mer enn på samme tidspunkt året før.
Hovmestere, servitører og barkeepere hadde en tilsvarende månedslønn på 27 400 kroner. Det gir en vekst på 1 000 kroner, eller 3,8 prosent, fra samme tidspunkt året før. Til sammenligning hadde kokker en gjennomsnittlig månedslønn på 27 700 kroner, en økning på 0,7 prosent i perioden. Yrker uten krav til utdanning hadde en gjennomsnittlig månedslønn på 25 900 kroner. Dette er 300 kroner, eller 1,2 prosent, mer enn i oktober 2012.
2,5 prosent mer i restaurantbransjen
Heltidsansatte i restauranter og barer hadde en gjennomsnittlig månedslønn eksklusive overtidsgodtgjørelse på 29 200 kroner. Dette er 700 kroner, eller 2,5 prosent, mer enn på samme tidspunkt i 2012.
Kokker i restaurantbransjen hadde en gjennomsnittlig månedslønn eksklusive overtidsgodtgjørelse på 27 500 kroner, en vekst på 1 200 kroner, eller 4,6 prosent, fra året før. Yrkesgruppen hovmestere, servitører og barkeepere i restaurantbransjen hadde en månedslønn på 25 700 kroner, i snitt samme månedslønn som i oktober 2012.
2,5 prosent mer i kantine- og cateringvirksomhet
I kantine- og cateringdrift, som også omfatter virksomheter tilknyttet oljesektoren, hadde heltidsansatte en gjennomsnittlig månedslønn eksklusive overtidsgodtgjørelse på 36 400 kroner. Dette er 900 kroner, eller 2,5 prosent, mer enn på samme tidspunkt året før.
Kokker i kantine- og cateringvirksomhet hadde en gjennomsnittlig månedslønn eksklusive overtidsgodtgjørelse på 38 300 kroner. Dette er en økning på 3,8 prosent, eller 1 400 kroner, fra oktober 2012.
Antall ansatte i statistikkgrunnlagetÅpne og lesLukk
Statistikken bygger på et utvalg av virksomheter i næringshovedområdet hotell- og restaurantnæringen med til sammen 18 101 heltidsansatte og 26 675 deltidsansatte. Ifølge Virksomhets- og foretaksregisteret utgjorde vektgrunnlaget til lønnsstatistikken for hotell og restaurant 89 600 ansatte per oktober 2013.
Statistikken publiseres nå sammen med Lønn.
Tilleggsinformasjon
Lønnsstatistikken har tellingspunkt 1. oktober hvert år uavhengig av tidspunkt for når resultater fra lønnsoppgjørene gjelder. Dette kan påvirke lønnsendringene i statistikken.
Strukturelle endringer i næringshovedområdet vil også kunne påvirke endringene som måles. Dette kan være forhold som for eksempel endringer i sysselsettingsmønsteret, eller at personer bytter jobb mellom ulike næringer og yrker med forskjellig lønnsnivå. I tillegg påvirkes tallene av forskjeller mellom de som kommer inn i og de som går ut av arbeidsmarkedet.
Kontakt
-
SSBs informasjonstjeneste
E-post: informasjon@ssb.no
tlf.: 21 09 46 42