5088_om_not-searchable
/bank-og-finansmarked/statistikker/vpstat/kvartal
5088_om
statistikk
2016-02-22T10:00:00.000Z
Bank og finansmarked
no
true
Tallene gir en oversikt over hvilke institusjonelle sektorer som eier og utsteder verdipapirene som er registrert i VPS. Verdien av noterte aksjer var 1 827 milliarder kroner ved utgangen av 4. kvartal 2015, en økning på 4,3 prosent sammenlignet med utgangen av 3. kvartal.

Verdipapirer registrert i Verdipapirsentralen (VPS)4. kvartal 2015

Statistikken Verdipapirer registrert i VPS er fra mai 2016 slått sammen med statistikken Obligasjonar og sertifikat til én ny statistikk, Verdipapirer

Innføring av ny sektorgruppering har ført til brudd i statistikken. Nye tabeller inneholder tall fra og med 1. kvartal 2012.

Innhold

Om statistikken

Definisjoner

Navn og emne

Navn: Verdipapirer registrert i Verdipapirsentralen (VPS)
Emne: Bank og finansmarked

Ansvarlig seksjon

Seksjon for finansregnskap

Definisjoner av viktige begrep og variabler

Noterte aksjer omsettes på en børs eller annen regulert markedsplass. I statistikken omfatter Noterte aksjer alle aksjer notert for handel på markedsplassene Oslo Børs eller Oslo Axess.

Unoterte aksjer omsettes ikke på en børs eller annen regulert markedsplass, har ikke en notert markedspris og er dermed ofte mindre likvide.

Beholdningene av verdipapirer til markedsverdi fastsettes med utgangspunkt i beste tilgjengelige markedskurs. For børsnoterte verdipapirer vil det si siste omsetningskurs fra Oslo Børs i en gitt periode. For ikke-børsnoterte verdipapirer benyttes i prioritert rekkefølge transaksjonskurs for siste tilgjengelige transaksjon, likningskurs og pålydende kurs. observerte transaksjonskurser, der slike kurser er tilgjengelig for en transaksjon, ble tatt i bruk for markedsverdiberegningene av de ikke-børsnoterte verdipapirene fra og med 4. kvartal 2006.

Transaksjonene bygger på faktiske handelsbeløp registrert i VPS, eller beregnede handelsbeløp dersom handelsbeløp ikke er angitt. Dersom handelsbeløp beregnes, brukes beste tilgjengelig markedskurs på handelstidspunktet for transaksjonen. For børsnoterte verdipapirer vil det si børskurser, og for ikke-børsnoterte verdipapirer vil det i prioritert rekkefølge si transaksjonskurs (fra og med 4. kvartal 2006), likningskurs eller pålydende kurs.

Aksjeutbytte omfatter de faktiske utbetalingene av utbytte i perioden. Tilsvarende omfatter obligasjons- og sertifikatrenter de faktiske utbetalingene av renter som er foretatt i perioden.

Faktiske innbetalt beløp benyttes ved verdsetting av emisjoner i børsnoterte selskaper.

Standard klassifikasjoner

Sektor- og næringsinndelingen fra Enhetsregisteret i Brønnøysund benyttes i sin helhet for sektorisering og næringsfordeling av både eier- og utstedersiden. Denne sektor- og næringsinndelingen bygger igjen på de internasjonale kravene i SNA2008/ESA2010 og NACE Rev.2.

Fra og med 4. kvartal 2003 ble sektorene "forretningsbanker" og "sparebanker" slått sammen til sektor "banker". Bakgrunnen for sammenslåingen er at det ikke lenger er naturlig å opprettholde skillet som følge av fusjonen mellom DnB og Gjensidige NOR. Skillet er imidlertid opprettholdt for data fram til og med 3. kvartal 2003.

Fra og med 1. kvartal 2004 har Hafslund ASA m/datterselskaper endret sektor fra ´´private ikke-finansielle foretak´´ (sektor 710) til ´´kommunale ikke-finansielle foretak/selvstendige kommuneforetak´´ (sektor 680). Etter ny sektorgruppering implementert januar 2012 tilhører Hafslund ASA kommunalt eide aksjeselskaper mv (sektor 1520).

Fra desember 2004 ble Norges Banks beholdning av norske statspapirer overført til Finansdepartementet. Bakgrunnen er at sentralbanken ikke lenger kan kjøpe norske statspapirer i førstehåndsmarkedet. Fra januar forvalter Norges Bank denne porteføljen på vegne av Finansdepartementet, og disse statspapirene er følgelig tatt ut av Norges Banks regnskap og flyttet inn i Statsregnskapet.

Administrative opplysninger

Bakgrunn

Produksjon

Nøyaktighet og pålitelighet