Befolkningsframskrivningene

Befolkningsframskrivningene og kritikk i media

Publisert:

SSBs befolkningsframskrivninger har i den siste tiden vært kritisert i media, blant annet i Finansavisen. Et svar på kritikken ble publisert i Finansavisen 7. mai 2011, og er gjengitt nedenfor.

Framskrivningene lages hvert år, og publiseres neste gang 16. juni 2011.

SSB ikke fornøyd med anklagen

Finansvisen peker på et stort problem, nemlig at det er svært vanskelig å framskrive innvandringen, som de siste årene har økt raskere enn noen gang før i norsk historie. Dette skyldes vesentlig arbeidsinnvandring, bl.a. som følge av høy etterspørsel etter arbeidskraft i Norge, samt utvidelsen av EøS i 2004 og 2007. Da vi lagde framskrivningene i 2002 og 2005, hadde vi ingen erfaringer å basere oss på for å si hvordan disse endringene ville slå ut på innvandringen. I tillegg ble den økonomiske veksten kraftigere enn ventet.

De siste årene har vi derfor basert antakelsene om innvandring framover på modellbaserte beregninger, der økonomisk vekst og arbeidsledighet spiller inn.

Det er riktig at vi mange ganger har framskrevet for lave innvandringstall, men prosentberegningene i gårsdagens avis er likevel noe misvisende. Bildet er ikke så helsvart som Finansavisens oppslag i går gir inntrykk av.

For det første har vi faktisk noen ganger beregnet for høye tall, blant annet i 1999 og 2002.

For det andre publiserer vi alltid flere alternativer, inkludert et høyalternativ, for å understreke den store usikkerheten. Det eneste vi nemlig kan si med full sikkerhet, er at våre framskrivninger alltid vil bli mer eller mindre feil.

For det tredje, dersom vi sammenlikner framskrivingene med faktiske tall, finner vi at vår framskriving av nettoinnvandringen i 2010 var 19 prosent for lav i mellomalternativet og 8 prosent for lav i høyalternativet (og ikke 41 prosent som i oppslaget). Vi traff altså ikke helt, men å kalle det skivebom synes vi er å overdrive. økningen i nettoinnvandringen fra 2009 til 2010, etter en nedgang året før, kom overraskende på de fleste. Da vi gjorde våre anslag i mai 2010 så de økonomiske utsiktene ikke så lyse ut som de gjør i dag. Konjunkturnedgangen i Norge ble både mindre og mer kortvarig enn de aller fleste regnet med. Men da vi lagde framskrivninger året før, var utsiktene bedre. Vårt høyalternativ for 2010 utarbeidet i 2009 er derfor bare 1 prosent for lavt. Men på bakgrunn av at det er snakk om høyalternativet, ser vi at vi nok burde hatt et større spenn i alternativene.

Det er en utfordring at befolkningsframskrivningene nå og framover ikke dreier seg primært om fødsler og død, men i større grad enn før om innvandring. Dette vil være et prioritert arbeidsområde for SSB framover.

Kontakt