Notater 2011/30
Data til statistikkbruk fra ulike kilder
Dette notatet beskriver sammenhengen mellom ulike typer datakilder og innsamlingsmetoder. En rød tråd gjennom notatet er at planlegging av en datafangst i SSB må inkludere vurdering av flere alternative datakilder, og dermed en vurdering av ulike metoder og instrumenter som kan brukes i datafangsten.
Dataene som brukes til å lage statistikk kommer fra forskjellige kilder og gjennom forskjellige kanaler til SSB. I SSBs virksomhetsmodell er det definert aktiviteter som gjennomføres i denne sammenhengen. Dette strekker seg fra å vurdere om data allerede finnes i SSB, gjennom kartlegging av om andre kan ha samlet noen av de nødvendige dataene, til avklaring og planlegging av egen innsamling av data for det konkrete formålet.
I notatet beskrives sammenhengen mellom ulike typer datakilder og innsamlingsmetoder. En rød tråd gjennom notatet er at planlegging av en datafangst i SSB må inkludere vurdering av flere alternative datakilder, og dermed en vurdering av ulike metoder og instrumenter som kan brukes i datafangsten.
Dataene som benyttes til statistikk kan deles inn i tre forskjellige kategorier:
- Data i statistiske basisregistre, også omtalt som populasjonsregistre
- Data fra andre administrative eller statistiske registre
- Data fra utvalgsundersøkelser eller tellinger
Notatet omtaler registre i betydningen en komplett fortegnelse av enheter innenfor en gitt populasjon, og der hver enhet har en unik identifikasjon som gjør det mulig å oppdatere registret både med hensyn til enheter og variabler/-verdier. Notatet omtaler også administrative datasystemer som registre, i betydningen opplysninger som samles inn og oppbevares på en slik måte at de kan hentes fram til bruk i saksbehandlingen.
Kapittel 1 gir en kort beskrivelse av ulike typer data, med fokus på hvorfor og hvordan de blir tatt vare på der de oppstår. Kapittel 2 gir en grov framstilling av hvordan data kommer til SSB. Der synliggjøres også registrenes plass i datafangsten. Kapittel 3 gir en nærmere omtale av basisregistrene i det statistiske datasystemet. De andre administrative registrene omtales i kapittel 4, som er hovedkapitlet i dette notatet. Kapittel 4 går nærmere inn på ulike andre datakilder, hvor data blir lagret utenfor SSB, og hvordan disse dataene kan utnyttes i vår datafangst, spesielt i det som figur 1 omtaler som utvalgsundersøkelser. Kapittel 5 utdyper noen begreper som ofte brukes i datafangstsammenheng.
Om publikasjonen
- Tittel
-
Data til statistikkbruk fra ulike kilder
- Ansvarlig
-
Sindre Børke
- Serie og -nummer
-
Notater 2011/30
- Utgiver
-
Statistisk sentralbyrå
- Emner
-
Metoder og dokumentasjon, Metoder og dokumentasjon
- ISBN (elektronisk)
-
978-82-537-8160-0
- ISBN (trykt)
-
978-82-537-8159-4
- Antall sider
-
51
- Målform
-
Bokmål
- Om Notater
-
I serien Notater publiseres dokumentasjon, metodebeskrivelser, modellbeskrivelser og standarder.
Kontakt
-
SSBs informasjonstjeneste