Nora og William på navnetoppen i fjor
Publisert:
Endret:
William befester posisjonen og topper listen sammen med Nora i 2016.
- Tallene er hentet fra
- Navn
- Artikkelen er en del av serien
- Navn (arkiv)
I 2016 økte Nora populariteten til en suveren topp på jentesiden. Navnet er en kortform av Eleonore og dukket opp i kjølvannet av «Et dukkehjem». Nora var lite brukt mellom 1940 og 1980, men så kom et oppsving sammen med mange andre korte jentenavn som slutter på «a». Nora var toppnavn i 2012 og 2014. Vi må tilbake til Emma i 2003 og 2004 for å finne høyere popularitetstall enn Noras 1,9 prosent.1 Nora er det tredje mest brukte jentenavnet etter årtusenskiftet etter Emma og Sara, men foran Sofie. Se statistikken Navn for fullstendige tall.
Utforsk navnetrender gjennom tidene
William er en engelsk variant av Wilhelm, som betyr «vilje» pluss «hjelm». William har vært i bruk i Norge svært lenge, men fra 1980 økte bruken jevnt og trutt til topp i 2015 og så videre til ny topp i 2016.
Har NRK-serien «Skam» påvirket navnetoppen?
Årets klatrere
Det største hoppet siste år gjorde jentenavnene Nora, Astrid og Amanda. Guttene holdt seg mer i ro, men Noah kom litt tilbake og hadde mest fremgang av guttenavnene. På fem års sikt hadde Liam og Tiril størst fremgang.
Endringene i topplistene: Ingrid tilbake blant topp 10, Tiril, Hanna og Mathilde inn på topp 20, Noah tilbake på topp 10 og Tobias inn på topp-20.
Bildet er at navnemotene er veldig stabile for tiden.
Små lokale variasjoner
Topp 20 for alle fylkene finnes blant tabellene. Mohammed i ulike skrivemåter topper som tidligere i Oslo. Ellers merker vi oss at Noah er på førsteplass i Hedmark, Mikkel på førsteplass i Telemark, Matheo tar tredjeplassen i Aust-Agder og førsteplassen i Nordland. Videre finner vi Henrik på topp i Rogaland og på tredjeplass i Møre og Romsdal. Kasper og Aksel deler toppen i Sør-Trøndelag.
På jentesiden er Tiril først i Oppland og Aust-Agder, i siste fylket sammen med Thea. Anna topper i Sogn og Fjordane, mens Anne topper i Finnmark. Leah er på førsteplass i Troms og andreplass i Vestfold. Nest øverst finner vi også Tuva i Sogn og Fjordane, Ida i Sør-Trøndelag, Linnea i Nord-Trøndelag og Jenny i Nordland.
Kjært barn får mange navn
51,1 prosent av barna får mellomnavn. I tillegg får 8,4 prosent etternavn med bindestrek. Stadig flere barn får flere «etternavn». Begge foreldrene må være med. Til gjengjeld er det færre som får mange fornavn. 20 prosent av guttene og 25 prosent av jentene har mer enn ett fornavn.
Bruken av etternavn som slutter på «sen», synker videre. Nå får 15,6 prosent av barna det mot 22,4 prosent i 1995.
Sofie mest brukte annet fornavn
For første gang på svært lenge er ikke Marie mest brukte annet fornavn. 488 jenter hadde Sofie/Sophie mot 475 Marie som annet fornavn. Mest brukte kombinasjon var Emma Sofie.
På guttesiden var det som vanlig Alexander/Aleksander med 254 før André med 246. Mest brukte kombinasjon var Lucas André.
Se til Sverige
Veldig ofte starter navnemotene tidligere i vårt naboland enn hos oss. Vi ser derfor med spenning fram til deres publisering, som dessverre i år for en gangs skyld er etter oss. Sist var det fokus på jentenavnet Saga. I år har Saga gått fram fra 82. til 54 plass.
1 Tallet er rettet.
Kontakt
-
SSBs informasjonstjeneste