Internasjonal statistikkrådgivning

Uganda får statistikkbistand fra Norge

Publisert:

Norske statistikere skal bistå Uganda i arbeidet med å lage en jordbrukstelling og forbedre den årlige jordbruksstatistikken i landet. - Utvikling av landbruksstatistikk er en viktig del av arbeidet med å redusere fattigdommen i u-landene, sier Bjørn Wold, som leder Statistisk sentralbyrås internasjonale rådgivningsvirksomhet.

- Behovet for statistikkbistand har i likhet med annen bistandsvirksomhet vokst utover på 1990-tallet, sier Bjørn Wold, leder for Seksjon for internasjonal statistisk rådgivning.

Jordbruk sysselsetter om lag 70 prosent av befolkningen og står for halve bruttonasjonalproduktet i et typisk u-land. Det er første gang det er inngått et bistandsprosjekt for landbruksstatistikk. - Arbeidet med å bistå til forbedringer av denne typen statistikk har hengt litt etter i forhold til annen utviklingsrettet statistikk, sier Wold.

Knyttet til millenniumsmål

Det statistiske samarbeidsprosjektet i Uganda er knyttet til FNs millenniumsmål om en halvering av fattigdommen i verden innen 2015.

- Landbruksrelaterte problemstillinger er ikke særlig vektlagt i disse målsettingene så langt, men dette erkjennes nå som viktig å ta med. For de fleste på landsbygda er den eneste aktuelle måten å komme ut av fattigdommen på å øke landbruksproduksjonen målt i kg eller kroner, sier han.

I Uganda vil statistikerne knytte landbruksspørsmål opp mot den kommende folketellingen i september. - Dette er egentlig et veldig fiffig opplegg, smiler Bjørn Wold. - I folketellingsskjemaet skal det krysses av for om man er bonde eller ikke, og de som er bønder skal også svare på hvilke typer vekster de dyrker og hvilke type dyr de har. Dette gjør det mulig å lage et godt og representativt utvalg for en jordbrukstelling. Det gir samtidig en pekepinn på omfanget og spredningen av ulike typer husdyr og vekster i Uganda.

Per i dag er ikke landbrukstallene i landet særlig gode. Helt tilbake fra Idi Amins regime på 1970-tallet har statistikken vist høyere produksjonstall enn det som er tilfelle. - Dette har vært forsøkt justert, men det er nå en viktig oppgave å få laget metoder og systemer som kan sikre riktige tall på dette viktige statistikkområdet, sier Wold.

Det kan også være aktuelt med samarbeid mellom Norge og Uganda på andre statistikkområder, blant annet i tilknytning til en såkalt fattigdomskartlegging i landet. - Dette innebærer at vi kobler folketellingen med husholdningsundersøkelser for å kunne si noe om fattigdomsnivået i de enkelte fylker og kommuner. Vi ser også på i hvilken grad vi skal jobbe videre med å lage et system for å publisere årlig statistikk på FNs millenniums utviklingsmål, sier Wold.

  • Hovedstad i Uganda: Kampala
  • Folkemengde per 2000: 21 471 000
  • Forventet levealder: 38,6 år
  • Spedbarnsdødlighet (per 1 000): 96,5
  • Språk: Engelsk (offisielt språk), Swahili, andre bantuspråk, vest- og østnilotiske språk.

Statistikkbistand i mange land

Statistisk internasjonal rådgivningsvirksomhet innebærer at norske statistikere hjelper til med å bygge opp den institusjonelle statistikk-kapasiteten i land som har behov for dette. Arbeidet omfatter også å bidra til utformingen av norsk bistandspolitikk, og til planlegging, monitering og evaluering av bistandsprogrammer og prosjekter.

Samarbeidsprosjekter i regi av Norge og SSB omfatter blant annet det mangeårige samarbeidet med statistikkbyrået i Palestina, oppbygging av sosialstatistikk og økonomisk statistikk i Mosambik, utvikling av helseinformasjonssystemet i Botswana og miljøstatistikk i Kina, samarbeid med statistikkbyrået i Angola, oppbygging av et folkeregister i Albania og et prosjekt for en tidsbruksundersøkelse og å styrke kjønnsrolleperspektivet i statistikken i Sør-Afrika.

Statistisk bistandsvirksomhet har lang tradisjon og startet allerede på 1960-tallet da den daværende direktøren i Statistisk sentralbyrå, Petter Jacob Bjerve, bisto i økonomisk samfunnsplanleggingsarbeid i Pakistan. - Behovet for statistikkbistand har i likhet med annen bistandsvirksomhet vokst på 1990-tallet, avslutter Bjørn Wold.

Les også Bjørn K. Wolds kronikk "Mindre ulikheter i verden?" i Bistandsaktuelt 1/2001.

Lenker:

Kilder:

  • Könemann (2000): Geographica. The Complete Illustrated Atlas of the World.

Kontakt