5932_not-searchable
/befolkning/statistikker/barn/aar
5932
Fem av seks barn bor med søsken
statistikk
2003-08-21T10:00:00.000Z
Befolkning
no
barn, Barn, hjemmeboende barn, foreldres samlivsform, aleneforeldre, steforeldre, søsken (for eksempel hel-, halv- og stesøsken), enebarnBarn, familier og husholdninger, Befolkning
false

Barn1. januar 2003

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Fem av seks barn bor med søsken

De siste årene har andelen barn som bor sammen med søsken, vært relativt stabil. På landsbasis er det nær fem av seks barn som bor sammen med søsken - flest i vest og sør.

1. januar 2003 var det 1 066 400 barn under 18 år i Norge som var hjemmeboende. Av disse bodde vel 82 prosent sammen med søsken. I denne sammenhengen regnes bare søsken som bor hjemme som søsken, men uansett alder. Det er få store avvik fra landsgjennomsnittet. Andelen er høyest i kystfylkene fra Aust-Agder til og med Møre og Romsdal og i Nord-Trøndelag, og aller høyest i Sogn og Fjordane - der sju av åtte bor sammen med søsken. Klart lavest er andelen i Oslo, der den tilsvarer bare tre av fire. Det har ikke vært noen store endringer de siste seks årene. Finnmark har hatt den største veksten. Andelen økte med 2,0 prosentpoeng, til knapt 81 prosent.

Andel barn 0-17 år med hjemmeboende søsken, etter fylke. 1. januar 2003. Prosent

Vanligst med ett søsken

Det er mest vanlig å bo sammen med ett søsken. 1. januar 2003 bodde 464 100 - eller 44 prosent av alle barn i Norge - sammen med én bror eller søster. Drøyt en fjerdedel, 304 500 barn, bodde sammen med to søsken. Hvert tiende barn under 18 år bor nå sammen med tre eller flere søsken.

Åtte-tiåringer har oftest hjemmeboende søsken

Ved siste årsskiftet var det fire av ti barn under ett år som ikke bodde sammen med søsken. Ved treårsalderen gjaldt dette kun hvert femte barn. Andelen barn som ikke bor sammen med søsken, avtar med alderen inntil barna er ni år. Andelen niåringer som ikke bor sammen med søsken er nå på vel 11 prosent. Deretter øker andelen uten søsken igjen med alderen og når 20 prosent for 17-åringer. Den høye andelen "enebarn" blant de yngste har klar sammenheng med at de er førstefødte og dermed ennå ikke har fått søsken. Blant de eldste "enebarna" vil det være barn med eldre søsken som allerede har flyttet hjemmefra.

Seks av sju bor sammen med helsøsken

Ved inngangen til 2003 bodde vel 85 prosent av barna som bodde sammen med søsken, sammen med bare helsøsken. I 1997, som var det første året slike tall ble publisert, var prosenten 88. Barn som bodde sammen med bare halvsøsken, utgjorde 8 prosent, mot 7 prosent i 1997. Andelen som bor sammen med både hel- og halvsøsken, økte fra 5 prosent i 1997 til 6 prosent i 2003. Barn med andre slektskapsforhold til søsknene - stesøsken og kombinasjoner av/med hel- og halvsøsken - utgjorde 0,5 prosent av totalen.

Fortsatt tre av fire bosatt hos både mor og far

61 prosent av alle barn har gifte foreldre. Siden 1989, som var det første året det ble laget barnestatistikk, har andelen barn under 18 år som bor sammen med gifte foreldre, gått ned fra 78 prosent. I samme periode har andelen som bor hos samboerforeldre, økt fra 5 til 14 prosent. Det betyr at økningen i samboerskap bare halvt på vei har kompensert for reduksjonen av bestående ekteskap. Men fortsatt bor tre av fire barn i Norge sammen med både mor og far. Samtidig har andelen barn som ikke bor sammen med begge foreldre, økt fra 18 til 25 prosent i løpet av de siste 14 årene. Blant de barna som i statistikken er registrert som bosatt sammen med bare mor eller far, vil det likevel være en god del som har to voksne personer i hjemmet. Dette fordi mor eller far har funnet en ny samlivspartner.

Størst andel barn med gifte foreldre finner vi i Rogaland og Agder-fylkene. Her har mer enn to tredjedeler av alle barn gifte foreldre. Finnmark og Troms er fylkene der relativt færrest barn har gifte foreldre, under halvparten.

Andel barn 0-17 år med gifte foreldre og  samboerforeldre, etter alder. 1. januar 2003. Prosent

Nord-Trøndelag og Nordland er de fylkene hvor det er vanligst med samboerforeldre. Drøyt hvert femte barn i disse fylkene har samboerforeldre mot hvert sjuende på landsbasis. Samboerforeldre er mest sjelden i Agder-fylkene og Rogaland.

Av alle barn under ett år har 28 200 gifte foreldre og 21 000 samboerforeldre, det vil si henholdsvis 51 og 38 prosent. Jo eldre barna er, desto vanligere er det at de bor sammen med gifte foreldre. 64 prosent av alle 17-åringer har gifte foreldre, mens knapt 3 prosent har samboerforeldre. De fleste samboere gifter seg etter hvert dersom de ikke skiller lag. Siden samboerskap er en relativt ny samlivsform, er det dessuten få som har rukket å få voksne barn.

Flere enn tidligere bor sammen med bare mor

Å bo sammen med bare mor er stadig den nest vanligste familieformen. Det er 181 800 barn eller 17 prosent av alle barn som faller i denne kategorien. I 1989 lå andelen på 12 prosent. Barn som bor sammen med samboende foreldre utgjør bare 14 prosent.

Tabeller: