5928_not-searchable
/befolkning/statistikker/barn/aar
5928
En av tre 17-åringer bor med en forelder
statistikk
2006-09-21T10:00:00.000Z
Befolkning
no
barn, Barn, hjemmeboende barn, foreldres samlivsform, aleneforeldre, steforeldre, søsken (for eksempel hel-, halv- og stesøsken), enebarnBarn, familier og husholdninger, Befolkning
false

Barn1. januar 2005

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

En av tre 17-åringer bor med en forelder

Blant barn under 1 år er det bare 1 av 10 som ikke bor med begge foreldrene. Denne andelen øker med barnas alder og for 17-åringer er det en av tre som bor bare med mor eller bare med far.

Likevel er det ikke slik at alle disse 17-åringene bor med bare én voksenperson i familien. 40 prosent av 17-åringene som bor bare med mor eller far bor også sammen med en steforelder. Blant barn i 17-årsalderen er det derfor bare litt over 20 prosent som bor i en familie med bare én voksenperson.

Få 17-åringer med samboerforeldre

Andelen som bor med foreldre i samboerskap er størst blant barn under 1 år. 40 prosent i denne aldersgruppen bor med samboerforeldre. Andelen synker gradvis etter hvert som barna blir eldre, og blant 17-åringer er det bare 4 prosent som bor med samboerforeldre. Det er flere grunner til at det er slik. For det første var det for 17 år siden mindre vanlig enn i dag å leve i samboerskap, det var vanligere å gifte seg. Det er også slik at mange samboerforeldre etter hvert velger å gifte seg. Videre opplever mange barn at foreldrene flytter fra hverandre.

Barn etter alder og familieforhold. 1. januar 2005

Synkende andel barn med gifte foreldre

Siden barnestatistikken ble publisert for første gang i 1989, har andelen barn i alderen 0-17 år som bor sammen med begge sine foreldre gått ned fra 82 til 75 prosent. Nedgangen for barn som bor sammen med gifte foreldre er enda større, fra 78 til 59 prosent. Dette henger sammen med at flere barn har samboende foreldre i dag enn i 1989.

Andelen som bor med gifte foreldre er lavest blant barn under et år. Halvparten av barna i denne aldersgruppen bor med gifte foreldre per 1. januar 2005. Andelen øker gradvis opp til 60 prosent for 4-åringer. Etter dette holder andelen seg stabilt på rundt 60 prosent i aldersgruppene fra 5 år og oppover.

Store regionale forskjeller

Sogn og Fjordane er det fylket der det er mest vanlig at barna bor med begge foreldrene, med en prosentandel på 82. Rogaland og Vest-Agder har høyest prosentandel som bor med gifte foreldre, det vil si hele 69, og dette er 10 prosentpoeng over landsgjennomsnittet. Andelen barn med gifte foreldre i Finnmark, som ligger lavest blant fylkene, var bare (på) 47 prosent. Nord-Trøndelag har høyest andel barn med samboerforeldre, 24 prosent, mens Finnmark har desidert høyest andel som bare bor med en av foreldrene, 33 prosent. I vårt nordligste fylke er det også mest vanlig at barna bare bor med en voksenperson i familien. Her bor 23 prosent med en enslig mor eller en enslig far.

887 800 barn bodde sammen med søsken

Per 1. januar 2005 hadde 82 prosent av alle norske barn søsken som de bodde sammen med på den registrerte bostedsadressen. 44 prosent hadde ett hjemmeboende søsken, 28 prosent hadde to og 10 prosent hadde tre eller flere. Som søsken regnes her hel-, halv- og stesøsken, uansett alder. Bare søsken som er registrert bosatt på samme adresse som barnet selv regnes med i denne statistikken.

Av i alt 1 077 900 barn i alderen 0-17 år er 190 000, eller 18 prosent, "enebarn", det vil si at de er registrert bosatt sammen med en av eller begge foreldrene, men ingen søsken. Dette kan være enebarn i vanlig forstand, eller at barnet har søsken som har flyttet ut av husholdningen.

Barn i barnestatistikken er definert som personer i alderen 0-17 år som er registrert bosatt sammen med minst én av sine foreldre. Personer i alderssegmentet 0-17 år som er registrert flyttet hjemmefra, regnes altså ikke som barn. De personene som har giftet seg eller fått egne barn før fylte 18 år, er heller ikke inkludert.

Søsken i barnestatistikken omfatter hel-, halv- og stesøsken. Bare søsken som bor på samme adresse og tilhører samme husholdning som barnet selv er regnet med i statistikken.

Tallene er hentet fra SSBs nyutviklede familie- og husholdningsstatistikk. Statistikken for 2005 er som for tidligere årganger laget ut fra hvor personene var registrert bosatt 1. januar (formelt bosted). Den familie- og husholdningsstatistikken som nå publiseres er imidlertid basert på et utvidet datagrunnlag og nye bearbeidingsmetoder. De tallene som her presenteres, er derfor ikke direkte sammenlignbare med tidligere publisert barnestatistikk. Blant annet fordi den nye familiestatistikken også omfatter samboere uten felles barn, vil den nye barnestatistikken vise at det er flere barn som har to voksenpersoner i familien og ikke bare bor med en enslig mor eller en enslig far. Som en følge av dette viser den nye statistikken også at det er flere barn som bor med stesøsken og færre barn som bor uten søsken.

Tabeller: