6640_not-searchable
/bygg-bolig-og-eiendom/statistikker/kommgeb/arkiv
6640
Avløpsgebyrer fra 600 til over 8 000 kroner
statistikk
2002-06-25T10:00:00.000Z
Bygg, bolig og eiendom;Offentlig sektor
no
kommgeb, Kommunale boliggebyrer, gebyrsatser, vannavgift, avløpsgebyrer, tilknytningsgebyrer, driftskostnaderBolig og boforhold, KOSTRA, Bygg, bolig og eiendom, Offentlig sektor
false

Kommunale boliggebyrer2002, januar

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Avløpsgebyrer fra 600 til over 8 000 kroner

Private husholdninger står fortsatt ovenfor meget store forskjeller i kommunale gebyrer knyttet til bolig. Størst variasjon viser avløpsgebyret.

Det viser resultater fra KOSTRA (KOmmune-STat-RApportering).

Vann- og avløpsgebyrer: Lave i Oslo

På landsbasis er årsgebyret på vann knyttet til en standardbolig på 120 kvadratmeter på over

2 300 kroner inkludert merverdiavgift per januar 2002. Vanngebyret varierer fra rundt 600 kroner til nesten 6 000 kroner avhengig av hvor i landet man bor. 12 av totalt 420 kommuner har gebyrer som strekker seg over 4 000 kroner. 10 kommuner, deriblant Oslo, har vannavgift til under 1 000 kroner, og flere av disse kommunene befinner seg i Vest-Agder. 16 kommuner har ikke rapportert vannavgift. Dette må ses i sammenheng med bruk av private vannverk.

Avløpsgebyret viser størst spredning og varierer fra under 600 kroner til over 8 000 kroner. Høyest avløpsgebyr er å finne i Østfold. Kun én kommune i fylket har gebyr under 2 800 kroner. Også i Hedmark og Oppland er det registrert høye avløpsgebyrer. De laveste gebyrene finner man i Oslo og i Møre og Romsdal der kun fem kommuner har gebyrer over 2 800 kroner. De nordligste fylkene sammen med Rogaland og Hordaland har også klart lavere avløpsgebyrer enn landsgjennomsnittet på rundt 2 800 kroner.

Vann- og avløpsgebyret skal, ifølge forskrift om kommunale vann- og avløpsgebyrer, enten beregnes på grunnlag av målt eller stipulert forbruk. Resultatene viser at det er mest utbredt blant kommunene å betale gebyr basert på stipulert forbruk. Det er kun i Østfold, Buskerud og Vest-Agder at gebyrer etter faktisk forbruk med vannmåler er den ordningen som er mest benyttet. I de nordligste fylkene samt i Trøndelag og på Vestlandet, er gebyrer basert på faktisk forbruk svært lite utbredt. Totalt sett er det per januar 2002 kun 62 av 420 kommuner der husholdninger hovedsakelig benytter vannmåler. Endringer i forskriften fra 1. januar 2001 gjorde det mulig å beregne gebyrene på grunnlag av en fast og variabel del (todelt gebyrordning) som henholdsvis referer seg til kommunenes faste og variable kostnader på vann- og avløpssektoren. Flere kommuner har per januar 2002 lagt om sitt betalingssystem og innført bruk av satser med fast og variabel del. Dette resulterer ofte i lavere kubikkmeterpriser, men til gjengjeld kommer en fast abonnementsdel.

Renovasjons- og feiegebyrer: Fra 900 til 3 800 kroner for renovasjon

Også renovasjonsgebyret viser stor spredning mellom de ulike kommunene - fra knappe 900 kroner til nærmere 3 800 kroner. Gjennomsnittlig renovasjonsgebyr for hyppigst forekommende abonnement er på i overkant av 2 000 kroner. 35 av 420 kommuner har gebyrer som er lavere enn 1 500 kroner og 60 prosent av disse kommunene befinner seg i Østfold, Oppland og Telemark. I 42 kommuner må private husholdninger ut med over 2 500 kroner. 23 av disse kommunene er å finne i de nordligste fylkene. Utviklingen i renovasjonstjenesten de siste årene gjør imidlertid at tjenesten varierer noe fra kommune til kommune og gjør det vanskelig å foreta en eksakt sammenligning mellom kommune. Antall uker med tømminger i året samt beholderstørrelse for et standard renovasjonsabonnement er i tillegg faktorer som varierer i de ulike kommunene.

Feiegebyret som skal dekke feiing av et piperør, viser et landsgjennomsnitt på 255 kroner. Gebyret for feiing viser en variasjon på over 1 500 kroner. Enkelte kommuner tar ikke betalt for feiing.

For å få sammenlignbare tall er gebyrene for vann og avløp knyttet til en standardbolig på 120 kvadratmeter med enten stipulert vannforbruk eller faktisk vannforbruk etter vannmåler med eller uten fast abonnementsdel. Den ordningen som er mest benyttet er tatt med i beregningene. For kommuner som oppgir at vannmåler er mest benyttet blant husholdningene er pris per kubikkmeter multiplisert med et standardforbruk på 175 kubikkmeter. Alle gjennomsnittstall i undersøkelsen er uveide. Alle publiserte tall er inklusive merverdiavgift.

For mer detaljert informasjon, se publisering av KOSTRA .