Energibruk i varehandel, hotell og restaurantvirksomhet

Elektrisitet sto for 83 prosent av energien

Publisert:

Elektrisitet er den desidert mest brukte energivaren innen varehandel, hotell- og restaurantvirksomhet. El-forbruket innen disse næringene var 7,5 TWh i 2000. Det utgjør 83 prosent av energiforbruket.

Dette viser Statistisk sentralbyrås nye undersøkelse over energibruk i varehandel, hotell- og restaurantvirksomhet. Tallene inkluderer ikke energibruk som er inkludert i husleie eller fellesutgifter.

Figur 1: Bruk av energivarer (ikke inkludert i husleie/fellesutgifter) for foretak. 2000. Prosentvis fordelt etter energivare

Bruk av energivarer (ikke inkludert i husleie/fellesutgifter) for foretak. 2000. Prosentvis fordelt etter energivare

Av de andre energivarene som blir brukt til stasjonære formål var fyringsoljer den nest største i 2000 med 4 prosent av energiforbruket, eller 0,4 TWh. Fjernvarme sto i 2000 for bare 1,8 prosent av energiforbruket innen disse næringene.

22 prosent av kostnadene til bensin og autodiesel

Energivarene bensin og autodiesel sto for 11,2 prosent av energiforbruket. Andelen er imidlertid betydelig større hvis man ser på kostnadene. Kostnadene i 2000 til bensin og autodiesel på 882 millioner kroner utgjør 22,3 prosent av de totale energikostnadene. De andre energivarene, som blant annet parafin, flytende propan og butan, utgjorde mindre enn 1 prosent av det totale energiforbruket.

Energiforbruk betalt gjennom husleie/fellesutgifter er ikke med i tallene over. Inkluderer vi beregnet energiforbruk betalt på denne måten ble det i 2000 brukt om lag 9,5 TWh energi innen varehandel, hotell- og restaurantvirksomhet. Det utgjør 4,1 milliarder kroner, eksklusive merverdiavgift. Av dette var 158 millioner kroner betalt gjennom husleie/fellesutgifter.

Små forskjeller i energipriser

Det var relativt små forskjeller i prisen på energivarene som blir brukt til stasjonære formål innen varehandel, hotell- og restaurantvirksomhet i 2000. Gjennomsnittlig pris på elektrisk kraft, fjernvarme og fyringsoljer var henholdsvis 37,8 øre/kWh, 38,7 øre/kWh og 35 øre/kWh, inklusive alle avgifter utenom merverdiavgift. Nettleie er inkludert i prisen på elektrisk kraft. Gjennomsnittlig pris for alle energivarer utenom bensin og autodiesel var 38 øre/kWh.

Elektrisitet mest brukt i detaljhandel

Detaljhandel var i denne undersøkelsen den næringsgruppen med størst energiforbruk med i alt 3,6 TWh i 2000. Av dette var hele 93 prosent elektrisk kraft, tilsvarende 3,4 TWh. Elektrisitet utgjør 82,6 prosent av energiforbruket for alle næringene totalt i denne undersøkelsen.

Fjernvarme lite utbredt

Forbruket av fjernvarme innen varehandel, hotell- og restaurantvirksomhet var bare 162 GWh i 2000, og utgjorde bare 2 prosent av energivarene som blir brukt til stasjonære formål. Energiforbruk betalt gjennom husleie/fellesutgifter er da holdt utenfor. Dette utgjør imidlertid ikke mer enn om lag 4 prosent av totale energikostnader. Fjernvarme var minst utbredt innen detaljhandel, der det utgjør 0,5 prosent.

Agentur- og engroshandel var den næringen i denne undersøkelsen som brukte mest fjernvarme. 4,4 prosent av det totale energiforbruket utenom bensin og autodiesel var her fjernvarme. Det er nesten halvparten av det totale fjernvarmeforbruket innen varehandel, hotell- og restaurantvirksomhet i 2000.

Flytende propan og butan i restauranter

Forbruket av flytende propan og butan var 5 476 millioner liter, tilsvarende om lag 37 GWh. Dette ble i størst grad brukt innen hotell- og restaurantvirksomhet. 25 GWh ble brukt i denne næringsgruppen, hvorav 20,6 GWh innen restaurantvirksomhet. Forbruket av flytende propan og butan innen restaurantvirksomhet utgjorde dermed 55,4 prosent av det totale forbruket av propan og butan.

I denne undersøkelsen omfatter hotell- og restaurantvirksomhet næringene hotellvirksomhet, restaurantvirksomhet og kantine- og cateringvirksomhet. Annen overnatting og drift av barer er ikke med.

Se også: NOS Energistatistikk 2000

 

Tabeller

Kontakt