Innhold
Publisert:
Du er inne i en arkivert publisering.
Strømprisene på vei oppover
Gjennomsnittlig strømpris til husholdninger, eksklusive avgifter og nettleie, økte med 9,9 prosent fra 1. kvartal i fjor til 1. kvartal i år. Inklusive avgifter var økningen om lag dobbelt så stor, 18,1 prosent. Inklusive avgifter var strømprisen til husholdninger 1. kvartal i år gjennomsnittlig 35,8 øre/kWh [tallene er rettet 02.04.2001 kl. 14.30].
Den betydelige økningen i kraftprisen inklusive avgifter skyldes både økt elavgift og merverdiavgift, og økning i selve kraftprisen. Elavgiften økte fra 8,56 øre/kWh i 2000 til 11,3 øre/kWh i 2001, mens merverdiavgiften økte fra 23 til 24 prosent. 1. kvartal i år utgjorde avgiftene 48,6 prosent av kraftprisen for husholdningene.
I motsetning til kraftprisen har nettleien vært relativt uendret siste året. Ifølge tall fra Norges vassdrags- og energidirektorat var nettleien for husholdninger 1. kvartal i år 23,9 øre/kWh inklusive merverdiavgift. 1. kvartal i 2000 var den 23,3 øre/kWh. Total pris for kraft og nettleie inklusive avgifter var dermed 59,7 øre/kWh 1. kvartal 2001. Dette er en økning på 11,4 prosent fra 1. kvartal 2000.
Økt spotpris gir høyere strømpriser for sluttbrukere
Spotprisen på elektrisk kraft er en døgnmarkedspris som bestemmes ut fra tilbud og etterspørsel etter kraft på kraftbørsen Nord Pool. En betydelig økt spotpris på elektrisk kraft hittil i år bidrar til at kraftprisen til tjenesteytende næringer øker kraftig. Om lag en tredel av kraften solgt til denne næringen selges på kontrakter tilknyttet elspotprisen. Kraftprisen for slike typer kontrakter har mer enn doblet seg det siste året, fra 11,3 øre/kWh 1. kvartal 2000 til 24,5 øre/kWh 1. kvartal i år. Dette gjelder uten avgifter. Denne økningen har blant annet sammenheng med lavere fyllingsgrad i vannmagasinene. I uke 6 i år, som er måleuken for den kvartalsvise kraftprisstatistikken, var fyllingsgraden for hele landet 63,2 prosent, mens den var 66,9 prosent i uke 6 i fjor.
Gjennomsnittlig strømpris for alle typer kontrakter for tjenesteytende næringer var 1. kvartal i år 19,5 øre/kWh, eksklusive avgifter. Det er 1,1 øre/kWh mer enn for husholdninger. Denne forskjellen skyldes i stor grad mer utbredt bruk av kontrakter tilknyttet elspotprisen for tjenesteytende næringer. Over tid vil imidlertid høy spotpris smitte over på andre typer kontrakter. Terminprisene tyder på at prisene i spotmarkedet vil holde seg betydelig høyere enn i fjor. Ifølge Økonomiske analyser 2/2001 fra SSB vil prisen husholdningene betaler, inklusive nettleie og avgifter, kunne øke med 25-30 prosent fra i fjor. Dette forutsetter at elspotprisene utvikler seg om lag som terminprisene per uke 12.
Det var også en betydelig økning i kraftprisene til industrien 1. kvartal i år. For industri, unntatt kraftintensiv industri, var kraftprisen i gjennomsnitt 17,6 øre/kWh. Dette er eksklusive avgifter. 1. kvartal i fjor var tilsvarende pris 14,7 øre/kWh. I likhet med for tjenesteytende næringer var det spesielt kontrakter tilknyttet spotprisen som trakk opp gjennomsnittet. For kraftintensiv industri og treforedling var kraftprisen gjennomsnittlig 14 øre/kWh, en økning på 25,5 prosent fra 1. kvartal 2000.
Tabeller:
- Tabell 1 Kraftpris i sluttbrukermarkedet, kvartalsvis. øre/kWh
- Tabell 2 Kraftpriser i engrosmarkedet, kvartalsvis. øre/kWh
- Tabell 3 Spredning for kraftpriser i sluttbrukermarkedet og fordeling av solgt kvantum i utvalget
- Tabell 4 Tidsserie over kvartalsvise priser på elektrisk kraft, eksklusive avgifter. øre/kWh
- Tabell 5 Tidsserie over kvartalsvise priser på elektrisk kraft til husholdninger, inklusive avgifter. øre/kWh
- Tabell 6 Tidsserie over kvartalsvise kraftpriser i engrosmarkedet, eksklusive avgifter. øre/kWh
Kontakt
-
Thomas Aanensen
E-post: thomas.aanensen@ssb.no
tlf.: 40 90 23 48
-
Magne Holstad
E-post: magne.holstad@ssb.no
tlf.: 40 90 23 42
-
Robert Skotvold
E-post: robert.skotvold@ssb.no
tlf.: 40 90 24 44