7841_not-searchable
/energi-og-industri/statistikker/elkraftpris/arkiv
7841
Tredoblet strømpris til husholdningene
statistikk
2003-04-01T10:00:00.000Z
Energi og industri;Priser og prisindekser
no
elkraftpris, Elektrisitetspriser, elektrisitet, strømpriser, kraftpriser, fastpriser, spotpriser, nettleie, sluttbrukermarkedet, engrosmarkedet, forbruksgrupper (for eksempel husholdninger, tjenesteytende næringer, kraftintensiv industri)Energi, Produsent- og engrosprisindekser, Energi og industri, Priser og prisindekser
false

Elektrisitetspriser1. kvartal 2003

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Tredoblet strømpris til husholdningene

Hele 62,4 øre/kWh, eksklusive avgifter, var gjennomsnittlig pris på elektrisk kraft for husholdninger 1. kvartal 2003. Dette er nesten tre ganger så høyt som i 1. kvartal 2002. For tjenesteytende næringer var gjennomsnittsprisen 1. kvartal i år 39,4 øre/kWh. Den store prisforskjellen mellom de to forbrukergruppene skyldes i hovedsak forskjeller i hvilke kontraktstyper som er mest utbredt. Prisene i 1. kvartal er målt i uke 6.

Gjennomsnittlige priser på elektrisk kraft, eksklusive avgifter. Alle typer kontrakter. 1. kvartal 1998-1. kvartal 2003. Øre/kWh

Mens gjennomsnittlig pris på elektrisk kraft for husholdninger var 62,4 øre/kWh, var gjennomsnittsprisen for tjenesteytende næringer 39,4 øre/kWh i 1. kvartal i år, eksklusive avgifter. Prisen var her mer enn dobbelt så høy som i 1. kvartal 2002, mens husholdninger hadde en tredobling i samme periode. Om lag tre fjerdedeler av tjenesteytende næringer kjøpte kraft på andre kontrakter enn standard variabel pris. Kraftprisene ved disse kontraktstypene var i 1. kvartal (uke 6) betydelig lavere enn variabel pris. I likhet med for husholdninger var strømprisen ved fastpriskontrakter lavest også for tjenesteytende næringer. Nye fastpriskontrakter var imidlertid dyrere enn eldre, 23,8 øre/kWh for nye og 20,3 øre/kWh for eldre. Kraftprisen på kontrakter tilknyttet elspotprisen var 35,7 øre/kWh.

Industri, unntatt kraftintensiv industri og treforedling, betalte i gjennomsnitt 31,4 øre/kWh i 1. kvartal, mens kraftintensiv industri og treforedling i gjennomsnitt betalte 11,3 øre/kWh, eksklusive avgifter.

Husholdninger som kjøpte kraft til standard variabel pris, der prisendringer skal varsles minst 14 dager på forhånd, betalte i gjennomsnitt 67,3 øre/kWh i 1. kvartal. Dette er eksklusive forbruksavgift på 9,5 øre/kWh og merverdiavgift på 24 prosent. I motsetning til de andre forbrukergruppene er dette den desidert vanligste kontraktstypen for husholdninger. I denne kraftprisundersøkelsen utgjorde kraft kjøpt til variabel pris 84,7 prosent av salget til husholdninger.

Store forskjeller i strømprisene

Prisen på elektrisk kraft for husholdninger med kontrakter tilknyttet elspotprisen var betydelig lavere enn ved standard variabel pris. I 1. kvartal var den i gjennomsnitt 37,5 øre/kWh, eksklusive avgifter. De høye prisene på spotmarkedet for elektrisk kraft rundt årsskiftet, som blant annet hadde sammenheng med mindre vann i magasinene enn normalt, preger i stor grad kraftprisene for kontrakter med standard variabel pris i 1. kvartal. Kraftprisen for kontrakter tilknyttet elspotprisen som ikke har dette tidsetterslepet, har sunket raskere i pris. Noen av dem som kjøper kraft tilknyttet elspotprisen har også et pristak som kan være betydelig lavere enn gjennomsnittsprisen på 37,5 øre/kWh. Det er verdt å merke seg at den kvartalsvise kraftprisstatistikken måler prisene i en uke midt i kvartalet, noe som kan ha betydning ved store prisendringer i løpet av kvartalet.

Lavest var prisen for fastpriskontrakter i 1. kvartal. Strømprisen ved 1-års fastpriskontrakter var for husholdninger i gjennomsnitt 32,7 øre/kWh, mens andre fastpriskontrakter var 30,4 øre/kWh.

I tillegg til store prisforskjeller i gjennomsnittlig strømpris for de ulike kontraktstypene nevnt over, er det også større forskjeller enn vanlig i prisene mellom de ulike strømleverandørene. Dette skyldes i stor grad en vinter med store svingninger i spot- og terminmarkedene (se side 83-88 i Økonomisk utsyn over året 2002 ). Dette har med noe ulikt tidsetterslep påvirket sluttbrukerprisene.

Se også http://www.ssb.no/vannmag/ og http://www.ssb.no/elektrisitet/ .

Tabeller: