Helsetilstanden i Norge
Bonden sliter mest
Publisert:
Hver femte fisker eller gårdbruker svarer at de har vansker med å mestre jobben sin på grunn av varige helseproblemer.
Figuren viser andel yrkesaktive (16-66 år) som svarte at de på grunn av varige helseproblemer eller funksjonshemming har svært vanskelig eller noe vanskelig med å klare jobben sin, etter sosioøkonomiske grupper. 1985, 1998. Prosent. Kilde: Helseundersøkelsene i Statistisk sentralbyå.
Mange har arbeidsrelaterte skader
Om lag 30 prosent av arbeidstakere eller tidligere arbeidstakere med sykdom, skade eller funksjonshemming har en oppfatning om at helseproblemet er en følge av arbeid eller tidligere arbeid (17 prosent av alle mellom 16-66 år). Med økende alder er det en større andel menn enn kvinner som sier dette. Det er relativt mange gårdbrukere og fiskere som mener at sykdommen de har skyldes nåværende eller tidligere arbeid (58 prosent av dem med sykdom). Blant ufaglærte og faglærte arbeidere er andelen 37 og 38 prosent, og blant funksjonærer på lavere, midlere og høyere nivå 29, 23 og 25 prosent av de med sykdom respektivt.
Plager i tilknytning til skjelett-/og muskelsystemet, blant annet revmatiske muskelsmerter, rygg-/nakkesmerter og artrose, er klart dominerende årsaker til lidelser som er en følge av yrkesarbeid. Mange kvinneyrker medfører store ergonomiske belastninger. Arbeidsmiljøundersøkelsen fra 1996 viste at vel seks av ti sysselsatte kvinner må stå og gå mye, og vel tre av ti arbeider med gjentatte og ensidige bevegelser. Blant kvinner skyldes nær 60 prosent og blant menn om lag 40 prosent av de arbeidsrelaterte sykdommene muskel- eller skjelettsykdom. Fysisk arbeidsmiljø som støy, støv, damp, løsemidler og stor ulykkesrisiko er fortsatt mest utbredt på arbeidssteder der det er flest menn. åndedrettsrelaterte lidelser, sykdom i øye/øre, samt skader er en vanligere årsak blant menn, mens sykdommer i hud og underhud samt nervøse lidelser er mer vanlige årsaker blant kvinner.
Flere artikler, tabeller og figurer i ny publikasjon: Statistiske analyser: Helse i Norge
Kontakt
-
SSBs informasjonstjeneste