Sosiale ulikheter i bruk av helsetjenester
Bruken av helsetjenester varierer med utdanning
Publisert:
Det er forskjeller i bruk av primær- og spesialisthelsetjenester blant personer som i utgangspunktet har tilnærmet samme behov for tjenestene. Bruken av helsetjenester øker med stigende sosial status, og da særlig med stigende utdanning.
Konklusjonen fremkommer i en rapport basert på opplysninger fra Statistisk sentralbyrås levekårsundersøkelse om helse, omsorg og sosial kontakt.
I rapporten blir det undersøkt hvordan bruken av ulike helsetjenester varierer etter ulike mål for sosial status (utdanning, inntekt og sosioøkonomisk status) blant personer med tilnærmet samme behov for helsetjenester. Rapporten presenterer resultater for fire ulike behovsbestemte grupper: personer med dårlig helsetilstand, personer med varig sykdom, personer med hjerte- og karsykdommer og personer med sykdommer i muskel og skjelettsystemet. Konklusjonen er at tjenestebruken varierer med sosial status, særlig etter utdanning, men også dels etter inntekt og sosioøkonomisk status. Jo høyere utdanning, inntekt og/eller sosioøkonomisk status en person har, jo høyere er bruken av helsetjenester, gitt samme behov for tjenestene. Ulikhetene gjør seg gjeldende både blant kvinner og menn i alle aldersgrupper, men særlig i de to eldste aldersgruppene, 45-66 år og 67 år og eldre.
Les hele rapporten: Sosiale ulikheter i bruk av helsetjenester
Se også temaside om Helse
Kontakt
-
SSBs informasjonstjeneste