Helse

Kjønn og pasientliste påvirker behandling hos fastlegen

Publisert:

Mens mannlige leger med kort pasientliste gir brukerne kortere ventetid, gir ikke kvinnelige leger det samme. Derimot må pasienter av kvinnelige leger med lang pasientliste vente lenge på time, mens dette ikke rammer brukerne hos mannlige leger med like lang pasientliste.

Lengre ventetid gir flere misfornøyde pasienter hos kvinnelige leger med lang pasientliste. Det er noen av resultatene i en analyse av Jon Erik Finnvold publisert i Tidsskrift for Den norske legeforening. I artikkelen besvarer han spørsmålet om det betyr noe for pasienten om fastlegen er kvinne eller mann når det gjelder ventetid for legetime, opplevelsen av tidsbruk ved konsultasjon, bruken av legevakt og omfanget av avtalte kontrolltimer. Data er hentet fra SSBs Levekårspanel 2003 med 5000 deltakere.

Foretrekker kvinnelig leger?

Finnvold diskuterer mulige årsaker til at kvinnelige leger er mindre tilgjengelige enn mannlige leger. En årsak kan være at pasienter hos kvinnelige leger aksepterer lange ventetider når alternativet er å bytte til en mannlig lege. Kun tre av ti fastleger er kvinner. Følgelig kan det være vanskelig for pasientene å finne en ny kvinnelig lege.

Mer deltidsarbeid

En annen mulig forklaring er at kvinnelige legepraksiser er mindre fleksible. Kvinnelige leger har gjennomgående færre pasienter på listene. Det kan tolkes som et bevisst valg for å kompensere for høyere arbeidspress. Kortere lister kan også bety at deltidsarbeid er mer utbredt og at kvinner velger å ikke jobbe utover normal arbeidstid. De lange ventetidene er derfor ikke bare et spørsmål om kjønn, men hvordan mannlige og kvinnelige leger organiserer praksisen sin, påpeker Finnvold.

Må ikke ty til legevakt

Lange pasientlister vil kunne redusere legenes mulighet til å dekke pasientenes behov for akutt hjelp, og føre til at stadig flere pasienter må ty til legevakt. Men dette er ikke tilfellet, ifølge analysen. Det er heller ikke slik at lengden på pasientlisten gjør at pasientenes opplever kortere tidsbruk ved konsultasjonene og færre kontrolltimer.

Pasientens helsetilstand avgjør

Opplevelsen av om legen tar seg nok tid avhenger i stor grad av pasientens helsetilstand. Jo dårligere pasienten oppfatter sin egen helsetilstand, jo mer misfornøyd er pasienten med tiden som legen bruker på konsultasjonen. Tilfredsheten kan dermed økes dersom legene i større grad prioriterer pasienter med svak helse.

Kontakt