Helsestatistikk

Økt informasjon om lege- og pasientforhold

Publisert:

Elektroniske pasientjournaler gir svært verdifull informasjon om allmennlegetjenesten og kontakten mellom leger og pasienter. Dette er konklusjonen etter at Statistisk sentralbyrå har gjennomført et omfattende prøveprosjekt for å finne ut om journalene kan brukes til å lage bedre helsestatistikk.

Ved hjelp av informasjon i elektroniske journaler kan det blant annet utarbeides statistikk om hva slags sykdommer folk har, hvor ofte de går til lege, og hvor ofte de blir henvist videre til spesialist.

Journalene vil også gi opplysninger om legenes arbeidsbyrde, og hvordan legene følger opp pasienter med ulike helseplager. Kontinuiteten i relasjonen mellom lege og pasient som Fastlegeordningen legger til rette for, tilfører dessuten statistikken en ny og spennende dimensjon.

Statistikk basert på journaldata vil gi sentrale helsemyndigheter et verdifullt informasjonsgrunnlag for oppfølging av allmennlegetjenesten. Målet er også at allmennlegene skal få en samlet og helhetlig oversikt over egen praksis.

Svært viktig med standardisering

Statistisk sentralbyrå mener det er svært viktig å tilrettelegge for økt standardisering av informasjon i de ulike journalsystemene som finnes på markedet. Dette er nødvendig dersom man i fremtiden ønsker å utnytte denne datakilden til statistikkformål. Behovene er først og fremst knyttet til en tilrettelegging i journalsystemene for angivelse og inndeling av pasientkontakter (kontaktregistrering). Like viktig er implementering av nødvendige klassifikasjoner og kodeverk for å oppnå valid informasjon om iverksatte tiltak, som forskrivning av legemidler, henvisninger og laboratorieprøver.

I utarbeidelsene av metodene for hvordan statistikken skal hentes ut fra journalene, er det derfor tatt høyde for at statistikken skal kunne brukes til å lage gode sammenligninger med allmennlegetjenesten i andre nordiske land. Også ulike andre internasjonale standarder er lagt til grunn.

Sosial- og helsedepartementet har vært oppdragsgiver for prosjektet. Prøvedatainnsamlingen ble gjennomført i årsskiftet 2001/2002.

Kontakt