Innhold
Publisert:
Du er inne i en arkivert publisering.
Én av fire med overskudd i skogbruket
I alt hadde 27 200 personlige skogeiere overskudd i skogbruket i 2005. For disse skogeierne var den gjennomsnittlige næringsinntekta fra skogbruket 58 000 kroner.
I alt er det registrert 111 700 personlige skogeiere med minst 25 dekar produktivt skogareal. I 2005 hadde de en samlet næringsinntekt fra skogbruket på knapt 1,6 milliarder kroner. I tillegg var 220 millioner ført på skogeiers ektefelle.
Den gjennomsnittlige bruttoinntekta til skogeiere med overskudd i skogbruket i 2005 var 540 000 kroner. Skogbruksinntekta alene utgjorde 11 prosent av bruttoinntekta, og andre næringsinntekter utgjorde 23 prosent. Den gjennomsnittlige lønnsinntekta sto for 28 prosent, mens resten var pensjon og andre inntekter.
De personlige skogeierne eier 81 prosent av det produktive skogarealet i landet vårt, og i 2005 sto de for 83 prosent av tømmeravvirkningen. Til sammen 14 400 personlige skogeiere solgte tømmer dette året. Det at det er flere som har næringsinntekt fra skogbruket enn som har solgt tømmer, kommer av at skoginntekter gjennomsnittsbeskattes over en femårsperiode. Inntekter fra utmarksnæringer som jaktutleie inngår også i skoginntekta.
Stor variasjon mellom fylkene
Av skogeiere med positiv næringsinntekt fra skogbruket i 2005 hadde de fra Buskerud den høyeste gjennomsnittlige næringsinntekta fra skogbruket med 109 000 kroner. I alt 40 prosent av skogeierne i dette fylket hadde overskudd i skogbruket. Det var likevel Nord-Trøndelag, med en andel på 46 prosent, som var det fylket som hadde flest skogeiere med overskudd i skogbruket dette året. I de tre nordligste fylkene er andelen med positiv skoginntekt helt marginal. I vestlandsfylkene har om lag en av ti skogeiere positiv næringsinntekt fra skogbruket. I resten av landet varierer det mellom 25 og 45 prosent.
Tjener mer på jordbruk enn på skogbruk
Tre av fem skogeiere med positiv skoginntekt i 2005 drev også jordbruk. I gjennomsnitt var næringsinntekta fra jordbruket 115 000 kroner for denne gruppa. Av alle personlige skogeiere med minst 25 dekar produktivt skogareal var det 34 200 som har egen jordbruksbedrift.
Kvinnelige skogeiere
24 prosent av de personlige skogeierne er kvinner. Av de skogeierne som hadde positiv næringsinntekt fra skogbruket i 2005, var det 15 prosent kvinner. Kvinnene eier 21 prosent av skogarealet, og de sto for 22 prosent av skogavvirkningen i 2005. Kvinnene med skoginntekt hadde 7 000 kroner høyere gjennomsnittlig skoginntekt enn mennene.
En av fem skogeiere har høyere utdanning
Det er litt færre med høyere utdanning blant skogeierne enn i resten av befolkningen. Av den voksne befolkningen over 16 år har en av fire høyere utdanning , mens tilsvarende for skogeierne er en av fem. Blant de kvinnelige skogeierne er det den samme andelen som i resten av befolkningen. I Oslo og Akershus, som har flest skogeiere med høy utdanning, har en av tre skogeiere høyere utdanning.
Skog i andre kommuner
En femtedel av det produktive skogarealet ligger i en annen kommune enn der skogeieren bor.
I Akershus bor halvparten av skogeierne i annen kommune enn den skogen deres ligger i.
Skogeierne som bor i Oslo, eier 1,4 millioner dekar produktiv skog i en annen kommune.
Personlige skogeiereNår skogen eies av enkeltpersoner, er skogeieren personlig. De fleste av landets skogeiere er personlige. Noen skogeiendommer har flere personlige skogeiere. I de tilfellene er en av eierne referanseperson i denne statistikken. Upersonlige skogeiereI denne kategorien finner vi staten og Opplysningsvesenets fond, kommuner, allmenninger, aksjeselskap, stiftelser med flere. InntektsstatistikkenBygger på skattestatistikk fra skogeiernes selvangivelse og likning. |
Tabeller:
- Tabell 1 Gjennomsnittlige inntekter, gjeld, bruttoformue og utlikna skatt for personlige skogeiere med positiv næringsinntekt, skogbruk. Etter fylke, størrelsen på produktivt skogareal, alder og kjønn. 2005. Kroner
- Tabell 2 Inntekter, gjeld, skattepliktig bruttoformue og utlikna skatt for personlige skogeiere med minst 25 dekar produktivt skogareal. Etter fylke, størrelse på produktivt skogareal, alder og kjønn. 2005. 1000 kroner.
- Tabell 3 Produktivt skogareal etter hvor personlige skogeiere eier skog.
Kontakt
-
Terje Olav Rundtom
E-post: terje.olav.rundtom@ssb.no
tlf.: 91 38 60 61
-
Trond Amund Steinset
E-post: trond.amund.steinset@ssb.no
tlf.: 40 81 13 73