Rapporter 2013/1
An almost ideal demand system analysis of non-durable consumption categories
Dette er en teoretisk og empirisk studie av konsumetterspørselssystemer. Den bygger på kvartalsvise og årlige norske data fra Nasjonalregnskapet. Dette datagrunnlaget tegner et bilde av husholdningenes konsum når det gjelder dets sammensetning på ulike varegrupper og endringene i denne sammensetningen over tid.
Utgangspunktet for studien, som også tittelen refererer til, er den såkalte AID-modellen av Deaton and Muellbauer (1980). Dette systemet har den egenskapen at de underliggende preferansene til husholdningene tillater eksakt aggregering til makro. Rapporten analyserer og sammenligner flere versjoner av AID-modellen: en statisk versjon, en lineær tilnærming og dynamisk versjoner med og uten vanedannelse. Rapporten gir også en fyldig oversikt over litteraturen på dette feltet.
En økonometrisk model presenteres og ved hjelp av metoder som tar hensyn til hele systemet testes hver enkelt versjon av AID-modellen for overidentifiserende restriksjoner, blant annet homogenitet, Slutsky-symmetri og fallende inntektskompenserte etterspørselsfunksjoner. Restriksjonene blir i mange tilfeller forkastet. Dette er i tråd med tidligere funn i litteraturen. I siste kapittel evalueres prognoseegenskapene til modellen − igjen ved bruk av avanserte økonometriske tester.
De makroøkonomiske modellene – MODAG og KVARTS – i Statistisk sentralbyrå inneholder et noe enklere konsumfordelingssystem, det lineære utgiftssystemet (LES), som en integrert del av konsumblokken i modellen, se seksjon 5.4 i Boug og Dyvi, red. (2008). Denne studien går videre og gir et bredere grunnlag å vurdere størrelsen og stabiliteten av pris- og utgiftselastisitetene i modellene. Den er derfor et viktig supplement for en tidligere studie basert på norske data av Raknerud, Skjerpen and Swensen (2007), som er publisert i tidsskriftet Empirical Economics.
Forfatter: Vegard Mokleiv Nygård