Utslipp av klimagassene HFK, PFK og SF 6
Avgift ga reduserte klimagassutslipp
Publisert:
En ny importavgift på HFK- og PFK-gasser kan ha spart Norge for utslipp av flere hundre tusen tonn CO 2 -ekvivalenter i 2005. Den førte til at flere bedrifter har byttet ut HFK med alternative gasser eller skiftet til teknologi som bruker mindre gass.
Hydrofluorkarboner (HFK), perfluorkarboner (PFK) og svovelheksafluorid (SF 6 ) er sterke klimagasser. Mange av dem er lite nedbrytbare, og dagens utslipp kan påvirke klimaet i mange tusen år framover. De gir derfor viktige bidrag til drivhuseffekten selv om de bare utgjør en liten del av de samlede norske klimagassutslippene.
Importavgift gav redusert vekst i utslippene
Det har vært en kraftig vekst i bruken av HFK-gasser siden 1990. Importmengdene har økt hvert år og lå på om lag 1 million tonn CO 2 -ekvivalenter i 2005. HFK anvendes som erstatning for de ozonødeleggende KFK- og HKFK-gassene, blant annet i luftkondisjoneringsanlegg, varmepumper og utstyr til kjøling og frysing av matvarer.
Avgiften som ble innført på import av HFK- og PFK-gasser fra og med 2003, resulterte i 30 prosent lavere utslipp i 2005 enn det som var forventet dersom avgiften ikke var blitt innført. Forskjellen tilsvarer nesten 300 000 tonn CO 2 . Avgiften har gjort det lønnsomt for mange å gå over til å bruke alternative gasser eller å bytte til teknologi som krever mindre gassmengder. Som alternativ til HFK brukes gasser som amoniakk eller CO 2 . For å redusere mengden gass som trengs i anleggene, blir anlegg som benytter HFK som kjølemedium i hele systemet, byttet ut med anlegg som kun benytter gassene i en sentral kjøleenhet.
Frivillig avtale halverte utslipp fra høyspentbrytere
Utslippene av SF 6 fra høyspentbrytere var nesten halvert i 2005 i forhold til utslippene i 2000. Nedgangen har vært på 50 000 tonn CO 2 -ekvivalenter. Dette skyldes mindre lekkasje av SF 6 både under produksjon og bruk av denne typen utstyr. Bedre rutiner har også kommet som følge av økt fokus på utslipp. I mars 2002 ble det signert en frivillig avtale mellom Miljøverndepartementet og de viktigste produsentene og brukerne av elektrisk utstyr som inneholder SF 6 . I denne avtalen forpliktet aktørene seg til å redusere utslippene med til sammen 30 prosent innen 2010 i forhold til utslippene i 2000. SSBs utslippsberegninger viser altså at denne avtalen var oppfylt med god margin allerede i 2005. Utslippene fra denne kilden er nå omtrent like store som i 1990.
Les mer
Kontakt
-
SSBs informasjonstjeneste