Publikasjon

Notater 2013/13

Emissions of black carbon and organic carbon in Norway 1990-2011

Denne publikasjonen er kun på engelsk

Åpne og les publikasjonen i PDF (1.6 MB)

Blant de viktigste miljøutfordringene i dag er å begrense menneskeskapte klimaendringer og å forbedre luftkvaliteten. Svevestøvets effekt på klimaendringer får stadig økende oppmerksomhet, dette skyldes oppvarming i Arktiske områder hvor det har stor betydning når det faller ned på snø og deretter fører til raskere smelting av is. Svevestøvet kan deles opp etter partikkelstørrelse. Fram til nå har utslippsstatistikken gitt tall for de tre partikkelfraksjonene: TSP ("totale utslipp av svevestøv") PM 10 og PM 2,5 , hvor PM 10 og PM 2,5 er svevestøv med diameter henholdsvis mindre enn 10 og 2,5 µm.

Denne analysen viser hvordan man kan dele opp PM 2,5 -utslippene i flere fraksjoner. PM 2.5 -utslippene, kan deles inn i svart karbon (black carbon eller BC), organisk karbon (OC) og andre uorganiske forbindelser. Økt fokus på svart karbon og organisk karbon nasjonalt og internasjonalt har avdekket et behov for å vite hva som er de viktigste utslippskildene og hvor store utslippene er. Rapporten ser på de fleste kjente menneskeskapte utslipp av BC og OC.

Svart karbon regnes som en kortlevet klimadriver, dette er komponenter som bidrar til oppvarming og har relativt kort levetid i atmosfæren, fra noen få dager til 15 år. Svart karbon påvirker klimaet på mange måter, både direkte og indirekte. De mørke partiklene absorberer innkommende stråling fra solen, de kan fremme dannelsen av skyer som kan ha både avkjølende og oppvarmende effekt. Svart karbon som faller på overflaten av snø og is fremmer oppvarming og øker smelting av is.

BC dannes ved ufullstendig forbrenning av karbonholdige energivarer. Dette kan være menneskelig aktivitet som forbrenning av fossile brensler brukt til oppvarming, transport og i industrien. I tillegg dannes det noe utslipp av BC og OC ved enkelte industriprosesser og slitasje av vei, dekk og bremser. BC og OC kan også komme fra naturlige prosesser som skogbranner. I regnskapet har vi bare tatt med antropogene kilder.

Denne analysen viser utslipp til luft av svart karbon (black carbon) og organisk karbon (organic carbon) for perioden 1990 til 2011. Utslippet av svart karbon og organisk karbon for Norge er beregnet til henholdsvis 5 100 og 19 900 tonn i 2011. Dette er på samme nivå som i 1990.

De viktigste klidene for utslipp av svart karbon er

  • Oppvarming i husholdninger – vedfyring
  • Bruk av dieselmotorer i veitrafikk og anleggsmaskiner
  • Bruk av marin diesel i skip. Sjøfart og fiske
  • Utslipp fra olje og gassutvinning, inklusiv fakling

Vedfyring i husholdninger er den viktigste kilden for utslipp av organisk karbon.

Analysen er utført av Statistisk sentralbyrå (SSB) på oppdrag av Klima- og forurensningsdirektoratet.

Forfatter: Kristin Aasestad

Les mer om publikasjonen