Jordbruk og miljø

Fortsatt langt unna regjeringens øko-mål

Publisert:

Regjeringen har tidligere satt som mål at 15 prosent av produksjonen og forbruket av mat skal være økologisk innen 2015. Tidspunktet er nå justert til 2020, men tall for 2008 viser at det uansett er langt igjen til denne målsetningen er oppnådd.

Dette fremgår i rapporten ”Jordbruk og miljø: Tilstand og utvikling 2009”, som tar for seg status og utvikling i de ulike miljøpolitiske resultatområdene for landbruket.

Selv om det økologisk drevne landbruket har vokst noe de senere årene, er det fortsatt langt igjen til 15 prosent av maten i Norge produseres på denne måten. I fjor utgjorde økologisk produksjon nemlig ikke mer enn 2,1 prosent av produksjonen av kumelk og 2,9 prosent av eggproduksjonen. For kjøttproduksjon var det høyest andel økologisk drift innenfor sauekjøtt, med 2,2 prosent. Kun 1,2 prosent av storfekjøttet og så lite som 0,1 prosent av svinekjøttet ble produsert økologisk.

Andel økologisk produksjon av totalproduksjon for kjøtt, korn, egg og melk. 2006-2008. Prosent

Rogaland på bunn

Av det totale jordbruksarealet i Norge drives 3,9 prosent økologisk. Rogaland, som har det tredje største jordbruksarealet av fylkene, har den laveste andelen økologisk drevet areal, med 0,6 prosent. I motsatt ende finner vi Sør Trøndelag, der 7,2 prosent av jordbruksarealet drives økologisk. Sammenlignet med de øvrige nordiske landene har Norge en noe lavere andel av areal med økologisk drift.

Flere økologiske produkter

De siste årene har det vært stor vekst innenfor foredling, import og omsetning av økologiske produkter. Totalt var det 5 700 produkter og 800 virksomheter med godkjenning i 2008. Størst økning var det for brød og bakervarer. I 2008 ble mer enn 1 500 brød- og kakeprodukter godkjent som økologiske, noe som er en tredobling fra året før.

Antall ”øko”-bedrifter vokser igjen

Jordbruksbedrifter med godkjent økologisk produksjon utgjorde 5,5 prosent av alle jordbruksbedrifter i 2008. Tallet på slike foretak har økt lenge, men stoppet mer eller mindre opp i 2003. De siste årene har veksten imidlertid tatt seg opp igjen, og antallet bedrifter med økologisk produksjon er nå 2 700.

I økologisk jordbruk er det strenge restriksjoner for bruk av plantevernmidler og mineralgjødsel, og det er et mål at produksjonen skal være så bærekraftig som mulig. Bedrifter med økologisk drift blir årlig kontrollert av Debio.

I tillegg til økologisk jordbruk, omhandler rapporten ”Jordbruk og miljø” tilstand og utvikling på ulike områder som arealforvaltning, kulturlandskap, tilførsel av næringsstoff til vassdrag og hav, utslipp til luft, plantevern med mer.

Les hele rapporten her

Kontakt