Valgaktuelt 2007

Mange dispensasjoner fra byggeforbudet

Publisert:

Til tross for de nasjonale målsettingene om å sikre områder for friluftsliv bygges det stadig i strandsona, og mye av utbyggingen skjer ved at utbygger får dispensasjon fra byggeforbudet. Over halvparten av kystlinja fra Halden til Hordaland er bebygd, og aller tettest er det rundt Oslofjorden.

”Alle skal ha mulighet til å drive friluftsliv som helsefremmende, trivselskapende og miljøvennlig aktivitet i nærmiljøet og i naturen for øvrig”. Dette er Regjeringens mål for friluftsliv. Kystområdene har stor verdi for friluftslivet, men likevel er byggeaktiviteten i strandsonene betydelig.

Definisjon og avgrensning

Strandsona er området innen 100 meter fra kystlinja målt i horisontalplanet. Med bygningspåvirket kystlinje menes at det finnes bygninger i strandsona. Tall for andelen av kystlinja innen 100 meter fra bygninger er gitt for fastlandet inkludert øyer med fastlandsforbindelse.

38 prosent av strandsonen er bygningspåvirket

Ifølge GAB-registeret per 1. januar 2006 er 37,9 prosent av kystlinja på fastlandet mindre enn 100 meter fra nærmeste bygning1 . I perioden 1985-2006 ble denne bygningspåvirkede delen av kystlinja utvidet med 2,4 prosentpoeng. For strekningen Halden i sørøst til og med Hordaland i vest, en fokusert strekning i miljøpolitikken, er 53,9 prosent av kystlinja bygningspåvirket, og økningen fra 1985 til 2006 var 3,0 prosentpoeng. Dette indikerer at allmennhetens tilgang til strandsona stedvis kan være begrenset. Det er særlig ved de store tettstedene og fritidshusområdene i Sør-Norge at det er bygd i strandsona (figur 1). Kommunene innerst i Oslofjorden har høy andel nedbygd kystlinje, men også kommuner i Rogaland, Hordaland, Møre- og Romsdal, Sør-Trøndelag og Troms har til dels høy andel av kystlinja i nærheten av bygninger (dette gjelder særlig for sentrale kommuner med større tettsteder).

Mens Oslofjord-kommunene har en høy andel av kystlinja innen 100 meter fra bygninger per januar 2006, er ikke bildet like entydig når det gjelder økningen i utbygging. Kart over endringer fra 1995 til 2006 (figur 2) viser at det skjer utbygging langs kysten i hele landet.

Fylkene med størst vekst i byggeaktivitet i jomfruelig strandsone er Telemark, Vest-Agder, Sør-Trøndelag og Hordaland, mens Finnmark, Østfold, Akershus og Buskerud har minst endring i perioden 1995-2006.

Figur: Andel av kystlinja som er bygningspåvirket. 2006. Prosent
Figur: Endring i andel av kystlinja som er bygningspåvirket. 1995-2006. Prosentpoeng

Flere innsigelser mot kommunal saksbehandling

Kommunene har i tråd med plan- og bygningsloven ansvar for å godkjenne utbygging. Utbygging skjer både ved at kommunen utarbeider arealplaner for området som åpner for utbygging, og ved at kommunen tillater utbygging gjennom dispensasjon. Dersom det ikke er plan som tilsier utbygging, er bygging i strandsonen i utgangspunktet forbudt etter plan- og bygningslovens § 17-2.

Når kommunene gjennom sin planlegging åpner for utbygging, kan statlige eller andre myndigheter komme med innsigelser til planforslagene dersom de mener det strider mot andre viktige interesser. Rapporteringen i KOSTRA viser at omfanget av slike innsigelser har økt noe de siste årene, se tabell 1. Rapporteringen gir ikke informasjon om utfallet av innsigelsene.

Innsigelser til kommunale planer begrunnet med hensynet til strandsonen.1
 
  Antall innsigelser begrunnet med
hensyn til strandsonen rapportert
Prosentandel av alle innsigelser
 
Bebyggelses- og reguleringsplaner    
2004 84 14
2005  118 19
2006*  120 17
     
Kommune(del)planer    
2004 20 11
2005 24 9
2006* 39 12
 
1  Tallene omfatter bare de om lag 85 prosent av kommunene som rapporterte.
Kilde: KOSTRA.

Færrest dispensasjoner på Østlandet og Agder

Rapporteringen i KOSTRA viser også at i 2006 ble nærmere 40 prosent av all utbygging i strandsonen godkjent gjennom dispensasjon (se tabell 2). En del av dispensasjonene kan være ukontroversielle, eksempelvis omfatter rapporteringen også erstatningsbygg, men dette indikerer likevel at kommunene mangler plan for mye av den utbyggingen som skjer i strandsonen.

Nye bygninger i strandsonen1. 2006
 
  Innvilget i samsvar
med plan
Innvilget ved
dispensasjon
Avslått Prosentandel av alle nye
bygninger som ble tillatt
ved dispensasjon
 
Hele landet 1 185  727  317 38
         
Oslofjorden (Østfold, Akershus, Buskerud og Vestfold)  173 72 50 29
Telemark og Agder  122 95 70 44
Rogaland og Hordaland  363  191 98 34
Resten av landet  527  369 99 41
 
1  Tallene omfatter bare de 87 prosent av kystkommunene som rapporterte.
Kilde: KOSTRA.

Størst press på strandsonen i Østlandet og Trøndelag

Som en indikator for tilgjengelighet og press er det beregnet antall bosatte og fritidshusbrukere per kilometer ubebygd kystlinje (kystlinje mer enn 100 m fra bygninger), ved at antall bosatte og fritidshusbrukere innen hver kommune er dividert på lengden ubebygd kystlinje i kommunen.

Høyt antall bosatte og fritidshusbrukere per kilometer ubebygd kystlinje samsvarer i stor grad med høy andel bygningspåvirket kystlinje. Figur 3 viser kommunevis fordeling av bosatte per kilometer ubebygd kystlinje.

Befolkningen i de folkerike områdene rundt Oslofjorden, Stavanger og Trondheim har i gjennomsnitt dårligst tilgang til strandsonen. Også Bergen, Ålesund, Kristiansand og Arendal kommuner har lite tilgjengelig åpen strandsone.

Figur 4 viser kommunevis fordeling av fritidshusbrukere per kilometer ubebygd kystlinje.

Fritidshusbrukere fordeler seg omtrent etter samme mønster som befolkningen generelt. I områder med mange bosatte finner vi også en høy konsentrasjon av fritidshusbrukere. Dette medfører at områder som allerede har høyt press året rundt, får et ekstra press spesielt i sommersesongen.

En fylkesfordeling viser at fylkene fra og med Østfold til og med Telemark har flest bosatte og flest fritidshusbrukere per kilometer kystlinje. I motsatt ende av skalaen befinner de fire nordligste fylkene og Sogn- og Fjordane seg.

Statistikken viser at den ubebygde kystlinja per bosatt/bruker har blitt redusert spesielt nær de store byene (se figur 5). Dette har sammenheng med at det er i disse områdene at byggevirksomheten er størst, og at befolkningen øker mest. Tallene viser også at i områder med fraflytting har kystlinje per bosatt/bruker økt. I disse områdene er det imidlertid små endringer.

Figur: Antall bosatte per kilometer ubebygd kystlinje. 2006
Figur: Antall fritidshusbrukere per kilometer ubebygd kystlinje. 2006
Figur: Endring i antall bosatte og fritidshusbrukere per kilometer ubebygd kystlinje. 2000-2006

Norskekysten mer utbygd enn svenskekysten

I Sverige er det utført en tilsvarende kartlegging av andel kystlinje innen 100 meter fra bygninger. Sveriges fastlandskyst, inkludert de største øyene, er på 13 800 kilometer. Av denne kystlinja er 30 prosent innen 100 meter fra bygninger (Statistiska centralbyrån 2002). Tallene tyder på at en større andel av kystlinja i Norge er bygningspåvirket sammenlignet med Sverige.

Datakilde og metode

Andel bygningspåvirket kystlinje er beregnet med utgangspunkt i angitt beliggenhet for bygninger fra Grunneiendom-, adresse- og bygningsregisteret (GAB) samt kystlinje fra kartserien N50. Begge datagrunnlag utarbeides og administreres av Statens kartverk. Utviklingen over tid er basert på når bygningene er tatt i bruk. Bare rene nybygg er tatt med. Tilbygg og påbygg på eksisterende bygningsmasse er ikke regnet med i endringstallene.

Andel bygningspåvirket kystlinje beregnes ut fra bygninger og kystlinje. Det legges en sirkelflate rundt bygningene på 100 meter som sammenholdes geografisk med kystlinja. De delene av kystlinja som faller innenfor sonen på 100 meter, anses som bygningspåvirket.

Avstanden på 100 meter fra bygningenes senterpunkt er valgt på grunn av at byggeforbudet er gitt i en avstand på 100 meter fra kystlinja. En slik beregning av bygningspåvirket kystlinje gir en indikasjon på tilgjengelighet. Hvorvidt kystlinja i virkeligheten er tilgjengelig eller ikke, vil i tillegg til bygninger også avhenge av blant annet vegetasjon, topografi, gjerder, brygger, grad av opparbeiding med mer.

Tallene for dispensasjonsbehandling og innsigelser er rapportert fra kommunene gjennom KOSTRA (Kommune-stat-rapportering).

 

Mer om:

1 Dette gjelder fastlandet inkludert øyer med fastlandsforbindelse. I den ordinære strandsonestatistikken ser vi på hele kystlinja inkludert øyer og holmer. Se www.ssb.no/strandsone for mer og oppdatert statistikk over strandsonen.

Kontakt