Rapporter 2010/22
En generell modelltilnærming
Samfunnsøkonomiske kostnader ved klimamål for 2020
Målet spesifisert i mandatet krever en utslippsreduksjon på minst 12 millioner tonn CO2-ekvivalenter utenom skog. Ifølge beregninger på den makroøkonomiske modellen MSG-TECH kan dette nås ved en felles utslippspris for alle klimautslippskilder på vel 1500 kroner per tonn CO2-ekvivalenter i 2020 (målt i 2004-kroner). Den samfunnsøkonomiske årlige kostnaden er beregnet til 5 mrd kroner. I tillegg til det nasjonale målet er det tatt hensyn til at Norge har internasjonale forpliktelser i EUs kvotemarked og Kyoto-avtalen, samt myndighetenes mål om globale bidrag, slik de er innrapportert til FN i kjølvannet av klimaforhandlingene i København i desember 2009.
Bedrifter med kvoteplikt innenfor EU-ETS (EU-ETS-sektoren) reduserer med til sammen 8,2 millioner tonn CO2-ekvivalenter i 2020, i følge beregningene. Kildene uten kvoteplikt i EU-ETS (restsektoren), som blant annet inkluderer all transportvirksomhet, reduserer utslippene totalt med 3,8 millioner tonn CO2-ekvivalenter. Tilpasningen til klimavirkemidler kan skje ved å trappe ned utslippsintensiv produksjon, vareinnsats og forbruk, eller aktørene kan velge å investere i nye, klimavennlige teknologiske løsninger. Slike teknologitiltak er modellert for prosessindustri, petroleum og veitransport. Utslippsreduksjonene som oppnås i makroanalysen fordeler seg omtrent likt mellom teknologitiltak og andre tilpasninger.
Det er også gjort en analyse av å oppnå det innenlandske utslippsmålet når EUETS- sektoren skjermes for virkemidler utover kvoteprisen i EU-ETS-markedet. Da reduseres utslippene i kvotepliktig sektor med om lag 3 millioner tonn CO2- ekvivalenter i 2020. De øvrige 9 millioner tonn må tas i øvrige sektorer. Teknologitiltak i veitransport står for 6 millioner tonn av disse. Den nødvendige utslippsprisen overfor restsektoren i dette alternativet beregnes til vel 3400 kroner/tonn CO2-ekvivalenter i 2020, og de samfunnsøkonomiske kostnadene dobles, til rundt 10 milliarder kroner årlig.
En egen studie der vi ikke setter innenlandske mål, men hvor de internasjonale forpliktelsene og globale målene fortsatt gjelder, viser at 3 millioner tonn CO2- ekvivalenter reduseres innenlands innen 2020 på grunn av EU-ETS-kvoteprisen. De globale bidragsmålene er de samme som når innenlandske mål settes, men de nås til under en tredel av kostnadene. Dette resultatet er særlig følsomt for hva de fremtidige internasjonale kvoteprisene blir og hvor godt de internasjonale kvotemarkedene fungerer.
Om publikasjonen
- Tittel
-
Samfunnsøkonomiske kostnader ved klimamål for 2020. En generell modelltilnærming
- Ansvarlige
-
Taran Fæhn, Karl Jacobsen, Birger Strøm
- Serie og -nummer
-
Rapporter 2010/22
- Utgiver
-
Statistisk sentralbyrå
- Emne
-
Miljøregnskap
- ISBN (elektronisk)
-
978-82-537-7832-7
- ISBN (trykt)
-
978-82-537-7831-0
- ISSN
-
0806-2056
- Antall sider
-
53
- Målform
-
Bokmål
- Om Rapporter
-
I serien Rapporter publiseres analyser og kommenterte statistiske resultater fra ulike undersøkelser. Undersøkelser inkluderer både utvalgsundersøkelser, tellinger og registerbaserte undersøkelser.
Kontakt
-
SSBs informasjonstjeneste